Reklama

Reklama

Ostré jako břitva

(seriál)
  • Austrálie Underbelly
Drama / Krimi / Mysteriózní
Austrálie, (2008–2022), 55 h 56 min (Minutáž: 39–74 min)

Předloha:

Andrew Rule (kniha)

Hrají:

Caroline Craig, Rodger Corser, Peter O'Brien, Ian Bliss, Callan Mulvey, Alex Dimitriades, Kestie Morassi, Vince Colosimo, Emma Moore, Simon Lyndon (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(70)

Australský seriál Ostré jako břitva vypráví málo známý příběh rozmachu organizovaného zločinu v australském Sydney na přelomu dvacátých a třicátých let. Třináctidílný seriál byl natočen podle skutečných událostí. Hospodářská krize a prohibiční zákony přinesly sydneyskému podsvětí zlaté časy. Nejviditelnějším projevem vzestupu zločinnosti v ulicích města byly takzvané razor gangs. Protože nošení zbraní na veřejnosti bylo přísně trestáno, utkávaly se tyto bandy s břitvami v rukou. Levný a všednodenní nástroj mnohdy dokázal způsobit strašlivější zranění než palné zbraně. Sydneyskému podsvětí vládly Tilly Devine a Kate Leigh, které organizovaly prodej kokainu, provozovaly nelegální nálevny a prostituci. Zároveň proti sobě vedly nesmiřitelnou válku všemi prostředky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

21/70 Vzhledem k tomu, že celek popisu století zločinu v Austrálii, vybrala jsem si tematicky jen dvě retro série a nelituju. Razor z let 1927-1936 a Squizzyho z let 1915-1927. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

_Prva seria_: dej bol prilis skratkovity, prekreslenie postav mi prislo dost slabe(to ze tam neustale sukali jak v pornofilme mi nestacilo), policajti boli natolko neschopni az to bolo skoro trapne a hlavna dejova linia ma nejak velmi nedostala. Dufal som, ze sa dozviem nieco viac o Australskom podsvetí, ale namiesto toho sa tam dve tlupy idiotov zabijali navzajom. Policajti boli len kronikari, ktori to cele sledovali. Za cely cas som si nenasiel ziadnu postavu, ktorej by som aspon trochu fandil. Vzhladom na to, ze vsetci boli svine, tak to asi bolo schvalne tak natocene. Najviac ma bavilo sledovat byvale teenagerske hviezdy so serialu Heartbreak High v ulohach namachrovanych mafianov 6/10. _V druhej serii_ vsetky spominane nedostatky tvorcovia odstranili a preto davam jasnych 10/10. Kedze jednotlive serie na seba nenadväzuju, tak nevidim dovod preco prvu seriu nepreskocit a nezacat rovno druhou fantastickou seriou. _Tretia seria_: sice postrada eleganciu a styl druhej serie, ale nastastie nie je tak tupa ako prva seria 8/10. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

První série je naprosto prdel nakopávající mazec - 90 %. Druhá série je trošku slabší, ale stále nadprůměr - 85 %. Třetí a poslední série navazuje na tu druhou a opět se zvedá laťka na 90 %. A jako třešnička na pomyslném dortu je dokonalý soundrack. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Velké výkyvy v kvalitě jednotlivých dílů...některé díly první série byly dokonalé. Ale např. první (který měl paradoxně nejvíc nalákat)?...Slabý průměr. Ale celkově dobrý seriál...postava Carla Williamse výborně napsaná i zahraná! ()

Maddlis 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, na které jsem měl zatím možnost koukat. Musím říct, že mě to pohltilo od začátku do (prozatímního) konce, od prvního dílu první řady až do posledního té třetí. Navíc to perfektně dokresluje hudba. Za sebe se těším na září 2011 a další řadu. 95% ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

naprosto kulervoucí seriál - mafiánské čistky a mejdany nebyly nikdy natočeny lépe, navíc podle skutečných událostí. ()

Sonnik 

všechny recenze uživatele

The 10 year war that schocked Australia. Australská sága, jenž se drží reálných událostí jak jen může. Melbournské "Gangland Killings" jsou zde podrobně vykresleny i za pomoci skutečných jmen účinkujících a v některých případech velkou podobou herců na opravdové účastníky války gangů. Za doprovodu PARÁDNÍHO soundtracku jenom v obavách čekáte na další "hit". První série skvělá. Doufám, že druhá, která má působit jako jakýsik prequel k jedničce (události 1976 - 1987) bude minimálně stejně dobrá. "Fuck you, arseholes!" S01 - 80% ()

arbitr 

všechny recenze uživatele

Zatím po polovině první série to na čistou pětku není, ale rozjíždí se to :) Tak po první sérii nechávám za čtryři a půl. Zkusím ještě druhou řadu, která časově předchází takže očekávám více retra. Scénář napsal život a to bývá vždycky nejlepší dramatik. Neokoukaní herci, atraktivní drogové podsvětí a dobře vykreslené charaktery postav. Také způsob zpracování se zastavováním a zpomalovačkama se mně k tomu líbil. Nemám moc co vytknout, ale na čistých pět to není, uvidíme...Zůstávám na čtyřech. Druhá série předchází dobu první série, ale je to o tom samém. Drogy, sázky podplacení policajti a kalabrijská mafie kombinovaná kiwies. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Šťastné náhody existují. Jenom tak si vysvětluju, že jsem objevila tento zapomenutý australský seriálový klenot. Průřez jednotlivými dekádami formování a upevňování organizovaného zločinu v Austrálii  je  velkoryse zpracovaný, autenticky syrový, s důrazem na zachycení atmosféry jednotlivých období, a velice chytře herecky obsazený. Dala jsem to prakticky na jeden zátah a byla to vážně neskutečná jízda. ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Zprvu musím podotknout, jak mě po pěti letech sledování tohoto seriálu nasírá, když tady čtu český název a obsah seriálu vztahující se jen ke čtvrté sérii... prý (oficiální text distributora) fakof... přičemž se každá série odehrává v jiném časovém období a za jiných okolností, jiný příběh... omg. Místní csfd inženýr vkládající obsahy, mě vskutku nasral. Shrneme si to: First Season: Underbelly ***** 1995-2004 Občas někoho zavraždíte, aniž byste si uvědomili následky. Moc stoupne do hlavy a kdo by potom nechtěl vraždit víc... klidně i na ulici za bílého dne... v parku a tak. Na vrchol se může dostat kdokoliv, i naprostá nula. Naštěstí je vždy po ruce neschopná policie (zpětně po shlédnutí 4. série bych od policie čekal něco víc). Second Season: A Tale of Two Cities: *** 1976-1987 Pohodičková konopná výplň mezi výbornou třetí sérií: The Golden Mile ***** 1988-1999 Není moc co říct. Výborná série, ať už díky příběhu a vzestupu mladého Ibrahima.. nebo celkové režii. Návrat postavy z předešlé série je bonus. Fourth Season: Razor *** Mám výhrady k této sérii, protože sleduji Boardwalk Empire, a to je někde daleko jinde. Ale rozhodně nic špatného. Fifth Season: Badness ... to be continued... Sečteno podtrženo: Je to skvělý seriál z australského podsvětí s libovým dějem, postavama i OSTs. Pro nejnovější sérii Underbelly: Squizzy by to ovšem chtělo nějakého překladatele (ajta krajta, toho se asi dlouho nedočkáme). ()

Houda666 

všechny recenze uživatele

Často som uvažoval pri niektorých pochybne nemafiánskych scénach či boli natočené podľa fantázie režiséra a scenáristu alebo podľa skutočných policajných spisov. Zaujímavá zmena od americkej popkultúry coolových mafiánskych rodín. Moje hodnotenie: 80% ()

