Komunismus: historie jedné iluze (TV film)

Communism: The History of an Illussion

Dokumentární / Historický

Německo, 2006, 3x51 min

Solidní dokumentární trilogie, která věcným způsobem popisuje vzestup a pád jedné ideologie a používá při tom vedle archivních materiálů i komentáře historiků a angažovaných politiků. Má vlastně pouze jednu, bohužel podstatnou vadu. Na použitou stopáž je to příliš zestručnělé - komunismus byla ideologie, která zásadně poznamenala 20. století, a popsat události a jevy by si vyžádalo nepoměrně delší pásmo. Takhle jsou důležité momenty redukovány na jednu či dvě věty. V tomhle stavu je to spíš pomůcka k základní orientaci v tématu než dílo obohacující fanouška historie. Celkový dojem: 75 %.(14.11.2008)

Komunismus je svin-stvo, bolševici sou svině !(17.11.2008)

Ocenění ELSA 2009 v kategorii "Zahraniční televizní pořad nehraný", udělená Českou filmovou a televizní akademií a slavnostně vyhlášená v sobotu 12.12.2009.(11.11.2008)

špiny komunistické! (dokument mi nepríde moc objektívny ale aj tak sú to špiny!)(19.10.2010)

Zaujímavé zhrnutie celej histórie komunizmu vo svete až po rozpad Sovietskeho zväzu.(3.1.2011)

Na malé ploše zachyceno takřka celé století vlády komunistů v Rusku. Je zde podle mého názoru správný podíl "mluvících hlav" a dokumentárních záběrů. Navíc komentáře jsou hodně zajímavé a neomezují se jen na popis událostí, ale analyzují a snaží se dobrat příčin a souvislostí jednotlivých událostí. Málokde je tak jednoduše ukázáno, proč socialismus nebo komunismus nemůžou v reálu fungovat. Nejvíc mně zaujal díl o Leninovi a době kolem revoluce a uchopení moci bolševiky. Jak už v zárodcích zrodu socialistického impéria se objevují i důvody jeho pozdějšího pádu. Zajímavý dokument ukazující historii nestranně a s nadhledem. Jen víc podobných. 80%(1.5.2009)

Dobrý dokument, prezentující názory trochu jinak a snad i pravdivěji, než jsou všeobecně známé informace. Nic nepřikrášluje, spíše zpřesňuje.(9.2.2011)