Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Polovina osmdesátých let. Závody ve zbrojení vrcholí a Amerika je ohrožena. Rusové totiž vyvinuli Mig 32, superstíhačku, která se stává hrozbou, jež by mohla zvrátit poměr vojenských sil. Její vývoj velmi znepokojuje CIA i ostatní západní tajné služby. Letoun má totiž takové vlastnosti, že uniknout každému radarovému systému je pro něj stejná hračka jako se vypořádat s přesilou nepřátelských letadel. Navíc dokáže letět rychlostí, která šestkrát překoná rychlost zvuku. Hrozí nebezpečí, že se Mig 32 začne sériově vyrábět a tak zbývá jediné řešení: zmocnit se prototypu s kódovým označením Ohnivá liška, který je ukryt na jedné z leteckých základen v bývalém SSSR. Jenže to nebude tak jednoduché, protože stíhačka má mimo jiné také zcela nový typ ovládání, které reaguje na myšlenkové podněty pilota. A který americký pilot dokáže v bojových situacích myslet rusky? Jeden ano. Jmenuje se Mitchell Gant a je nejen veteránem z Vietnamu trpícím silným postválečným syndromem, ale také jedním z nejlepších zkušebních pilotů. Také ovšem bývalým. Nyní totiž žije osaměle v pustině Aljašky a nechce mít s armádou, zbraněmi a válčením vůbec nic společného. Výmluvnému zástupci vlády se však pilota podaří přesvědčit, aby ještě jednou vyrazil na poslední, téměř sebevražednou misi. Má proniknout na základnu, kde je stroj bedlivě střežen, zmocnit se ho a odletět s ním přes Aljašku do USA. Než se však ke stroji dostane a svede brilantní letecký souboj se sovětskými piloty, čeká ho hra s tím nejnebezpečnějším protivníkem, s bdělou a nelítostnou KGB, které musí uniknout a ještě přitom najít sovětského vědce, disidenta, který se na vývoji letadla podílel a může Gantovi prozradit, jak se stroje zmocnit. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Pojížděcí sekvence se natáčely na letecké základně Edwards. (Foxhound#1)
  • Trup makety Firefoxu 1:1 byl vyroben z konstrukce staré radiověže obalené deskami z překližky. Uvnitř byl motor z Volkswagenu, který byl spojen řetězem se zadním kolem a umožňoval Firefoxu pohyb při pojížděcích scénách. (Foxhound#1)
  • Clint Eastwood se učil ruštinu ze zdrojů, které mu poskytl Armádní jazykový institut v Presidio of Monterey v Kalifornii. (Foxhound#1)
  • Skutečný MiG-31 má kódový název NATO "Foxhound". (Foxhound#1)
  • Původně chtěli filmaři jako Firefox použít švédskou stíhačku Saab JA-37 Viggen. Švédská vláda to však odmítla, a tak filmaři museli stvořit vlastní podobu Firefoxu. (Foxhound#1)
  • Do té doby to byl nejdražší film, který Eastwood režíroval. (ClintEastwood)
  • Práce na tomto snímku trvala více než rok a náklady se vyšplhaly na 18 milionů dolarů. (ClintEastwood)
  • Pro natáčení bylo použito celkem 9 modelů letounu Firefox. Šest z nich byly miniatury, dva byly skutečně létající modely na dálkové ovládání a jedna maketa, která byla v měřítku 1:1. (Foxhound#1)
  • Scény, které se odehrávají v Sovětském svazu, byly natočeny v Rakousku. Dále se štáb podíval do Kalifornie, Velké Británie, Grónska a Montany. (L_O_U_S)
  • Film byl natočen na motivy románu Craiga Thomase "Firefox", který se stal v roce 1977 po svém vydání bestsellerem.
    Craig Thomas později napsal pokračování s názvem "Firefox Down". To přímo navazuje na první díl od okamžiku, kdy Gant zvítězí v souboji nad druhým prototypem Firefoxu. Thomas první vydání tohoto románu věnoval Clintu Eastwoodovi: "Pro Clinta Eastwooda - pilota Firefoxu". (Roztržitý Luke)

Reklama

Reklama