Reklama

Reklama

V roce 1965 trojice agentů z Mossadu, Rachel, David a Stephan, má ve východním Berlíně splnit obtížný úkol. Je třeba postavit před soud nacistického zločince přezdívaného Chirurg z Birkenau. Nebezpečná akce zdánlivě končí ve chvíli, kdy je válečný zločinec při svém pokusu o útěk zastřelen. Rachel, David a Stephan jsou poté oslavováni jako hrdinové. Veřejnost však nezná celou pravdu. Ta se začíná ozývat o třicet let později, kdy vysloužilí agenti stále trpí pod tíhou dávného tajemství. Zavázali se nikdy neprozradit, co se tehdy v Berlíně odehrálo. Stále mají status národních ikon, Rachelina dcera dokonce o jejich misi napsala knihu. Jednoho dne přichází muž, který o sobě tvrdí, že on je tím, po kom kdysi pátrali. (TV Nova)

(více)

Recenze (413)

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušné. Ako psychologická dráma, aj ako napínavý thriller. Ale lepšie by bolo pritlačiť a koncentrovať sa viacej na jednu, či druhú stranu. Film by si potom v kinematografii našiel výraznejšie miesto, napr. po boku dramatického Mníchova, či thrillerovej Valkýry, popri ktorých je takto ľahšie zapadateľný prachom. John Madden sa za každú cenu snaží aj strhnúť amerického diváka, aj myšlienkovo naplniť toho európskeho, a tesne míňa trefu do čierneho. Záver ignorujte, ten je vyslovene nevhodný a spochybňuje aj moje štvorhviezdičkové hodnotenie. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Chcete li chytit rybu, musíte jí předhodit návnadu. Chcete li chytit řezníka z Birkenau, který po úspěšné atestaci v lágru tají svou identitu jako východoberlinský vaginář, musíte mu předhodit rybu jako návnadu. A tady přichází chvíle pro perfektně vycvičenou, všehoschopnou agentku, která je ochotna jít s rybou na trh. Holka je to drsná, skvěle připravená, její Krav maga je lepší, než u ostatních krav, akorát asi zrovna ležela doma s příjicí, když instruktoři Mossadu na hodinách vysvětlovali, že by si raději neměla při akcích pouštět kundu na špacír! A tak se nevybouřená kikina nechá opylovat vším, co ji pípne na radaru a obřezaná část komanda má o zábavu postaráno! Ne jako divák, který pak musí půl filmu čumět na nehtykousající melodrámu. Klavírní sonáty pro čtyři ruce, smutné oči agenta, který je zrovna na střídačce a tklivé trampoty milostného trojúhelníku, u něhož si přepona není jistá, který z odvěsen má pravý úhel. Ach jo! A to je přitom ta druhá půlka filmu, kterou nenapsala Rosamunde Pilcherová, docela napínavá, až by jeden i přimhouřil oči nad tím, že když se rozdávala logika, stál zrovna scénárista frontu na Ramba a při psaní jej pak potkávalo chvilkové pominutí syslů. No, dva a půl, ať nežeru! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

