Reklama

Reklama

Dánská dívka

  • Velká Británie The Danish Girl (více)
Trailer 1

Film Dánská dívka vás zavede do Kodaně dvacátých let minulého století. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v Einarovi rozpoutá obrovský emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve „nevinnou" hrou na tajemnou dánskou dívku Lili, a později čím dál silnějším přesvědčením, že pouze jako žena dokáže být šťastný. A byl by ochoten podstoupit cokoliv, aby jeho transformace byla dokonalá. Během této proměny ho věrně provází jeho Gerda, která díky své nové múze Lili sice konečně prorazila jako umělkyně, ale zároveň ztratila svou životní lásku. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (665)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $11,114,018Tržby Celosvetovo $64,191,523Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ priam excelentná súhra ústrednej dvojice v podaní Eddie Redmayne a Alicia Vikander, v podstate na nich stojí celí príbeh a je na čo pozerať, herecky bez chyby, aj keď ide o dosť háklivú tému je podaná s citom, tu sa celkom režisér Tom Hooper našiel, plus prostredie aj vizuál /75%/ ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Někdo se převléká za holky a něco zase za film. Všichni ze štábu podali čupr výkon, teda až na Vypovídací hodnotu se Zajímavostí. Tyhle holky si někde za rohem buď hrály na chlapečky anebo správně odhadly, že do takhle strojově přesného filmu se ani jedna nehodí. Šlape to jak robot a trvá děsně dlouho, než se tomu vybijou baterky. Že to tenkrát nebyla sranda chápu, ale tohle je film a u něj by větší zábava fakt nevadila. ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Výborně zahraný film na téma transsexuality, navíc s krásnou hudbou Alexandra Desplata. Eddie je neuvěřitelný herec - zatím jsem ho neviděla v roli, ve které by nepůsobil 100% důvěryhodně. Tohle se mu taky moc povedlo. Čišela z toho ta velká touha - touha po autentičnosti, touha po tom stát se tím, čím se cítíme být. ~(4,3)~ ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tom Hooper se rozhodně umí obklopit profesionály ve svém oboru, což je znát zejména na zdařilé vizuální stránce. Ať jsou to interiérové či exteriérové scény, vždy je dokáže podat s citem pro detail a zejména neživé předměty vynikají a v záběrech na sebe strhávají více pozornosti než postavy. Asi by to nebyl problém, pokud by se Dánské dívce dařilo být dostatečně niterným dílem, ve kterém city znamenají více než činy. Tím ale v žádném případě není. Fascinující životní příběh Lili se zde smrskává do neustále se opakujících rozpačitých úsměvů a snahu o (vizuální) dosáhnutí ženské ladnosti. Samotné city či vnitřní rozpolcenost hrají druhé až třetí housle. Na vedlejší kolej byla bohužel přehozena i Gertruda, i když je třeba uznat, že její postava nepůsobí tak extrémně ploše jako Lili. Její vyrovnávání se s novou rolí v manželově životě je zajímavější (a rozhodně méně okoukané), než (ne)vývoj Lili. Je škoda, že Dánská dívka není mnohem sevřenější a nevystupuje ze škatulek, protože životní příběh těchto dvou žen si rozhodně zasluhuje mnohem zdařilejší adaptaci. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Tady si opět někdo říká o Oscarovou sošku a Zlatý glób za herecký výkon, že, milý Eddie? Jeho role jsou jako stvořené pro očka akademiků ("oscarové poroty") a není se čemu divit. Předvedl vskutku excelentní výkon. ___ Tak kontroverzní filmový příběh jsme tu na poli mainstreamu dlouho neměly. Režijně i scenáristicky skvěle odvedené dílo. Navíc velký palec nahoru za krásnou kameru a hudbu, hudebního mága Desplata. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

Galerie (111)

Zajímavosti (17)

  • Bezprostredne po premiére na festivale v Benátkach, zožal film desaťminútový neutíchajúci potlesk. (tuntik)
  • V mnoha scénách v Kodani je v dálce či nad hlavami herců patrné umístění elektrických pouličních lamp, které tu však byly nainstalovaný až v 70. letech. (hansel97)

Související novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Alicia Vikander je nová Lara Croft

Alicia Vikander je nová Lara Croft

29.04.2016

Snad žádná herečka za sebou nemá lepší rok než Alicia Vikander. Švédská kráska zazářila v retru Krycí jméno U.N.C.L.E., ve sci-fi Ex Machina i v dramatu Dánská dívka, za které nakonec vyhrála Oscara.… (více)

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

03.03.2010

To samozřejmě není žádná novinka. Žijí spolu už dvanáct let a mají spolu dvě děti. Teď ale společně stanou před kamerou. Lasse Hallström je chce totiž obsadit do dramatu My American Dream, jehož… (více)

Reklama

Reklama