Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Polovina osmdesátých let. Závody ve zbrojení vrcholí a Amerika je ohrožena. Rusové totiž vyvinuli Mig 32, superstíhačku, která se stává hrozbou, jež by mohla zvrátit poměr vojenských sil. Její vývoj velmi znepokojuje CIA i ostatní západní tajné služby. Letoun má totiž takové vlastnosti, že uniknout každému radarovému systému je pro něj stejná hračka jako se vypořádat s přesilou nepřátelských letadel. Navíc dokáže letět rychlostí, která šestkrát překoná rychlost zvuku. Hrozí nebezpečí, že se Mig 32 začne sériově vyrábět a tak zbývá jediné řešení: zmocnit se prototypu s kódovým označením Ohnivá liška, který je ukryt na jedné z leteckých základen v bývalém SSSR. Jenže to nebude tak jednoduché, protože stíhačka má mimo jiné také zcela nový typ ovládání, které reaguje na myšlenkové podněty pilota. A který americký pilot dokáže v bojových situacích myslet rusky? Jeden ano. Jmenuje se Mitchell Gant a je nejen veteránem z Vietnamu trpícím silným postválečným syndromem, ale také jedním z nejlepších zkušebních pilotů. Také ovšem bývalým. Nyní totiž žije osaměle v pustině Aljašky a nechce mít s armádou, zbraněmi a válčením vůbec nic společného. Výmluvnému zástupci vlády se však pilota podaří přesvědčit, aby ještě jednou vyrazil na poslední, téměř sebevražednou misi. Má proniknout na základnu, kde je stroj bedlivě střežen, zmocnit se ho a odletět s ním přes Aljašku do USA. Než se však ke stroji dostane a svede brilantní letecký souboj se sovětskými piloty, čeká ho hra s tím nejnebezpečnějším protivníkem, s bdělou a nelítostnou KGB, které musí uniknout a ještě přitom najít sovětského vědce, disidenta, který se na vývoji letadla podílel a může Gantovi prozradit, jak se stroje zmocnit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dostatečně efektní a akční, aby to bylo zábavné. Eastwoodova postava vypadá, že má i nějakou hloubku a nehraje si na neprůstřelného Jamese Bonda (jinak mého oblíbence na kterého nedám dopustit). Prostě to nebylo špatné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$21milionovTržby USA $46,708,276Tržby Celosvetovo $47,300,000║ Amerika a už niekoľkokrát omieľaná / prevarená studená vojna zo Sovietmi a to v dosť nudnom prevedení, prvú hodinku sa tam skoro nič nedeje je to len o cestovaní z miesta na miesto, prehodenia zopár suchých viet,... a druhá hodinka mierne pridá na akčnosti ale nie je to nič ohromujúce za čo by stále sedieť pri tomto filme dve hodinky. Zatiaľ najslabší film čo som videl s Eastwoodom, u mňa fakt dosť veľké sklamanie. /25%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Jeden zmala filmu, kde mi Eastwood neprisel jako sebevedomy typek (vsechno znam, vsude jsem byl), ale je prijemne civilni. Pribeh hodne provareny, ale letecke souboju muzu. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Zápletku jako tahle(nejlepší pilot má ukrást sovětskou stíhačku řízenou myšlenkami v čemž mu pomáhá sir Humprhrey) si umím představit spíše ve zpracování Dudikoffa, Norrise a podobných a ne v podání Clinta(ano toho Clinta co potom získá 2 Oscary za režii).Opravdu nechápu proč je Eastwood tak nesnášen za své role hláškujících drsných poldů a mlčenlivých desperátů a pokud natočí něco, kde dělá chyby (potí se, je nejistý, neví co má dělat, pomalu se rozkoukává)tak je pro smích.Ale abych se vrátil k Firefoxu - výborný špionážní film, kde nejsou Sověti jen neschopní staří tupci a opilí generálové, které převeze sebehorší špion, lae docela chytře uvažující vojáci, které obalamutí jen na chvíli.Při té scéně v metru, kde se hlavní hrdina musí rychle dostat přes stráže než objeví mrtvolu, kterou před chvíli ukryl na záchodě jsem měl hodně zvednutý adrenalin. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prijemnej spionazni thriller mixnutej s leteckym filmem. Vzdalene to pripomina bondovku, rek bych, ze je tohle trochu realistictejsi. Film se da celkem dobre rozdelit na dve casti, v ty prvni pronika Clint do Ruska, setkava se se svejma kontaktama, maskuje se, meni identity. A tentokrat to neni ten velkej drsnak Clint, jasne, nevypada jako zadna mekota, na druhou stranu je i vystrasenej a dela chyby. Druha cast filmu je pak ciste letecka, kdy si to Clint s ukradenou stihackou miri do Ameriky. Tady jde uz ciste o letecky souboje a i kdyz trikove slabsi, i tohle je fajn. Takze jako celek to funguje docela slusne a ty dve hodiny pohodove utecou. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Clint poprvé (a až do Vesmírných kovbojů naposledy) ve filmu, v němž byly použity vizuální efekty. V první polovině jde o nervydrásající špionážní thriller, ve druhé pak, s nadsázkou - o Star Wars. Eastwood má ukrást Rusům nejlepší letoun na světě a během jeho cesty s ním divák prožije několik opravdu napínavých scén. Hlavně ta v moskevském metru, kdy je Clint několikrát kontrolován KGB, pořádně rozbuší srdce. Osmdesátá léta patří k nejchudšímu uměleckému období Clinta Eastwooda a právě třeba za Firefox je některými fanoušky kritizován. Já si to nemyslím, je to vynikající akční film z období studené války, u kterého se, i přes trošku naivní pojetí, pokaždé dobře bavím. Za mě úplně v pohodě. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vcelku naivní a už bohužel i zastaralý příspěvek do životopisu a filmografie velkého C. E. Jako kluk jsem Ohnivou lišku měl děsně rád, dnes jsem si ji připomněl a zjistil jsem, že stojí za vidění vlastně jen díky spolehlivému Clintu Eastwoodovi (celá ta část v moskevském metru je výborná) a díky stále skvělým trikům z dílny ILM, které přijdou ke slovu v závěrečné půlhodině. Nemůžu říct, že bych se nebavil, ale nijak výjimečná zábava to prostě nebyla. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ale jo je to sakra naivní film to nezastírám, ale ta nostalgie prostě funguje. Viděl jsem to jako kluk a byl jsem nadšenej jak hrdinej Clint čajzne Sovětům prototyp jejich nejnovější stíhačky. Dneska když se na film podívám z odstupem, tak je to maximálně na ty lepší tři hvězdice, ale to neznamená, že to není slušná porce zábavy. Samozřejmě máme zde tu typickou ozvěnu studený války díky který jsou prostě tyhle osmdesátkový špionážní akčňáky pekelně zábavný. vždycky jsem to měl rád. První půlka je čistokrevný thriller z pár lehce nervózníma scénama. Druhá půlka se pak přehoupne do akčního leteckýho finále. Sakra ti Rusáci tady ale opravdu dali dohromady pekelnej stroj kde nemusíte ani mačkat spoušť když chcete střílet stačí na to myslet, ale bacha! musíte myslet Rusky, takže pokud něpaněmájete, tak jste v řiti a sestřelíte leda tak hovno. Jinak jasně, že ve scénáři je pár logických děr a těsně před tím finále co jsem zmínil pár hluchým míst. Nicméně Eastwood je borec ústřední hudební motiv fakt povedenej. Jak říkám prostě pořádnej kus nostalgie naivních 80 let.65% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám průšvih, Clinte. Už Bronco Billy leccos naznačil, ale tentokrát je to ofiko. Clint natočil velmi špatný film, ve kterém jsem celou dobu vyděšeně koukal, proč se pustil do nečeho, do čeho se vůbec nehodí. 80 minut špionážního dramatu vrcholí čímsi co vypadá jako Star Wars. Totální úlet. 20% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

