Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (861)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zimomriavkové nárazy veľmi efektné, ale celkový polodokumentárny koncept nie práve šťastný. Filmu som vďaka nemu ani za mak neuveril onu vignetu "podľa skutočnej udalosti" a vyznel mi iba ako béčková ľakačka v áčkovom technickom obleku. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Sovy už zase nejsou tím, čím se zdají být! Tentokrát však nikoliv v rukou mistra. Úspěšná a levná marketingová matrice roztřepaných pseudodokumentů, sugerující nám údajnou autenticitu, se tentokrát nechutně zvrhla v devadesátiminutové psychologické sezení, které zaručeně působí lépe než rohypnol. Totální blábolivá nuda, která maximálně dává vyniknout neherectví paní Jovovichové ( psycholožka, kterou Milla paroduje, je desetkrát lepší herečka). Kromě QT jsem byl vždycky skeptický k egomaniakům, kteří jsou tak přesvědčeni o své genialitě, že si ten film napíšou, zrežírují, střihnou si v něm nějakou tu roli a patrně si ho i sami zaplatí. Potom jim ovšem nezbývá, než si ho sami i pochválit!! PS. Zdá se to divné jen mě, že Ti emzáci unášejí výhradně Američany?? Co ti si o té lidské rase musí myslet.... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc lákavej námět, ale bohužel poměrně tragickej výsledek. Snad ještě nikdy mě v žádném filmu něco neotravovalo tak, jako zdejší "skutečné záběry". Už jenom ten rozhovor režiséra s doktorkou působí tak strašně nepřesvědčivě, že je až urážlivé, že se po nás chce, abychom tomu věřili. Herci neodvádí příliš dobré výkony, scénář vede odnikud nikam - v podstatě to mohl být desetiminutový dokumentární spot, neboť všechny příležitosti k nějaké zajímavé filmové scéně jsou zabity "skutečnými záběry", tzn. když se začne dít něco zajímavého, nastoupí "skutečná kamera", která však v tom okamžiku z paranormálních důvodů přestala natáčet. Takže divák vidí jenom zrnění a slyší výkřiky. A ten závěr, kterej naprosto nesmyslně dává pointu něčemu, co by ji bývalo (jako snad jediné) vůbec nepotřebovalo... to už jsem si fakt nevěřícně klepal na čelo. Myslím, že v nadpřirozeno svým způsobem věřím, ale rozhodně se mi proto nezačne líbit tento film. PS: Sovy nejsou, čím se zdají... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V hororu dneska evidentně frčí krom masakrování mládeže taky ‚based on true events…‘, kde stačí pár nastříhaných záběrů ‚documentary-like‘ a kasičky pokladen už jenom cinkají. Šel jsem do toho s čistou hlavou, ale sotva Milla nakráčí do záběru, vytušil jsem, odkud asi tvůrci tu svoji pravdu brát budou. Uznávám, že zážitek to nakonec nebyl zase až tolik děsivý (ve smyslu filmařském), ale bohužel ani emocionálním. Paradoxně na mě více fungovala chvílemi umě navozená atmosféra znepokojení, než samotné hypnotické seance, ale jak už to bývá, horor je hlavně o postavách. Tyhle nemají nic moc ke hraní, byť jim snaha upřít nelze, když odříkávají ty jakože o dekádu dříve proběhnuvší dialogy. Nad touhle módou začínám pomalu zívat. 2 a ½. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hmm, asi je to na 70%, ale spíše kousek pod. Film nabízí otřepané téma (které se ale asi nikdy neomrzí) a tak se snaží nahnat 'body navíc' hrou na pseudodokument ve stylu Blair Witch. "Dokumentární" pasáže se míchají s těmi skutečně hollywoodskými a místy to působí skoro nepřehledně, když je divák na plátně či obrazovce nucen sledovat leckdy až 4 záběry současně. Různé nedostatky se ale snažili tvůrci zamaskovat atmosférou a na tomto poli se jim přeci jen vedlo lépe, některé scénky vypadají opravdu "hustě". V součtu to vyjde na takový lehčí "bu-bu" film, jenž může snadno znervóznět mnohého diváka, ale protřelé movie-matadory nechá v klidu a maximálně jim na tváři vyloudí lehčí úsměv. Kdo zarputile věří v UFO, ať si k mému názoru klidně přičte jednu (blikající a cik-cak se pohybující) hvězdičku navíc. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pravda v tomhle filmu prý podle studia Universal není. Ale je jen na nás, jak tenhle film pochopíme a pochopit ho můžeme skutečně všelijak. Ve skutečnosti přesně ten příběh, co se odehrál v tomhle filmu, realita není. Autoři to všechno geniálně vymysleli. Zakomponovali dohromady skutečný horor a třesoucí se šílenost a la Záhada Blair Witch do jednoho takovým stylem, že se tomu věřit prostě musí. A pokud do toho filmu jdete s tím, že chcete vidět zajímavý, originální přběh a o něm toho příliš nevíte, tak si ho užijete. I když ten začátek se nezdá, později se to rozjede. Nutno dodat, že ne všecko na filmu je lež. Když Milla Jovovich tvrdí, že deset milionů lidí na světě má zkušenosti se setkáním s mimozemšťany. Je třeba si uvědomit, že ten film vůbec nemusí být lež. Už se stalo, že pár sci-fi bylo natočeno a pár let na to přišel nějaký vyvrhel vědec z Oblasti 51 v rozhovoru, že ten film vlastně žádná fikce není. Nedivil bych se, kdyby tohle byl jeden z těch utajených případů, o kterém nějaký jiný vědec bude za pár let mluvit jako o dobře zakamuflované realitě. Jen by mě zajímalo, jak autory napadlo použít jako komunikační jazyk mimozemšťanů právě summerštinu. Zajímavý nápad, nebo spíš jen čerpali ze skutečných faktů? Bůhví. ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $26,218,170Tržby Celosvetovo $49,488,788Tržby za predaj DVD v USA $8,436,559 //počet predaných kusov 461,891║ Ublákaná akože dokumentárna otravnosť v štýle Blair Witch ale fakt toto nič nedalo, spleť nesúrodých informácií, či desinformácii, nezvládnutý projekt vo všetkých ohľadoch. /10%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Paranormální aktivita se zelenými mužíčky natočená na trochu lepší kameru se slavnějšími herci? Nebo prodávání bludů pod rouškou senzacechtivosti? Film má své světlé okamžiky - většinou když někdo nelidsky řve, levituje nad postelí a trhá hlavou jako ve Vymítači ďábla, ale jinak je to takový narativní teleshopping, který slibuje, že když v následujících patnácti minutách neodejdete, dostanete pointu a k ní ještě jednou zdarma. A samozřejmě je to podraz. I bez Horsta. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem o filmu nic předem nehledal. Byl jsem příjemně překvapen dobrou atmosférou, ale především skvělými "původními" záznamy zachycujícími hypnotické stavy. Ty mají opravdu silnou atmosféru a jsou působivé, i když bych řekl, že má vnitřní snaha "uvěřit neuvěřitelnému" byla silnější než tvůrčí schopnost mě přesvědčit:). Koncept střídání "archivních" a nových záběrů je velmi dobrá. Škoda, že po shlédnutí prostě jen vygooglíte realitu a všechno to kouzlo rychle zmizí... Ale pokus to byl dobrý, v dnešním světě však odsouzený k zapomnění (na rozdíl od Fire in the Sky). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Blízké setkání čtvrtého druhu je bezesporu atraktivní filmová (i literární) látka. O to větší je pak škoda promarněné šance. Achillova pata tkví v nezvládnutém a nedotaženém konceptu očitého svědectví, kdy jsou skloubeny (snad) autentické záznamy a rádoby umělecká rekonstrukce, která je místy až příliš doslovná a mnohé nevyřčené a nezobrazené podsouvá divákovi rastrem své jednoznačné interpretace. Režisér si také mohl odpustit rámcové uvození, které jakoby celý snímek zařazuje do seriálu Akta X - je to příliš laciné a až k podezření okaté. Podobné filmy: Paranormal Activity, Oheň v oblacích, Invaze, Blízká setkání třetího druhu ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tento film je dramatizací událostí mezi 1. a 9. říjnem 2000 na Aljašce (Nome). Ve filmu jsou použité skutečné záběry. Existuje více než 65 hodin obrazových a zvukových záznamů...... ZÁLEŽÍ POUZE NA VÁS, JESTLI UVĚŘÍTE. NEBO NE. Vod tohodle úvodu je odvozený to vostatní. Pomali (ale jistě) budete nuceni dospět k nějakému závěru. Novej rozměr dávaj filmu autentický záběry. To jsou věci, který můžu, ale hlavně se sem hodí. Kde začíná fikce a končí skutečnost? Jsou to fakta, nebo výplod šílenství? Film nejen pro příznivce fantastickejch teorií či Summerský civilizace. (Třeba se na konci zamyslíš ty, ty i ty. - ty vlastně né...) PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** P.S.: Film si užijete hlavně tehdy, když nebudete pátrat. Ti vostatní už jistě ... ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

The Fourth Kind: stupidní sračka! Ala Paranormal activity. Když se něco mělo dít, tak rozmazaná kazeta. Bože, neuvěřil jsem ani slovu. Kupa pomatenců. Milla Jovovich u mne klesla na minimum. A mimochodem, taky se občas ve 3:30 hod. budím..... a jdu do práce A za oknem občas vídám kosi a holubi. Je možné, že mne taky unášejí a znásilňují :-) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Atli Örvarsson: 1. Flight To Nome [3:09] ,2. Owolowa [3:58] ,3. Hypnosis [2:45] ,4. The Owl [2:53] ,5. Ashley [1:40] ,6. Completely Surreal [3:58] ,7. They're Not From Here [2:46] ,8. The Fourth Kind [2:45] ,9. Torn Apart [4:31] ,10. Abduction [4:27] ,11. Northern Lights [4:06] ,12. Conclusion [2:41], ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Človek neprestane byť šialený len tak, keď sa mu zachce. Je to s ním už nastálo.“ Najradšej by som tomuto klamstvu (z produkcie Joea Carnahana) dal kopanec medzi nohy a nie až 40%. Nie preto, že ma klame, ale preto, že ma klame veľmi amatérsky (tvorcovia si nevedeli - alebo im to bolo jedno? - overiť ani základné informácie, napr v Nome nemajú šerifa). Navyše v dnešnej dobe found footage rozširovať "normálne nakrútené" scény ako dokumentárne scény , tak to už je ozaj troška naivné. Atmosféra je v kombinácii s alajšskou výpravou celkom fajn strašidelná, vrátane pár scén, ale inak je to veľká bieda s nie príliš zaujímavým scenárom. Korunku tomu nasadzujú mizerné herecké výkony. Millu Jovovich som rešpektoval, kým sa na nič nehrala, ale teraz mi jej herecké scény (smiešny plač) pripadali až odpudivo. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/agresivne-ufo/416-stvrty-druh-4o- ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Nejhorší na tomto filmu je, že kvůli zoufalé snaze vyvolávat dojem reality se v závěrečných titulcích dostalo uznání hercům, kteří předvedli mizerné výkony (v čele s režisérem, který v záběrech rozhovoru s doktorkou vypadá jak někdo, kdo ve čtyři ráno v zaplivaném nonstopu lavíruje na hranici opilosti a doléhajícího spánku, ale ještě v pošetilé snaze sbalit tu buchtu na baru finguje zaujetí jejími řečmi), zatímco skvěle zneklidňující představitelka "reálné" doktorky zůstala nejmenována. Angažování Mily Jovovich naznačuje, že půjde o hystericky vypjatý film, a v tomto ohledu tvůrci nezklamali. Dalším vodítkem kvality je fakt, že se snímek natáčel v Kanadě a jihovýchodní Evropě, což ho přiřazuje do kategorie laciných videobraků s pány Van Damme, Lundgren a Seagal. Stejně jako tyto fláky se ani "Čtvrtý druh" nepokouší zahrát za málo peněz hodně muziky, jako to dělají produkčně nuzné horory ambiciózních fanoušků i profesionálů. Vyvolávání dojmu reality zde není užito jako omluva pro minimální prostředky při natáčení či formální rámec pro nápadité uchopení žánrové premisy, ale prostě jen plytká snaha svézt se na aktuálním trendu. Narozdíl od "Záhady Blair Witch" či "Cloverfieldu", "REC" i "Paranormal Activity" film po odhalení faktu, že je jen vykonstruovaná fikce, nemá už co nabídnout. A co se týče tématu únosů lidí mimozemšťany, "Čtvrtý druh" nesahá ani po prach na podrážkách mrazivě naléhavému snímku "Oheň v oblacích" (1993). Více v recenzi na Aktuálně.cz. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne znepokojujici zalezitost a nad ocekavani dobrej film. Mame tu normalni filmy, pak filmy, ktery tvrdi, ze jsou podle skutecnejch udalosti a pak filmy, ktery se tvari jako nalezeny zaznam rucni kamerou. Tohle je znacne originalni mix mezi vsim, takze tu jsou jak dokumentarni zabery, tak dokumentarni overvoice a herci jsou predstavovani jako herci hrajici postavy a prehravajici udalosti ziskane behem rozhovoru a ze zaznamu. Samozrejme se muzem dohadovat, jak verohodne to pusobi, nektery dokumentarni zabery moc nevysli, ale proste to filmu hodne pridava. Ten se totiz rozjizdi pomalu, ale postupne pritvrzuje a stale graduje mysteriozni atmosferu a ke konci to zacne mit lehkej nadech hororu. Je az s podivem, jakou atmosferu dokazal vytahnou Osunsanmi vlastne jen z hromady "dokumentarnich" zaberu a rozhovoru, obcas pod hypnozou. Ve vysledku to je ale proste hodne pusobivy a Milla si zas po case strihla neakcni roli a je perfektni. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

kdyby to byl dobrý film, byl by to vynikající film, ale že je to špatný film, je to přímo tragický film. zní to jako paradox, ale hned vysvětlím, co tím míním. stejně jako většina dobrých a úspěšných hororů či sci-fi hororů nestaví ani Čtvrtý druh na původním námětu, ale velkou měrou čerpá z postmoderní mytologie. miliony Američanů jsou přesvědčeny o tom, že mimozemšťané navštěvují Zemi a unášejí lidi. jen o málo méně jich věří, že sami byli uneseni. existuje velmi detailní model pro představy, jak přesně takový únos vypadá, jakým způsobem jej lze prošetřit a jaké jsou souvislosti. Čtvrtý druh tento model přijímá, lehce adaptuje a o několik kroků dotváří. koncept má proto už v základu velký potenciál oslovit početné masy diváků, jelikož předjímá jejich vlastní pověrčivost, zneužívá jí a útočí do slabých míst, kde polevuje obrana diváka. nevím, jak ostatní diváci, ale já jsem silný skeptik. přesto, abych si mohl užít fantastický film, ať už sci-fi, horor, nebo hybrid obou žánrů, musím být otevřený. musím vstoupit do hry, v níž balancuji mezi aktivní snahou uvěřit věrohodnému, a přirozeným nutkáním zpochybňovat, vyvracet a odmítat vše, co se naopak jeví jako falešné. nejvyšší metou pro filmaře pracujícího s naznačeným konceptem by přirozeně měla být autenticita. v tomto ohledu ovšem Čtvrtý druh naprosto selhává. pozorný divák s trochou soudnosti filmu věřit nemůže ani při dobré vůli. dokumentární části jsou ledabylé a velmi nešťastně napojené na nesouladné ilustrační pasáže s Millou Jovovich. těm by pro změnu neuškodilo více kameramanské zručnosti, vyspělejší využití zvukových efektů a v neposlední řadě větší důraz na výpravu a kresbu unikátního aljašského prostředí, která by zachytila tamního genia loci. ze všeho nejvíce ovšem film trpí špatnými hereckými výkony. vada je to o to patrnější, že přesně na herectví stojí působivost filmu. divák musí napřed uvěřit herci, aby teprve mohl přijmout širší souvislosti. mizerné herectví a laciné pozlátko televizní konverzačky nejenže nedovoluje ani přístupnému divákovi pohroužit se do relativně atmosférického nitra filmu, ale nad to obnažuje absurditu premisy v jeho základech. /// bylo velmi férové připomenout na začátku filmu divákovi, že jde o jeho svobodnou volbu, zda uvěří, nebo ne. bohužel, volba je zcela jasná, od začátku až do konce. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Mnou dlouho opomíjený rest a taková pecka!! Jo tak tohle na mne fungovalo mnohel víc, než všelijaký duchařiny a tak nějak se to vyvážilo u kvalitních vymýtačských hororů. Ono totiž dle jistých věděckých směrů problematika "únosů" a problematika "posedlostí" od sebe není příliš vzdálená, rozpracovával to již C. G. Jung, ovšem to bych zabíhal ... Zde to, co se zpočátku jeví jako velmi dobře propracované psychologické drama s pomalejším vyprávěním, nabírá v polovině na intenzitě a poslední hodinu se jedná o fakt hustou a pro mne osobně dost nepříjemnou, znepokojující jízdu. Koukal sem na to v poledne v neděli a stejně jsem se krčil pod peřinou s tím, že se otevřou dveře a "ono to příjde i ke mě" ... Zajímavé, znepokojující, velmi dobře a působivě natočené. U filmů se v podstatě nebojím, proto skutečnost, že tento u mne dokázal vyvolat jisté nepříjemné pocity, poukazuje pro mne na jeho jednoznačnou kvalitu ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Režisér Olatunde Osunsanmi kráčí moderní a superlevnou cestou, kterou mu vyšlapali slavní kolegové. To ve výsledku znamená dokumentární formu vyprávění, pyšnící se nálepkou „podle skutečných událostí“ a nedovysvětlený závěr. Ne že by si to filmový trh vyloženě žádal, ale pokud chcete dneska na sebe upozornit a vydělat tuny prachů, taková volba vám při troše štěstí může vyjít. Nesmíte ale zapomenout na důležitou věc a tou je samotný příběh, protože ten zde tentokrát chybí. Přestože se nejedná o zázračné dílo s kdovíjak znepokojujícím tématem (žánrově spřízněný seriál Akta X mi byl bližší), tak alespoň nepostrádá cit pro vyvolání napětí ve správný okamžik, a nechybí mu ani depresivní atmosféra, kterou zapříčinilo hlavně chladné prostředí Aljašky. Svůj účel - a to pobavit - splnil tedy docela dobře, ale nehrozí, že bych kvůli němu trpěl nespavostí. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se hrozně těžko hodnotí. Mám v sobě takový tok myšlenek a emocí, že pořádně nevím jak tohle zhodnotit. Po dlouhé době první film, u kterého jsem cítil zděšení. Na horory koukám často, jsou jedním z mých nejoblíbenějších žánrů, ale sleduji je kvůli strachu, zděšení nesnáším. Jako horor mě Čtvrtý druh rozsekal na kousky, bál jsem se jako malé dítě. Kdyby tvůrci nezařadili skutečné záběry do filmu, neuspěl by. Strach a hrůzu totiž nenahání hraná část, ale ta reálná, nebo spíše hraná podpořená reálnou? Těžko říct. Film šíří strach do myslí diváků nikoliv snad obrazem, který sledují ale podsouváním myšlenek. Největší hrůzu si tedy způsobí divák sám a to ve své hlavě. Málokdo by přijmul fakt, že se mu stává to samé jako obyvatelům alijašského městečka. Příjmout fakt, že nad lidmi je vyšší druh, který má špatné úmysly je hrůzostrašné samo o sobě. Film si mě podmanil a tento komentář je toho důkazem. Pokud mám dodržet odstup, tak se musím zamyslet nad hlavním prvkem - reálným záběrem. Těžko usoudit zda je skutečným. Těžko hodnotit zda by psycholožka přišla po dvou letech na setkání s režisérem nenamalovaná, mastná a s výrazem smrtky. Těžko hodnotit zda by vůbec chtěla spolupracovat. Největší otázkou tak je proč se vlastně nechala natáčet v roce 2002 a film byl zrežírovaný o sedm let později stejným člověkem, se kterým se bavila ve studiu. Film znesl spousty otázek, které se netýkají jeho děje, ale okolností při natáčení. Proto neřeším "šum při únosech", ale zda byl film realný příběh, podpořený reálným záběrem, nebo jeden velký fake začínajícího režiséra, který chtěl za každou cenu Blair Witch 2. Mimochodem, neznám žádnou policejní jednotku na světě, která by propůjčila záběry vyvraždění rodiny, pochybnému filmu o únosech mimozemšťanů. (psáno v době masivní reklamní kampaně, která tvrdila, že film je podle skutečných událostí a obsahuje real záběry) 70% 23.01. 2010 ()

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama