Reklama

Reklama

Síta zpívá blues

  • USA Sita Sings the Blues
USA, 2008, 82 min

Režie:

Nina Paley

Předloha:

Válmíki (kniha)

Scénář:

Nina Paley
(další profese)

Obsahy(1)

Moderní převyprávění příbehu indické Rámájany režírované, animované a produkovaé Ninou Paley. Více stylů animace, tři stínové loutky zprostředkovávající starověkou tragédii i moderní komedii a písně Annette Hanshaw spolu vypráví věčný příběh o rozchodu. (Karadum)

Recenze (26)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po vykalkulovaném a přeceňovaném Milionáři z chatrče mi "Sita zpívá blues" udělala velkou radost a rehabilitovala v mých očích svět indické kultury. Na kvalitní animaci nejrůznějšími technikami jsme u nás zvyklí, ale kromě několika stylů animace Sita přináší pět výtvarných technik, preciznost provedení, humorný nadhled a nápaditou konfrontaci se západním světem jednak tím, že v jedné linii vyprávění Sita zpívá jazzové písně z 20. let, a jednak paralelním příběhem americké manželské dvojice ze současnosti, na kterém režisérka líčí, že ženy to s námi muži neměly snadné v minulosti a nemají to snadné ani dnes. Malou satisfakcí jim může být, že to funguje naprosto přesně i obráceně. Samotný film vypráví v jednoduché rovině příběh manželky Sity a jejího chotě Rámy podle klasického díla indické literatury Ramajana. U nás nejspíš oceníme i exotické výtvarné pojetí vycházející z indických kulturních tradic. Sita je nápaditá, barvitá a má jednoduše švih. Tipuju ji na vítěze letošního Anifestu. Celkový dojem: 95 %. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jó, s chlapama to není lehký. Osobitě ženský pohled na Rámajánu, krásně jednoduše animovaný, vtipný, ironický (a hlavně docela trefný). Nedivím se, že v samotné Indii se díky konzervativním kruhům do distribuce pravděpodobně ani nedostane. Chvalozpěv na Rámu pasuju na písňový vrchol roku. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jestli tenhle film nebyl pro Ninu Paley především terapeutickou pomůckou pro sebe sama, tak jí zcela určitě a účině nabídla všem po celém světě, jejichž vztah je v troskách. Ty neskutečně autentické pocity, které mohou být vyléčeny jen za pomoci sdílené bolesti a jejího přetransformování do výkladu klasického eposu, to je něco zkrátka úžasného. Málokdy jsem tak rozpolcená mezi mrazení z realističnosti a pastvou pro oči, humorem a nádherným blues. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Nádherné pojetí příběhu indické Rámájany. Graficky je to sice asi v pěti výtvarných stylech, což někdy působí až rušivě, ale jinak jako celek prostě nádhera. 100 % ()

thommas 

všechny recenze uživatele

Geniální animovaný film podle indického eposu. Tři odlišné styly animace propojené komentáři tří stínových loutek, jenž se dohadují o letopočtech, chytře si utahují z hlavních postav a hledají slabá místa příběhu ("Já být Sita, tak rovnou sednu Hanumanovi na hřbet a uteču z Lanky" - "Třeba chtěla, aby ji zachránil její manžel, ne nějaký opičák." - "A nebo prostě nevěří opicím!" - "Jo, to je možný, spousta lidí nedůvěřuje opicím.") Vše propojuje autorčin autobiografický milostný příběh o rozchodu a muzikálová vystoupení s jazzovým vokálem Annette Hanshaw. Paleyin humor, mnohdy zrcadlově směrovaný, je prostě a jednoduše neodolatelný. /// CREATIVE COMMONS / FREE Film / Nina Paley / CC BY-SA 3.0 / MP4 Video (4,1 GB) / MP4 Video (2,4 GB) / MP4 Video (832 MB) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Subjektivně spíš za silné 3*, ale je na tom vidět všechna ta práce, takže by mi bylo blbé tu čtvrtou hvězdu nedat, když si ji ten film zaslouží. Je fakt, že ta forma mě nadchla hodně. Celý ten film je slepenec několika animačních technik, několika hudebních žánrů a několika způsobů vedení děje, ale i když to na první pohled moc do sebe nezapadá, Paley se to celé povedlo podat tak, že to kupodivu funguje. A překvapivě dost dobře. Bluesových písniček tam na mě sice bylo krapet pomoc (ale pořád v takové formě, že mi to nevadilo), dějová linka ze současnosti mi tam moc neseděla a navíc z ní nic zvláštního nevyplynulo, jen nejobyčejnější příběh ve stylu "chlap už nemá zájem o svoji ženu, rozvede se s ní a ona se s tím postupně smíří a nakonec chce radši žít sama". Přičemž je to celé podané ještě prostěji než píšu, bez odpovědí, proč se stalo to a to. Jestli to je skutečně autobiografické, tak chápu proč to tam je, ale i tak bych čekal, že se o tom vztahi těch dvou dozvím mnohem, mnohem víc. Zato část, kde je nám onen epos o Sítě a Rámovy vyprávěn hlavně prostřednictvím tří vypravěčů, kteří příběh různě komentují (většinou vtipně) a mají k němu svoje vlastní poznámky, se mi líbila fakt hodně a myslím si, že kdyby tak vypadal celý film, možná bych i ten plný počet dal, protože to prostě mělo svoje kouzlo a hlavně určitou poutavost. Trochu mi tahle část připomněla Midnight Gospel, ale s tím rozdílem, že tady to funguje skvěle. Občas jsem z celého filmu měl ještě pocit, že si ten epos vykládá hlavně podle svého než jak byl napsán, ale jelikož o něm moc nevím, nebudu nad tím víc spekulovat nebo to víc rozebírat. Myslím, že jsem už asi shrnul všechny pocity a dojmy z tohohle filmu, takže tady bych ten svůj komentář asi ukončil. I přes ty výtky a mínusy jsem ale relativně spokojený, protože je na tom skutečně vidět jak píle, tak i kreativita a své kouzlo to prostě má. Navíc ukočírovat tolik různých prvků taky muselo dát práci... Slabé 4* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mierne nevkusná animácia, ktorá zbytočne zabŕdáva do niekoľkých štýlov. Humorný pohľad a podtón sa mi celkom pozdával, menej však už nekonečné množstvo pesničiek, ešte k tomu spievaných 'starožitným' blues z 20. či 30. rokov. Po pár speváckych vystúpeniach som musel ostatné preskakovať, pretože sa to nedalo vydržať. Koniec bol useknutý. Sorry, napriek niektorým plusom, takýto animovaný underground ja nemusím. Hodnotenie: 55% ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Toto je nejjednodušší a graficky velmi zajímavý způsob jak pochopit příběh života Rámova. Hlavní vypravěčka a animátorka se na klasický starověký indický epos dívá ženskýma očima, tedy očima Rámovi manželky Síty. Tak trochu Bollywood , ale kdo by čekal že se podaří příběh ze 6. stol. př. n. l. propojit s muzikálem a se současným párem z USA. Film i všechny podklady k vytvoření vlastního historického eposu jsou CC, tedy zdarma. http://sitasingstheblues.com/watch.html ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Okouzlující, roztomilé, vtipné a plné nápadů, a to zdaleka nejen po výtvarné stránce. Přitom velmi jednoduché, až primitivní. Snad jen zpívat se tam až tolik nemuselo, ale koneckonců, byl to muzikál, že. ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Vydařené podobenství historického života z Indie se současným životem v USA. Velmi se mi zalíbily změny vícero animací vícero autory. Vidím, jak si s prací vyhrály. V drtivé převaze zpívá Síta všechny (krom 2 písniček zpívaných jejími syny) a zpívá blues a zpívá moc dobře. Naprosto krásně zapadají do celku. Chválím i bitvy, které jsou jen taková pomenší kapitola a které by vypadaly jinak, kdyby se nejednalo o animovaný art, ale o hrané výdělečné fantasy (a'lá Cameron, Jackson, Verbinski). Do zápor filmu zařazuji jen ukončení příběhu ze současnosti, který je tak nějak uzavřen - neukončen. ()

