Ptáčník z Alcatrazu
Drama / Životopisný
USA, 1962, 147 min
John FrankenheimerHudba:
Elmer BernsteinObsah
Burt Lancaster znovu spojil síly s režisérem Johnem Frankenheimerem a zahrál si hlavní postavu v
autentickém příběhu vězně Roberta E. Strouda.
V roce 1909 byl Robert Stroud odsouzen k deseti letům vězení za zabití člověka. Později ztrácí
veškeré naděje na propuštění, protože bodne jiného vězně. Uvězněný v Leavenworthu, zpečetí svůj
osud zabitím vězeňského strážce, když jeho matce (Thelma Ritterová) není dovolena návštěva.
Tehdy je odsouzen k smrti. Jeho matka prosí manželku Woodrowa Wilsona o přímluvu a prezident
nakonec zmírní Stroudův trest na doživotí v izolaci. Bezútěšné přežívání mu ztrpčuje krutý dozorce
Harvey Shoemaker (Karl Malden). Jednoho dne se však cosi změní, Stroud najde na vězeňském
dvoře poraněného vrabce, ošetří ho a pečuje o něj dokud se neuzdraví, dokonce vrabčáka naučí i
pár veselých kousků. S odchodem Shoemakera, je Stroudovi dovoleno mít v cele více ptáků a tak
začne studovat jejich chování. Jak míjí roky, stává se expertem na chov ptáků v zajetí, nakonec
napíše knihu o nemocech, ke kterým jsou náchylní. Poté co získá cenu v časopisecké soutěži, ho
návštěví nadšená ornitoložka Stella Johnsonová (Betty Fieldová), která mu navrhne rozjet společné
podnikání a vyrábět léky pro ptáky.
Skvěle obsazené drama, ve kterém Burt Lancaster podává jeden ze svých nejlepších výkonů, je
příběhem člověka, který díky pevné vůli a intelektuálním schopnostem znovu nachází smysl života a
fascinující svět i v prostoru malé cely. (oficiální text distributora) -
Až dosud strávil ve vězení 53 let. Během té doby se z něj stal ornitolog světového významu a věhlasný vědec. Dovnitř šel jako nepolepšitelný recidivista a vrah, kterého jen aktivita jeho vlastní matky a milost prezidenta Spojených států zachránily před popravou. Získá po více než půl století konečně vytouženou svobodu? Pravdivý příběh Roberta Strouda, ptáčníka z Alcatrazu. (dopitak)
Houdini
Oscar 4 nominace: Herec HR - Burt Lancaster, Herec VR - Telly Savalas, Herečka VR - Thelma Ritter, Kamera ČB. . . . Zlatý Lev - výběr(11.3.2004)
canakja
Po počátečních rozpacích způsobených tím, že sem čekal vězeňskej film a dočkal se podivný taškařice o ornitologovi v base, sem se s televizí smířil a vcelku zaujatě to dojel do konce. Za půlstoletí v samovazbě by ze mě byl taky ptáčník, přesněji autoptáčník. Místy naivní a za vlasy přitažená nuda, celkově vzato zajímavej a poutavej film(13.8.2009)
dobytek
Mam rád filmy z prostředí vězení a taky už pěknejch pár let pěstuju okrasný ptáky, takže na tenhle film jsem byl hodně zvědavej. Navíc Robert Franklin Stroud mě svym osudem doslova fascinuje. O svejch oblíbenejch zebřičkách a chůvičkách jsem nastudoval všechno možný i nemožný a stejně jsou pro mě ty ptáčci naprosto záhadný a nevypočitatelný. Kdybych si o Stroudovi něco nepřečet, asi bych si myslel, že ten film je pohádka z vězení ve stylu třeba Zelený míle, kde měl vězeň ochočenou myš. Sice to bylo asi poněkud idealizovaný, ale v jádru pravdivej příběh. Takže jsem se dozvěděl něco o velice zajímavym člověku (aspoň teda pro mě), viděl jsem v akci ochočený kanárky a vrabce, což mě velice překvapilo, že se takový malý ptáci daj takhle vycvičit a ještě jsem viděl Kojaka se zbytkama vlasů :-) 85%(13.3.2010)
genetique
Skvelá sfilmovanie skutočného príbehu muža, ktorý našiel vykúpenie z tvrdého väzenského života a zo svojich prehreškov v štúdiu vtáctva. Pozoruhodný a nesporne zaujímavý osud človeka, z ktorého veda dokázala urobiť iného človeka. Miestami dojemné, ale prevažne napínavé a priam dobrodružné sledovanie zmien väzenského systému, kde sa postupom času prakticky stále menil pohľad na väzenského génia. Skvelá réžia a neúnavne skvelí herci v autenticky takmer dokonalej biografii. 85%.(7.12.2008)
M.E.J.L.A.