Wotan 

všechny recenze uživatele

První série je takový lepší průměr. Je to sice uspěchané, ovšem kvalitu to má. Druhá série je ale jasně nejlepší. Sice nemá s první sérií skoro nic společného až na pár odkazů na postavy z jedničky za mlada, ale to vůbec nevadí. Postav je tu méně, dostávají víc prostoru a tím pádem jsou propracovanější. Prostě a jednoduše, druhá série se mi moc líbila. Čekal jsem, že třetí série bude pokračovat v nastoleném trendu. Nemohl jsem se mýlit víc. Viděl jsem asi 3 díly a pak jsem to musel zabalit. Vypadalo to jako nechtěná parodie s hlavní postavou sympatickou asi jako žvýkačka ve vlasech. Sečteno a podtrženo lepší tří hvězdy. PS: S The Wire bych to nesrovnával ani omylem. ()

Chipsonator 

všechny recenze uživatele

Krimi seriál podle skutečných událostí jak má bejt. Má to šťávu, má to koule, má to skvěle napsané postavy (pouze ve filmu/seriálu můžou udělat z muže který si objednal a nebo sám zařídil několik vražd sympaťáka tak že mu fandíte) a hlavně to má přímo geniální hudební doprovod. Z první série jsem nadšen jediné co bych vytnul je to že tvůrci zřejmě rádi házej nové a nové postavy do rozjeté hry, díky čemuž jsem se občas v ději ztrácel, ale jinak jde opravdu o výborný krimi seriál který napsal sám život. Kurva už se těším na druhou sérku s Gannicem. 1.série 85% ()

Florfila 

všechny recenze uživatele

První série je naprosto dokonalá gangsterka moderní doby. Tuhle záležitost jsem doslova vdechla. Dokonalý spád, ani na vteřinu jsem se nenudila. Do toho skvělý soundrack. Výborní herci, výborná atmosféra. ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Vždy se po čase podívám na počet hodnotitelů zde na čsfd, a vždy žasnu, že stále zůstává okolo tří stovek. Seriálový klenot z druhé strany planety, který zde zřejmě teprve čeká na své objevení. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, nevšedný austrálsky projekt, ktorý nie je až natoľko známy ako niektorí jeho žánroví kolegovia, no určite stojí prinajmenšom za povšimnutie, najmä pre podobných "magorov" do gangsteriek ako som ja. Zatiaľ som videl len sériu úplne prvú, ktorá mi je zobrazovanou matériou i celkovo obdobím, v ktorom sa odohráva, spomedzi všetkých asi najbližšia, avšak do budúcna nevylučujem ani ostatné série (presnejšie bude ak poviem, že ich zhliadnutie je len otázkou času). Zaujala ma (okrem teda tématiky) najmä pomerne nezvyčajná forma tohto seriálu, niekedy som bol vyložene prekvapený, ako boli niektoré konkrétne prvky filmársky riešené, ale prevažne v pozitívnom zmysle slova. Navyše sa mi veľmi páčil i soundtrack. Jasný nadpriemer. 85% ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Hodnotím pouze 4. sérii (Razors). Nebýt léto, vybodl bych se na to po 4 dílech, ale když není po večerech co dělat... čekal jsem nějakou závěrečnou katarzi. Nic se nedostavilo. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Ne moc profláklý seriál, což je ale obrovská škoda. Nenašel jsem jiný kousek stejného/podobného žánru, který by nabídl tak syrovou atmosféru, výborné postavy, ale hlavně tak dokonalý příběh. Žádná hluchá místa, žádné nesmysly. Holt když něco napíše sám život, těžko tomu odporovat. Dalším obrovským plusem je výběr hudby ať už samotné Main Theme nebo když vám hned v prvním díle začne hrát Tarantula. I přes nesporné kvality gangsterek od HBO se s tímto mistrovským dílem nedají srovnávat (po 3. sériích). 5* ()

Reklama

Reklama