Remini 

všechny recenze uživatele

Toto bolo niečo úžasné!! Odlišné druhy animácií, ironický komentátori... ešte aj prestávka uprostred filmu v real-time (to ma neskutočne pobavilo) :D Len som nejak nechápala spojitosť medzi príbehmi a tých pesníčiek tam bolo predsa len priveľa. Rozhodne to ale stálo za to! ()

Fairbanks 

všechny recenze uživatele

Velký respekt před autorkou! Sice je ve filmu občas cítit, že si na svoje bedra naložila příliš a film prostě po bravurním začátku ztrácí dech, ale stále je tu nesmírně originální animák mísící druhy animace, způsoby vyprávění i hudební žánry. WIN WIN ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem tento snímek nemínil shlédnout, stačilo 15 "kosmických" vteřin ze samého začátku, abych u něj setrval až do konce. Pěkné! Óda na Ramu (Rama's Great ) se zařadila do čela mého soukromého žebříčku nejlepších písniček pro děti a to před takové hity jako je Plíhalova Vosa v Kofole a předvečerníčkový hit Mňam, mňam Bobík! ()

TrebleClef 

všechny recenze uživatele

Naprosto božáckej film dělanej jak na míru pro mě. Jede ve třech liniích, kde první vtipně popisuje Hinduismus a Ramajánu, druhá, rozdílné animace vztah dvou lidí žijících v současnosti spojené paralelně s obsahem eposu, a třetí, zpívané, ve stylu Betty Boo. Nestíhala jsem hltat každou scénu plnou skvělého originálního humoru, nápadů, úžasné animace a dialogů, za kterými se skrývá spousta práce, která ale přinesla své ovoce. Film, který nestačí vidět jednou. Nevím, co by na něj řekli Indové, přece jenom je to dělaný spíš pro ,,západní“ diváky. Škoda, že se nedostal do vědomí širší veřejnosti. ()

kihsleek 

všechny recenze uživatele

Příjemně uklidňující, vtipně komentované, krásně nazpívané a originálně animované zpracování indického eposu Rámájany. Mimochodem je to celý dělaný ve Flashi a zde se můžete na film zcela legálně podívat, nebo si ho stáhnout. ()

Oskeruše 

všechny recenze uživatele

Máte tři možnosti. Buď přečíst 48 000 veršů nejlépe v sanskrtu, eventuálně přelouskat poupravené převyprávění v próze, a nebo zkouknout tenhle netradiční animák. Já jsem zvolila třetí možnost a teď tedy mohu machrovat, že mám tohle vůbec nejstarší dílo indické literatury v malíku. Je pravda, že na ukazovák už by byly mé znalosti asi nedostačující, ale někde se začít musí. :-) Indická mytologie v kostce je prokládána příběhem veskrze současným a hudbou z vinylů, na které už pomalu sedá prach. Gejzír nápadů a různých animačních technik během necelé hodinky a půl neztrácí na síle, jen děj je možná až příliš často zpomalován Sítinými hudebními sóly. A i když je blues hudba krásná, hudebnímu hlušci mého kalibru se po chvíli zdá jedna melodie jako druhá a film začíná trochu nudit… ()

Reklama

Reklama