Reklama

Reklama

Burt Lancaster znovu spojil síly s režisérem Johnem Frankenheimerem a zahrál si hlavní postavu v autentickém příběhu vězně Roberta E. Strouda. V roce 1909 byl Robert Stroud odsouzen k deseti letům vězení za zabití člověka. Později ztrácí veškeré naděje na propuštění, protože bodne jiného vězně. Uvězněný v Leavenworthu, zpečetí svůj osud zabitím vězeňského strážce, když jeho matce (Thelma Ritterová) není dovolena návštěva. Tehdy je odsouzen k smrti. Jeho matka prosí manželku Woodrowa Wilsona o přímluvu a prezident nakonec zmírní Stroudův trest na doživotí v izolaci. Bezútěšné přežívání mu ztrpčuje krutý dozorce Harvey Shoemaker (Karl Malden). Jednoho dne se však cosi změní, Stroud najde na vězeňském dvoře poraněného vrabce, ošetří ho a pečuje o něj dokud se neuzdraví, dokonce vrabčáka naučí i pár veselých kousků. S odchodem Shoemakera, je Stroudovi dovoleno mít v cele více ptáků a tak začne studovat jejich chování. Jak míjí roky, stává se expertem na chov ptáků v zajetí, nakonec napíše knihu o nemocech, ke kterým jsou náchylní. Poté co získá cenu v časopisecké soutěži, ho návštěví nadšená ornitoložka Stella Johnsonová (Betty Fieldová), která mu navrhne rozjet společné podnikání a vyrábět léky pro ptáky. Skvěle obsazené drama, ve kterém Burt Lancaster podává jeden ze svých nejlepších výkonů, je příběhem člověka, který díky pevné vůli a intelektuálním schopnostem znovu nachází smysl života a fascinující svět i v prostoru malé cely. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Úvodních cca 25 minut mě celkem vyděsilo, protože se v nich vyvíjelo příliš rychle a kvůli tomu tu na mě veškeré situace dost zkratkovitě. Až jsem se děsil, aby z toho nevypadl jakýsi předchůdce všech těch černobílých Zelených mílí a Přeletů nad kukaččím hnízdem, kde je nějaký moc moc hodný vězeň a moc moc zlý dozorce a psychologie postav je tvůrcům vlastně ukradená. K tomu ale naštěstí nedošlo a i když i potom mi přišlo, že se tu vše vyvíjí příliš rychle a že by v některých částech příběhu bylo naopak fajn na chvilku zastavit a silněji je vykreslit, i tak se to rozjelo dost zajímavým směrem a psychologie postav tu skutečně byla, a to celkem zdařilá. Když teda pominu Stroudovu matku, kterou ten film jakž takž vykreslí, ale je tak divně podaná postava, že se mi ji nepovedlo pochopit. Ani černobíle podané to nebylo, to závěrečné poselství (hned po tom carpe diem, o tom možná nepřiměřeném zacházení s vězni) mi sice přišlo krapet zvláštní a i u takového názoru bych čekal hlubší propracování, ale moc velký problém jsem s tím neměl. Má to totiž co říct a funguje to celkem obstojně, což mi k spokojenosti stačí. Navíc po filmařské stránce je to hodně solidní a na spoustu z těch scén s těmi ptáky rozhodně jen tak nezapomenu - a vůbec je zvláštní, že nejzajímavější a nejsilnější je tenhle film ve své prostřední části, což u filmů z tohohle období nebývá vůbec obvyklé, právě naopak, prostřední části bývají často nejslabší... Celkově tedy takto - dokonalé mi to nepřijde, své vady na kráse to má a Seconds mě od Frankenheimera nadchlo o něco víc, ale i tak se mi to líbilo. Jako příběh jednoho hodně zajímavého člověka to bylo opravdu povedené. 4* ()

Gaskin 

všechny recenze uživatele

Možná první černobílý film, který jsem doopravdy vnímal, určitě první film vůbec, co mne ještě jako malého chlapce uvedl v úžas a probudil ve mne nadšení ve stříbrné plátno. Znovu jsem ho viděl až po nějakých deseti letech, a seděl jsem stejně koncernovaně jako tehdy. Brilantní řemeslnost filmu a silný příběh zajistily tomuto filmu nesmrtelnost - a jistě ne jen pro mne. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé a působivé životopisné drama, hodně dlouho jsem to chtěla vidět, ale odrazovala mne délka filmu, moje chyba.. Film o vrahovi, násilníkovi, cholerikovi, ano-jistě-nepochybně, v tomto ohledu nehájím.. Jen v sobě nacházím dostatek pochopení pro vzdělání, pro nevyzpytatelnou křehkost duše, pro drobné opeřence.. Burt Lancaster v proměnách času absolutně fantastický, od mladíka po starce uvěřitelný a strhující.. Domnívám se, že si na stará kolena tu milost zasloužil, ovšem nestalo se.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Viete ako kedysi volali Alcatraz?...Vtáčí ostrov..." Vždy je nejaké filmové prekvapenie v zálohe. Filmy z väzenského prostredia sú lákavé a Lancaster bol v tých časoch veľká hviezda. Rok výroby 1962 napovedal, že film by mal byť vo farbe, ale nie je. Tá čiernobiela mu však pristala ešte viac. Film sa nikam nenáhli, rozpráva zaujímavý príbeh v príjemnom tempe a v istom momente sa sám seba pýtam. "Ako to, že som ten film neobjavil skôr?" . Výborne zrežírované, všetky postavy sú výborne obsadené i zahrané. Pri prvom vyliahnutí kanárika som ani nedýchal. Vzťah matky a syna bol jednou z niekoľkých dejových liniek, ale malo to tie správne emócie. Je úžasné, čo tento človek dokázal. Otázka je čo všetko mohol dokázať keby sa k nemu zachovali inak. Je to jeden z mála filmov, ktorý popri skvelom filmovom zážitku rozdáva životné múdra na všetky strany a človek sa často zamyslí. Určite jeden z najlepších filmov na tému väzenie a rozhodne stojí za to ho vidieť. Videné na STV2 s titulkami. 90%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sledujeme patos nebo je to sebekritika? - "Máte úplnou pravdu, obdivuju vás, že jste to vyslovil!"___Další smutná ukázka, kterak české dabingové studio Bear dokáže totálně zmršit dobrý film, v originále to musí mít úplně jinej náboj. Libor Terš = 18 rolí... (to opravdu nemůžou obětovat pár stovek pro několik lidí, kteří jim tam štěknou jednu dvě věty?). Zabte ho už někdo, ať se netrápí. Grrrr. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama