Reklama

Reklama

Romantický, dobrodružný seriál s mystickými prvky, velkoryse kostýmově pojatý, točený v autentických exteriérech českých hradů. Vznikl v redakci pro mládež televizního studia Brno. Děj se odehrává ve středověku na dvou hradech fiktivních jmen Kronbach a Babín. A jak to v takových příbězích bývá, jde v něm o krásnou pannu, moc a rytířskou čest. (sator)

(více)

Recenze (22)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Bylo to vysíláno někdy buď v r. 1969 či začátkem 70. let v době, kdy už Husák musel mít už neotřesitelný vliv na všechno. Ve svém projevu v TV se m.j. o tomto seriálu kriticky zmínil, jak píše FilmFan24, ale asi jen ve 3-4 větách(ten projev jsem viděl a slyšel a dobře si to pamatuji, protože mě to značně dožralo), ale to už zřejmě stačilo mediálnímu dozoru či Zelenkovi(nevím, zda už byl ředitelem TV, ale asi ano), aby se v jeho vysílání nepokračovalo, byť chyběl k odvysílání asi jen poslední díl. Vysvětlení k tomu tenkrát v TV nebylo vůbec žádné, takže tehdy jsem se těšil na pokračování tohoto seriálu marně. Nejvíc mne dopálilo, že jsem se už nedozvěděl, kdo byl vlastně ten černý rytíř (mám ovšem jisté tušení :-)) v masce, kterou nikdy nesundal, který zpíval píseň, jejíž text jsem si chtěl zaznamenat, ale houby, houby. Melodii si však pamatuji dodnes. Ještě si vzpomínám, že tam hrál Ivan Vyskočil - http://www.csfd.cz/herec/1466-vyskocil-ivan/ - (jméno jeho postavy bylo Cukr) v roli nějakého šéfa zbrojnošů či nějakých jezdců na koni. Je fakt, že to byl seriál typu Angeliky, tehdy se mi tyto romantickodobrodružné náměty líbily, proto z nostalgie dávám 4*. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

To je krásné, jak si tu všichni vybavujeme (řečeno s klasikem) PRAZÁŽITKY z tohoto seriálu - i já se pamatuji na mladého Ivana Vyskočila a další.... A co se týče hudby - a jestli se nepletu - kdysi jsem někde viděla klip, kde z toho byli alespoň úryvky - ale fakt nevím jestli od Laufra - pokud to zpíval on? Každopádně je škoda, že se to nedochovalo - podobně jsem si uchovala z dětství PRAZÁŽITKY z "Písní pro Rudolfa III:" a ten úžasný pocit, když jsem to po x letech zas viděla ! Proto 4* - doufám, že to na ně bylo...... ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Tak jako většina i já mám v hlavě jenom útržky a v sobě strašnou lítost, že to už nikdy neuvidím. Kupodivu jsem, na rozdíl od ostatních, vždycky věděla, že se mi to nezdálo, protože jakmile se sejdeme s kamarády a přijde řeč na filmy a seriály, tak vždycky někdo Lucii vytáhne a všichni ji máme zafixovanou, jako něco úžasného. Na Angeliku jsem tenkrát koukat nesměla, na Lucii ano. Dneska bych možná byla zklamaná, ale díky tomu nikdy ve mně přetrvává ta atmosféra, která u nás doma při sledování panovala. ()

vaviva 

všechny recenze uživatele

Také jsem ráda,že jsem si ten seriál nevymyslela, a nebo že se mi nezdál.Nikdo z mého okolí si na něj nepamatuje.Pro mne nezapomenutelný černý rytíř, klečící před bílou sochou Lucie. Před několika léty jsem napsala do České televize dotaz, zda to nebudou někdy vysílat, a bylo mi odpovězeno, že se opravdu všechno kdysi zlikvidovalo, takže se ho už na tv obrazovce nedočkáme. V nevím už kterém to bylo časopise,ale nějakém starším již, v rozhovoru s Vítězslavem Jandákem, jsem se se dočetla, že v tom také hrál.Seriál se vysílal myslím v roce 1973 či 74. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Historický romanticko-dobrodružný seriál z produkce ČST ze sedmdesátých let "Ctná paní Lucie". A dlužno dodat, že na tehdejší naše poměry to bylo něco. Hlavní role vytvořila Renáta Doleželová a Svatopluk Matyáš. Matně si pamatuju, že to zakázal vysílat ÚV KSČ - přímo Husák na projevu strany - z důvodů, že pracující lid nepotřebuje českou Angeliku (Lucii) a poslední závěrečnou část tedy nikdo neviděl. Seriál se nedochoval z důvodu spálení na příkaz ÚV KSČ. Narazil jsem na zmínku o této sérii zde: www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/18695-renata-dolezelova.html - také na této databázi nevědí rok výroby. Lidé v diskuzích tam si to pamatují. Já proto, že jsem u nikoho z herců seriál v biografii nenašel, jsem měl za to, že se mi to snad zdálo a film neexistuje. Osobně se domnívám, že to režíroval Petr Tuček. Narazil jsem na rozhovor se Svatoplukem Matyášem z poslední doby, kde na celou kauzu okrajově vzpomínal www.televize.cz/scripts/detail.php . Tak bohužel dodneška nevím, jestli ten Černý rytíř (Svatopluk Matyáš) dal paní Lucii (Renáta Doleželová) tu růži...Doleželová růži nedostala, ale asi i díky účinkování v tomto ÚV KSČ zapovězeném projektu už musela hrát jenom v angažovaných projektech... ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Normalizace seriál Ctná paní Lucie nejen zahnala do trezoru, ale bohužel jej zlikvidovala, smazala, takže seriál neexistuje. Česká televize jej sháněla na počátku 90. let, ale jak potvrdil i jeho autor Gustav Oplustil, seriál zřejmě už v žádné formě neexistuje. (FilmFan24)
  • Již koncem roku 1971 uvažovali tvůrci v případě úspěchu o případném pokračování. Na jaře 1972 připravoval Gustav Oplustil scénáře pro dalších sedm epizod, které však už realizovány nebyly. (sator)
  • Když dělal Ivan Vyskočil u režiséra Petra Tučka konkurz na postavu temného rytíře, moc ho prý pro roli nechtěl. Nakonec prohlásil: „Ty jsi vlastně takovej hnusnej hezoun, to pude...“ (sator)

Reklama

Reklama