(Součástí komentáře jsou SPOILERY.) Vagina dentata. Kdo pozná ženino tajemství (rosebud), už to nerozchodí. Zatímco muži jsou trestáni za svou slabost k opačnému pohlaví, žena se souží, neboť nedokázala falickou zbraní zastřelit své nemesis (dle informací, jak jsou nám předkládány, o ní Vogel ví nejvíc). Z výhod „mužského“ světa se tudíž třicet let těší neprávem, její legitimace neplatí. Jako kdyby vnitřní utrpení nebylo dostačující, konfrontace s jejím zhmotnělým podvědomím (propojení je zdůrazněno výskytem Vogela v Rachelině snu, pronikl tudíž nejen do jejího těla, ale i do mysli) ji stála krásu. Po zbytek života bude mít tvář zohyzděnou nepřehlédnutelnou jizvou. Zřejmě jde o jeden z důvodů, proč celá léta zůstává se Stefanem, kterého očividně nemiluje. Dalším důvodem, který je drží pohromadě, je sdílená lež – jako manželé snáze uhlídají, že ten druhý neprozradí, co by veřejnost neměla slyšet. Jejich soužití je tedy založené na nedůvěře. Eliminace mužů, resp. jejich mužství (Stefan je „pouze“ ochrnut od pasu dolů) představuje skutečný cíl mstitelské mise hlavní postavy filmu, Rachel, ženy poháněné vlastní frustrací: Musela popřít svou pravou identitu, odhalit pohlaví před sadistickým doktorem, čelit agresivním výpadům muže, který vlast vždy miloval více než ji… Podobně jako ve slasherech se z ní nakonec stává „final girl“, k čemu je jako jediná silná postava předurčena od začátku. Vogel má blíže hororovému monstru, Stefan mnoha kladnými vlastnostmi nevyniká a David hraje v milostném trojúhelníku od začátku submisivní roli (coby figurant při soubojích ztvárňuje oběť, jež končí na zemi, dokonce vaří). ___ Uvědomuji si, že při důkladnějším sledování (film jsem zatím viděl pouze jednou) by vyšla najevo vratkost mnoha zde prezentovaných názorů, stejně tak, že nejde o vzorový film pro zvolený typ čtení. Zároveň takovouto interpretaci umožňuje, na což jsem tímto „alternativním" komentářem hodlal poukázat především. A jinak – Dluh je thriller, který znamenitě pracuje s motivacemi postav (Jessica Chastain mě baví čím dál víc) a atmosférou (klasická ponorka), ale lépe funguje v první polovině a spíše v jednotlivých scénách (vlak) než v polovině druhé a zejména v závěru, kdy se vyjevuje rozpolcenost jeho dramatické struktury (film najednou řeší jiný problém) a samoúčelnost zprvu potěšivě odvážné vypravěčské podpásovky. 75% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je prej teď velkým hitem v Řecku, no ono vlastně i jinde, konečně je Evropa alespoň v něčem jednotná. Ne, dost už tradičně trapný srandy made in Enšpígl, je třeba nasadit kulatý brejle, prohrabnout dlouhý mastný vlasy, vymáčknotu beďary, přitáhnout 35Kg slovníků odborných výraziv, zatvářit se jako bůh filmu a začít psát komentář. Ten film nemá logiku, jak se Rachel dostala tak lehce na Ukrajinu, když v té době měla Ukrajina s Izraelem vízový styk a dost pochybuju, že by Ukrajinské úřady vydaly vizum bývalé agentce Mossadu, jak mohli jít na most na berlínskou hranici mezi říší kapitalismu a komunismu, mít pod sebou vojáky se sapíkama a ty po nich nehodit ani očkem ?? ........né dělám si prdel, já nejsem ten kterej hejká u Die hard 4, že je nereálná a nebudu to dělat ani tady. Jenom prostě, jak stačí změnit tón filmu, dosadit dramaticky supertalentované herce a najednou detaily a minelky nikoho nezajímají, ale běda jak je v kinech českej nebo superkomerční biják, to je zdejší kinder-elitka schopná vytknout i špatnou barvu ponožek jen aby zůstala image "já jsme přece chytrej a filmově vzdělanej divák s vytříbeným vkusem". Celkový vyznění tohoto filmu je docela dobrý, má v sobě určitou hloubku i když tak poloviční Macochy, herecky dokonalý, hlavně Jessica mě velmi zaujala. Jednotlivý scény jsou absolutní, ať už kompletní akce "únos" nebo jednotlivé pohledy mezi hlavními hrdiny, ale jednu výtku přece jen mám. Jak se kurva ty agenti dostali z Východního Berlína pryč ? Celou dobu nám bylo podsouváno že je po nich jde tajná policie a že Stazi byl bezchybně fungující policejní kat se všeobecně ví. A pak nic ? Se to přeskočilo ? A proč. Vždyt "unik z východního Berlína" moh bejt jeden z dalších vrcholů filmu a šizení diváka ja moc rád nemám. Nicméně celkově jsem odešel z kina spíš obohacen o kvalitní zážitek než ošizen, takže filmu vážu do dárkového balení 3*. Dobré poslední věty v komentářích : Gimp ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Solídny špionážno-psychologický thriller s obstojnými hereckými výkonmi a tučnou atmosférou. Bohužiaľ, po hodine začne drhnúť tempo a dôchodcovský záver je na hrane nechcenej smiešnosti. Napriek tomu dobrý pocit z poctivej filmárčiny a schopnosti rozprávať komplexný príbeh. A je celkom sranda porovnať to s tematicky príbuznými Vaughnovými X-Men (aj tu produkoval a podieľal sa na scenári). 7/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tento film natočil o pár let později, tak by Jessica Chastain navštívila Prahu dřív, než se jí to povedlo s filmem Úkryt v Zoo. Tím jsem si jist. Z tohoto filmu je totiž cítit stará dobrá architektura Prahy, která je podobná i v Budapešti. Proto tam také sem tam točí východní Berlín. Nicméně na tento film jsem koukal hlavně právě kvůli Jessice, která tu opět předváděla neuvěřitelný výkon. Horší už to bylo s příběhem, který se tváří hrozně zajímavě, špionážně a osudově, ale ve skutečnosti se jedná o hloupě zfušovanou akci a jednu s tím spojenou lež. Nic velkého, nic zbytečně složitého. Atmosféra určitě dobrá, ale tak nějak celou dobu tušíte, jak to ve výsledku dopadne a nějak ani nemáte důvod prahnout po závěru už od samotného začátku, což je na podobný film dost škoda. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $31,177,548Tržby Celosvetovo $46,604,054Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,007,055 //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $7,051,675 //počet predaných kusov 332,128║ Príbeh zaujme, má to dobré obsadenie ale je to vyprávané v strašne pomalom tempe. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Půl filmu je fascinujícím výletem do srdce temnoty a půl filmu mechanickým zametáním zaschlého bláta historie pod úhledný žánrový koberec. Mattyho výklad má něco do sebe, snad bych jen dodal, že chemie agentů Mossadu a Vogela je nesmírně funkční a jiskřivá. Bohužel, jen dokud jsou všichni mladí. V roce 1997 z celé té magie zůstane pouze úporný a tezovitý thriller s nechtěně komickou koncovkou, která zazdí to krásné chvění z Východního Berlína. Každopádně scénami "gynekologického" výslechu a únosu Vogela přes čáru Madden zabil, nejen na své poměry, ale i na poměry žánru. Luxusnější starou školu jsem neviděl... no snad od Mnichova. [70%] ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tematika 2.svetova vojna, Nacisti, Mossad, hladanie spravodlivosti... O ano, to je moje... Da sa vobec tato tema pokazit? Mozno ano, ale v tomto pripade sa fiasko rozhodne nekona. Ako uz mnohi predo mnou napisali, zabudnite na koniec. Ten je ako keby z ineho nepodareneho filmu, ale to, co mu predchadza, je naopak velmi, velmi podarene. Na platne sledujete dve obdobia, dva pribehy, tri zivotne osudy troch mladych ludi. Dvakrat je vo filme pouzita veta: Co ak by sa dal vratit cas... Zmenili by sme nieco? Tuto otazku si kladieme mnohokrat aj my, a preto ma tento film tak velmi blizko k nam beznym ludom a je tak lahucko pochopitelny. Pretoze sa v postavach svojim sposobom vidime. A scena pri klaviri, kedy hra Mesacna sonata je absolutne existencialna a uchvatne vyjadruje emocne rozpolozenie vsetkych troch hlavnych postav... No dobre, dost uz bolo reci, proste si to pozrite a urcite neobanujete. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Něco jako Mnichov, ale místo arabů zde lověj ďábelskýho nacistickýho gynekologa. Je to napínavé a postupem času i chytřejší, než se ze začátku zdá. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PRAVDA JE PŘEPYCH“....... /// Taky Izraelci mají svý ,,RED“. Jen nejsou tak zábavní, ani akční...., ale zato maj skříně narvaný kostlivcema. Jeden má dokonce jméno ,,Vogel“ a prej dřív makal v Birkenau. Jak se mohl dožít tak vysokýho věku? Ona totiž každá špiónská akce nemusí končit podle předpokladů..... To tenkrát před 30ti lety.... pohleďte na trochu akce, trochu napětí a užijte si kapku psychologický hry. Každá špiónská mise je zajímavá. A co teprv, když nejde podle plánu! Podle plánu nejde ani film. Z tohodle mohlo bejt slušný drama. A ne jen místama. Škoda, mám tyhle věci rád.... není to trága, jen takovej neurážející průměr, na kterej hned zapomenete. Pokud nejste na důchodkyně... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) ,,TOHLE“ jsem neviděl. 2.) Zjistím, na co bych si jako gynekolog měl dát pozor. 3.) Jsem chirurg. (Co furt všichni máte s tím Birkenau?) 4.) Thx za titule ,,SoulM@te“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film mě vůbec Nelákal! V jednom časopise jsem četl recenzi, která Zněla! The Debt! Pořádnéj Akční Nářez od začátku do Konce, který vás nenechá vydechnout! Tak já si RÁdoby ten film teda Pustil.. Akce jsem se Nedočkal! Dočkal jsem se psychologické Drámy, která asi 3x zapůsobila jako Napínavej Thriller! Špatný film to nebyl, ale není to nic pro mně! