Clash, The: Westway to the World (video film) (festivalový název)
Clash, The: Westway to the World
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2000, 60 min (Director's cut: 79 min)
Don LettsHrají:
Joe StrummerObsah
Dokument plný originálních nahrávek a rozhovorů, vypráví o jedné z nejúspěšnějších punkových kapel: The Clash. Členové kapely nám v rozhovorech zpětně prozrazují své pocity o začátcích koncertování v Anglii ale i o několika měsíčním koncertování po USA, o neshodách mezi členy kapely a nahrávacími společnostmi a také nám poodhalí příčinu toho, proč se po devítiletém působení na špičce hudební scény rozpadli. (Laborant)
giblma
Clashe považuju za nejlepší punkovou kapelu, proto jsem ráda za opětovné rozšíření mých vědomostí o nich. I přes poněkud radikální levicové smíšlení očividně mají něco v hlavě. A když Strummer s Simononem (kterého si budu muset vytisknout do peněženky) kritizovali bicáka za rozpor jeho chování s texty, stoupli u mě The Clash do pozice punkových Mirků Dušínů (bez jakékoliv ironie).(7.12.2009)
Mysantrop
Počiny Dona Lettse vždycky stály za zhled néjen pro punkové fandy. Co se týče kapely THE CLASH a jejich politických názorů je fakt, že si rozbarikádovali posluchače, ale řešíme-li hudbu byli unikátem. Skloubením více stylů v jistém smyslu vybočovali ve své době z řad ortodoxních zlopunkerů. Strummerovo jméno či nick /řezač strun/ nepřekvapí když si jéj vysloužil už v předchozím pubrockovém bandu 101´ers. Vizáž a líbivé basové linky P. Simonena např:. rozvířily budoucí rozmach skapunkových kapel. Co se týče neshod v kapele s bubeníkem Topperem, tak ten uvádí, že odešel z důvodu omrzení a znechucením vývoje punkrocku. Z pohledu kapely jim vadily jeho heroinové mraky. Kapela se posléze několikrát rozpadla a v různých obměnách párkrát vrátila na pódium nebo natočila pár různorodých hitů. Ikdyž nás před pár lety překvapila zprává o ůmrtí Joea Strummera, jeho ztráta iniciovala spoustu kapel k nahrávání skladeb této kapely a oživení vzpomínky na dnes již kultovního posla názoru a kapely. Spousta kritiků se v ´80 tých letech obávala hudebního vývoje kapely The Clash. Nakonec to dopadlo tak, že všichni se uchytili ve svých vedlejších projektech. Na originální VHSce jsem byl strašně vděčen za záběry z ANARCHY Tour se SEX PISTOLS a dalšímy souputníky a neotřelé historky a záběry se Sidem Viciousem.(1.10.2011)