Štír

Škorpión

Thriller

USA, 1973, 110 min

Michael Winner

Průměrný špionážní film, který ničím neohromí ale docela zaujmou Burt Lancaster s Alainem Delonem.(22.2.2005)

Bravurní duel dvou euroatlantických hvězd, jejich honičky a přestřelky dělají z tohoto špionážního thrilleru více než rutinu.(9.12.2006)

Špionážno - politický thriller. Kombinácia Delon - Lancaster je príjemná.(16.2.2007)

Štír je krycí jméno pro agenta Jeana Lauriera (Alain Delon), nasazeného na svého přítele a bývalého učitele Crosse (Burt Lancaster), kterého CIA podezřívá z prodeje tajných informací ruskému agentovi Žarkovovi. Laurier je odhodlán zadaný úkol splnit a nebere ohled na nic kolem. Velmi netypický snímek se špionážní zápletkou, příjemnou změnou oproti různým francouzským kriminálkám je výběr tématu a také spolupráce Delona a Lancastera.(17.8.2008)

Takový jeden celkem průměrný, lehce nadprůměrný snad, špionážní film. Nemůžu si pomoct, ale Delon to celé jel tak na půl plynu. Přesvědčivý jako agent Laurier milující kočky (výmluvné!), přičemž člověka odpráskne bez mrknutí oka, to rozhodně byl, jednoznačně uvěřitelný, jen to byla zkrátka jedna z řady jeho rutinních rolí, které hraje levou zadní a která nevyžaduje "větší ponor". Nevadí, protože to stačí, ale přece jen... Z hudby jsem se sice nepřepetala blahem, ale líbila se mi. Lancaster vynikající. "A ještě jedno poučení," Cross ke Štírovi. "Čím víc ti o sobě někdo řekne, tím jsi pro něj nebezpečnější. A čím jsi nebezpečnější, tím máš v budoucnu menší možnost volby." 3,5.(21.12.2011)

Zase špionáž z Delonem. Zcela podprůměrné drama, které čerpalo z několika jiných filmů.(6.6.2010)

Za zmínku stojí především výborné akční sekvence, mám na mysli zejména útěky agenta Crosse (Burt Lancaster), které mají díky znamenitému střihu a hudbě tu správnou dynamičnost a gradaci. A pointa? Brilantní.(30.1.2006)

Druhej film po Gepardovi kde si Alain Delon zahrál se svým velkým vzorem Burtem Lancasterem kterej mu opět dává na frak.(3.7.2011)

Skvěle vystavěný špionážní film. V mnoha místech jsou výborné gagy, ať už akční nebo konverzační. Samozřejmě i samotné dialogy jsou na vysoké úrovni. Delon zde nevyčnívá a přizpůsobuje se úměrně své roli. Lancaster je mu skvělým protihráčem a celkově toto herecké spojení s Delonem velmi dobře funguje. Možná jediným mínusem je fakt, že tento snímek nemá kdovíjaký facelift a celkově je možná díky tomu méně výrazný a méně působivý. Zkrátka je cítit průměrnost tehdejší americké režije, která snímek směrovala spíše do tehdejšího konzumu, což je v tomto případě určitě škoda. Takže kdyby zde byla cítit lepší atmosféra, tak bych dal plný počet.(17.5.2012)

pro mne nadprůměrný špionážní film, výborné akční scény a Burt Lancaster v top formě.(19.3.2007)

Průměrné americké jídlo, ozvláštněné francouzským kořením. Burt Lancaster a Alain Delon jako špioni, bývalí parťáci a současní rivalové. Za zmínku stojí souboj na staveništi. A pár pokusů o hlubší myšlenku nebo hlášku.(21.3.2011)

Delona zbožňuji, ale u tohohle filmu jsem se chvílemi vyloženě nudil a závěr byl možná až zbytečně zápletkový... 60 procent...(25.9.2010)