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Škoda, ten konec pokazil celkový dojem z celého filmu, jinak jeho zpracování a námět byl velmi dobrý. Možná i potenciál některých herců nebyl plně využitý.75% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jakožto individuum, dlouhodobě obývající tento prolhaný svět, beru se shovívavým úsměvem snímek, v němž se někdo stydí za to, že kdysi nesdělil nadřízeným čistou pravdu. Navíc mi dělá jisté potíže litovat ty čestné kluky a holky z Mossadu, takže nemohu jít s hodnocením výš ani kdyby mi to můj filmový nevkus laskavě dovolil. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Lhát se nemá. :) Slabší konec to naštěstí nezabije. Velmi nadprůměrný old school. Doufám, že hvězda Jessiky Chastain bude stoupat jen výš. Zaslouží si to ona i my. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Když já nevim. Je to strašně odhadnutelné, dění v bližší minulosti v druhé půlce za hranicí reality, ale drží si to atmosféru. A to dokonce natolik, že tomu napálím čtyři hvězdy a sám se tomu budu dál divit. John Madden umí vařit z vody jako málokdo. A to myslím jako upřímnou pochvalu. 70% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dluh měl svým námětem a obsazením našlápnuto vysoko, ambiciózní scénář ale honí příliš mnoho zajíců najednou. Žánrové propojení milostného příběhu s psychologickým dramatem by bylo v pořádku, naroubovat na ně ale akční thriller už byla chyba. Chápu obavu producentů, aby snímek neměl příliš komorní charakter, dobrodružné prvky film zkrátka prodávají, ale zároveň mu ubírají na věrohodnosti a síle. Daleko nejpůsobivější je totiž Dluh tam, kde dochází prostřednictvím dialogů ke konfrontaci charakterů, k souboji hodnotových žebříčků a síly vůle. Seveřan Jesper Christensen svého válečného zločince zpodobňuje coby děsivé monstrum, chladnokrevného psychopata, který ani na okamžik neztrácí nervy a nevzdává se ani ve zdánlivě beznadějné situaci. Je démonický a herecky skvělý, stejně jako Jessica Chastain v roli agentky Mossadu, která představuje jeho protipól. Je odhodlaná, ale i plná emocí a citových zmatků. Jejich mrazivé jiskření, ať už v ordinaci nebo ilegálním bytě po lékařově zajetí, je předčasným vyvrcholením filmu. Snímku neškodí střídání časových rovin, ale už zmíněná snaha posunout drama do divácky atraktivnějšího žánru. Závěrečná čtvrthodina, kdy na území Ukrajiny dochází ke konečnému účtování, vysoký potenciál snímku zabíjí, protože ho posouvá někam na hranice směšnosti. Mohlo jít o pětihvězdičkovou záležitost, ale po závěrečném stařeckém souboji nemůžu dát víc než tři silné hvězdičky. Celkový dojem: 65 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Kvalitní špionážní drama/thriller s kvalitním obsazením. Komorní příběh o jednom milostném trojúhelníku a 30 let starém sžírajícím tajemství, který se odehrává ve dvou časových rovinách, přičemž hlavní je klasicky ta starší a ta novější ji rámuje a finalizuje. Chastain, Worthington a Chastain jsou fajn, ale Christensen je ve své až lecterovské roli vynikající a Ciarán Hinds dokáže zapůsobit svým charizmatem i během jediného rozhovoru. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdo lže, ten krade (místo na výsluní). A kdo krade, musí nakonec i zabít.. Madden se zaráz ponořil do psychologického dramatu, lovestory i thrilleru, ovšem ve všech vodách nechal šnorchl nad hladinou, což vzhledem k tomu, že daná tématika nabízí filmařům Mariánský příkop, zamrzí. Stejně jako skutečnost, že agenti Mosadu moc nectí profesionalitu a odpovědnost - pracovat tímhle stylem ve skutečnosti, pohřbili by nakonec věkem sešlého Adolfa Eichmanna v dresu Messiho.. Jinak když pominu Worthingtona (do krbu s ním, větší poleno aby člověk v Hollywoodu pohledal), herecky velmi konkurenceschopné. Přesvědčivá J.Chastain, H.Mirren patřičně ponořená do emocí spojených s holocaustem, či J.Christensen, jenž jako monstrum v lidském těle ukradl všechny scény svým hereckým kolegům. Teda, až na ten závěrečný geronto-souboj o to, kdo vylije bažanta dávných hříchů - ten byl zase ukradený mně.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Drama se solidní ponorkou, atmosférou nejistoty, strachu, občasným napětím (výborná pasáž s převozem!) a milostným trojúhelníkem. Čímž i zdůrazňuju, že se mi linie z minulosti líbila mnohem víc než ta současná. A dokládá to i konec, možná nečekaný, ale naprosto nezvládnutý a pro mě osobně nepřijatelný (blbost se zraněnou rukou či nanejvýš debilní rozhodnutí hlavní hrdinky). Ve výsledku slabší 4*. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Muž s obrovskou budoucností...

Muž s obrovskou budoucností...

18.11.2008

...pronásleduje muže s temnou minulostí. Ale pěkně po pořádku. Dvě slova: Sam Worthington. Ještě před několika měsíci to jméno nikdo neznal. Dnes jde o zřejmě nejžádanějšího herce v Hollywoodu. Pokud… (více)

Reklama

Reklama