Child Is Waiting, A

USA, 1963, 102 min

John Cassavetes

Ernest Gold

Fíhá! Toto jsem nečekal. Takový Cassavetes pro "nenáročné". Silná tématika postižených dětí ve stejně silném podání "natvrdo". Proč se rodí postižené děti. Jaký má jejich život smysl. Co si musí prožít jejich rodiče. A co mohou naopak tyto děti dát svému okolí. Ve své době poměrně nové téma, rozhodně zpracováno mnohem lépe než většina současných pokusů. Cassavetes to sice není na sto procent - i v tomto příběhu však prosvítá jeho rukopis, především co se postavokresby týče - dost věrohodné figury Reubenových rodičů, jak Sophie v podání Cassavetesovy dvorní herečky a manželky v jedné osobě Geny Rowlands, tak utrápený ale stále neporažený Ted Stevena Hilla. V hlavní roli však předčasně zestárlá a životem krutě smýkaná Judy Garland ve své předposlední roli a tak, jak ji rozhodně neznáme. Já jsem se na to díval hlavně kvůli svému oblíbenci Burtu Lancasterovi, který sice nezklamal, ale nebyl hlavní položkou filmou, což vlastně ani nebylo zamýšleno. Vyplatí se minimálně ze čtyř důvodů - 1) téma postižených dětí, 2)raný Cassavetes, 3) pozdní Garland a 4)Lancaster v nejlepší formě.(26.8.2005)