Skutečný příběh na doživotí odsouzeného vězně, ze kterého se stane uznávaný ornitolog. Burt Lancaster podává jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů a to samé se dá říct i o Telly Savalasovi a Thelmě Ritterové. Na všechno z režisérské stoličky dohlížel kvalitní řemeslník John Frankenheimer.(22.10.2005)
RHK
Úžasné, co dokáže lidská vůle dokázat i v nelidských podmínkách. Místo, co by shnil nečinností ve vězení, si Stroud v žaláři postupně vybudoval významné postavení , o jaké by stála většina svobodných občanů mimo zdi věznice. A díky získanému vzdělání a tím i kapky moudrosti také postupně mění svůj vztah k okolí. Bravurní výkon Burta Lancastera. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=2510(17.2.2009)
Aky
Skvělá studie o smyslu a významu vězeňství zabalená do tak zajímavého příběhu, že člověk ani nepostřehne, že se jedná o studii. Je spousta filmů, kde mi Burt Lancaster vadí, ale zde mu role sedla, jako by krejčí přemýšlel nad každým stehem, pro koho šije. Nakolik je tento údajně pravdivý příběh skutečně pravdivý nevím, ale tak, jak se odehrává v Ptáčníku z Alcatrazu, je ve své kategorii možná nepřekonatelný.(12.6.2010)
Chrustyn
Rozmáchlé životopisné drama s fantastickým Burtem Lancasterem, které se na první pohled tváří jako klasický mnohokrát viděný vězeňský film ale přejde do dramatu o muži, který je připraven o svobodu a později možná i o rozum. Rozmáchlé, zajímavé ale hodně ukecané a zbytečně dlouhé.(3.6.2011)
Phobia
Váhám mezi 3-4 hvězdičkami... Film z vězeňského prostředí o proměně jednoho člověka mě vlastně ničím nepřekvapil. Příliš jsem nechápala počáteční zaťatost a z mého hlediska bezdůvodnou zuřivost hlavního hrdiny, jeho divný vztah k matce. Zmoudření vlivem vztahu k ptákům se událo příliš skokově (byť v reálu uběhly celé roky), všechno mi to přišlo příliš idealizované a nevěrohodně, zkratkovitě podané (navzdory dlouhé stopáži). Na druhou stranu jsem se nenudila, snímek je relativně příjemně koukatelný, punc skutečného příběhu není na škodu... nicméně ve srovnání s jinými filmy, kterým jsem udělila 4*, mě tenhle zas tolik nezaujal, stopáž je zbytečně dlouhá a zpracování mi úplně nesedlo... Takže zas takové dilema to není: na čtyři puntíky to prostě nestačí, ne v dnešní době. 68%(13.8.2009)
dopitak
Sledujeme patos nebo je to sebekritika? - "Máte úplnou pravdu, obdivuju vás, že jste to vyslovil!"___Další smutná ukázka, kterak české dabingové studio Bear dokáže totálně zmršit dobrý film, v originále to musí mít úplně jinej náboj. Libor Terš = 18 rolí... (to opravdu nemůžou obětovat pár stovek pro několik lidí, kteří jim tam štěknou jednu dvě věty?). Zabte ho už někdo, ať se netrápí. Grrrr.(30.10.2008)
MartinNDL
Burt Lancaster je tvrdej jak vězeňskej chleba nebo penis mukla při návštěvě milenky, přesto tráví čas chováním malých ptáčků. Trochu dlouhej, ale výborně zahranej a bez zbytečnýho sentimentu natočenej pravdivej příběh. Bez velký akce, s obří dávkou chlapáctví.(4.1.2011)
danecek24
20. Zlatý Glóbus za rok 1962 - nominace (2) - Nejlepší herec (drama) - Burt Lancaster, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Telly Savalas(13.1.2009)
MissJ
"Vycvičil v samovazbě vrabce." Celý příběh "Ptačího doktora" je tak originální, že téměř nemůžu uvěřit, že se opravdu stal. Samouk, který se s pouze základním vzděláním stal expertem v několika vědních disciplínách, autor příručky o ptačích chorobách. Robert Stroud rozhodně musel být inteligentní a zajímavý člověk. Stopáž je předlouhá, ale já se nenudila ani vteřinu, Burt Lancaster zahrál na jedničku.(28.5.2010)
dANo
Zaujímavý, aj keď asi trochu idealizovaný príbeh človeka, ktorý 54 rokov (z toho 42 na samotke) svojho života strávil vo väzení, pričom jeho záujem o vedu z neho spravil spoločensky význameného človeka. Náhoda ho totiž priviedla k chovaniu vtákov vo svojej cele, a keďže sa s pribúdajúcim množstvom vtákov zvyšovali aj ich choroby, tak sa Robert Stroud pokúšal o nájdenie liekov na ich uzdravovanie. Film je ozaj veľmi pekný, Burt Lancaster v hlavnej roli je vynikajúci a keby nebola taká dlhá stopáž, tak by som s prehľadom dal aj 5*.(19.2.2009)
tojowoeZNK
Ted nevím kdo je větší borec, jestli Stroud nebo Lancaster.(28.10.2011)
Pecival
Hodmě, hodně pomalý rozjezd. Napadali mě chmury, že film o maníkovi co chová v base ptáky nemůže mít přes dvě hodiny. Nakonec jsem tomuhle ornitologovi přišel docela na chuť na čemž má hlavní zásluhu má můj oblíbenec Burt. Scénář umně vykresluje Robertovo postupné smíření s životem i se svým okolím.(10.2.2012)
Danoboss
Možno sa mi to iba zdá, ale Darabontova myška v zelenej míli sa mi nápadne podobá na toho "Drobka".(30.7.2009)
klúčik
Dosť velký zážitok. Výborný výkon B.Lancastra, ale aj T.Savalasa a K.Maldena. Atmosféra filmu je dobrá a ukazuje život vo vezení. Aj keď po 20tich rokoch strávených v tomto prostredí by som o mnohom mohol polemizovať!! Film sa mi páčil a ak ho budú opäť dávať tak si ho nahrám do zbierky. 85%.(19.2.2009)
Gaskin
Možná první černobílý film, který jsem doopravdy vnímal, určitě první film vůbec, co mne ještě jako malého chlapce uvedl v úžas a probudil ve mne nadšení ve stříbrné plátno. Znovu jsem ho viděl až po nějakých deseti letech, a seděl jsem stejně koncernovaně jako tehdy. Brilantní řemeslnost filmu a silný příběh zajistily tomuto filmu nesmrtelnost - a jistě ne jen pro mne.(24.3.2008)
Balet
Úžasný příběh lidského vzdoru a zaujetí pro věc.(14.11.2008)