..jde to.... z Rusů samozřejmě Clint udělá idiotky, ale co už, splnilo to vlastenecký účel. Nejzbytečnější role tohoto slavného umělce u filmu.!! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když jsem si ještě hrál v uhláku na horníka, Clint Eastwood snil o stíhačce, která se ovládá pouhou myšlenkou, která umí v rychlosti Mach 2 driftovat, lítat bokem a která určitě zvládne za letu i couvat. Já vím, že stáří není k smíchu, protože jednou potká vás všechny, ale co naplat, když tahle 136 minut dlouhá naivní stařešina byla prostě k popukání? Okay, tak efekty stranou, v roce 82 mohli bejt všichni rádi, že už existovala aspoň televize, ale na ruský základně se ruskej důstojník ptá rusky ruskýho kapitána "co je vám?", načež on odpoví precizní angličtinou "ale nic" a život plyne v klidu dál... To zas jednou udělali Amíci z Rusáků pohodový a chytrý bombarďáky. Nicméně, Firefox je nejslabší film, jakej jsem dosud od a s božským Clintem viděl. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ale jo, na svojí dobu dobrý. To že to Clint zvládne a odletí do západu slunce bylo jasné od počátku. Mig 32 byl zajímavý, horší to bylo s některými triky s letícími a hlavně honícími se letadly. Nikdy by mne nenapadlo, že neřízený pád zastaví vysunutí podvozku :-). Holt ruský mašiny jsou jiný. Dvě backfire rakety. * * ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Sovětská tajná chlouba, letoun Mig 32, by mohla narušit rovnováhu sil mezi dvěma nějvětšími hráči na nukleární světové hrací ploše. Proto kapitalistická strana vysílá do CCCP svého pilota Mitchella Ganta, který by měl odcizit prototyp a provést svižný vyhlídkový let do USA. Plán má mnoho neznámých, Sověti jsou obezřetní, ale Gant přesto dokáže odlepit aero od země. Problémy tím však teprve začínají, protože jeden z hangárů v sobě skrývá drobné překvapení, které šilhavému oku tajných služeb tak nějak uniklo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to taková průměrná špionážní historka, ale poslední (letecká) třetina je spíš zdlouhavá než dramatická. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Několik vizuálních vychytávek spolu s atmosférou studené války se bohužel dostává do konfrontace s nelogickými kiksy a štědrou hromádkou klišé. První polovina sice zaujme svou špionáží, nicméně všechny Eastwoodovy kroky jsou v této části příliš průhledné. Nepatrný zlom přichází v části druhé, kdy se z persekuce výtečníky KGB stává letecká akrobacie a divák se konečně dočká nějaké akce. Finále, které u mě mělo šanci vymáčknout hvězdu navíc, však bylo výborně posráno samotným závěrem. SPOILER!: Amerika možná byla "překvapivě" zachráněna, ale mé duševní zdraví ovlivněné tímto závěrem nikoliv. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Znám hodně dobrejch filmů o Studené válce. Tenhle k nim řadit nebudu. Je to docela akční, je to špionážní, a nevadí mi ani ta grafika v leteckých honičkách. Jenomže jak ti borci prolétají soutěskama, tak Clint se ještě dívá na zpětnou kameru, co ten druhej pilot za ním. A to už je trochu moc,v rychlosti MACH5. K tomu otřesný dabing z VHS Barrandova, kdy si pánové Saic, Musil, Oliva, Kostka (!), Prager střihli každý asi šest rolí. U takto výrazných hlasů je to problém, protože vám pak splývají postavy. Jo a ten začátek je děsně roztahanej. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Spíše slabší špionážní thriller, než akční béčko, jak by se film mohl na první pohled tvářit. Tohle ti tolik nesedlo Clinte. ()

Reklama

Reklama