Reklama

Reklama

Policejní důstojník Ben Shockley má přivést do Las Vegas svědkyni. Guss Mallyová však nechce opustit vězení. Bojí se, že ji zabijí. Shockley naloží hysterickou ženu do sanitky. Nezbylo totiž, než Gus připoutat k nosítkám. Když před jeho očima exploduje osobní auto, kterým měli pokračovat dál, policista pochopí, že Mallyová může být pro někoho velmi nebezpečná. Neznámý udělá vše pro to, aby dvojice do Las Vegas nikdy nedorazila. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (133)

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zábavná sebeparodická variace na Dirty Harryho. Nahláškovaná až po okraj a s množstvím groteskních postaviček (démonizovaný zkorumpovaný komisař, prosťoučký dobrosrdečný parťák, bodrý policista chlípník či zastydlí hippies na motorkách), kterým vévodí vyhořelý a tak trochu natvrdlý detektiv Ben Shockley dospívající k životně rozhodujícím zjištěním jen za pomoci oprsklé prostituující mužatky ztvárněné roztomile přehrávající Sondrou Locke. Příběh i přes svou zdánlivou naivitu a plochost výborně funguje, dokonce je místy i celkem přesvědčivě dojemný - především ve vyobrazení přirozeně sílící vzájemné nákonnosti mezi hlavními protagonisty, vznikající v těch nejnepříhodnějších podmínkách, a v jejich romantických vizích společné budoucnosti. Závěrečné Eastwoodovo heroické gesto vstříc jasné smrti působí trochu jako z nějakého historického spektáklu, ovšem není ani zdaleka nechutně patetické, nýbrž je krásnou ukázkou bláhové odhodlanosti a nezlomnosti lidmi a životem zklamaného a zrazeného hrdiny v moderním světě. Zajímavé a netradiční je, že Eastwood za celý film nezastřelí jediného člověka a vlastně zde nedojde ani k jakékoliv přestřelce - veškeré akční pasáže sestávají z honiček v různých dopravních prostředcích a z několikaminutových scén totálních destrukcí aut, vrtulníků, domů a autobusů. Eastwoodovky, především ty šedesátkové a sedmdesátkové, jsou jednou z mých největších filmových lásek už od raného dětství a tahle patří k mým nejoblíbenějším - proto, a mimojiné i protože z tohoto filmu pramění moje dlouhodobá iracionální obsese Phoenixem, ji neobjektivně hodnotím takto vysoko. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímek by se klidně mohl jmenovat Million Bullets, Baby. Dle zdejšího hodnocení by se mohlo zdát, že nejde o nějak zvlášť dobrý film (62% u Eastwooda je možná méně), spíše o nějaké béčko, což svým způsobem i je, avšak má tempo, spád, dobrou akci i děj, byť některé jednání postav je v rozporu s logikou. Jak předesílá moje první věta komentáře, hodně se tu střílí (v některých scénách až zbytečně moc), atmosféra je občas hutná a drsná, což umocňuje výsledný zážitek. Kladně hodnotím nejen Clinta, ale také jeho hereckou kolegyni Sondru Locke. ()

Reklama

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Další peckovej nášup, s Eastawoodem, který opět sype řadu skvělých hlášek! Mohlo být víc akce, příběh jednoduchý a beru to jako jednohubku. Nejvíc mně rozsekala scéna, v tom vlaku :D " Holku neuhodíš. Že?! " " Ale ano! " No a konec mohl být lepší. Na to, jakou jsem měl na hovno náladu, mi jí tenhle film zpět vrátil. :) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tady ta špína smrdí za tři rohy. Hned v momentě, kdy Clint rozjede kolečka osudu, čujete, že si na něm někdo vyleje vztek. A to je to přitom policajt. Jeho filmařské řemeslo tu nicméně netrpí. Vlastně ani jeho role, která je zase správně chladná a brutální. Spíše to nemá tolik napětí, kolik bych si přál a finále je taky jedna velká stylová přeháňka, kde Clint s tím chlapským finálem tlačí brutálně na pilu. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

U komentáře k Million Dollar Baby jsem napsal, že Clint Eastwood snad neumí natočit špatný film. Teď zjišťuju, že jsem špatně formuloval - mělo to být, že v posledních letech neumí natočit špatný film. Železný stisk je z dob, kdy Clint ještě zdaleka nebyl excelentním režisérem filmujícím úžasné příběhy. Železný stisk je vyloženě tupý a nudný film, u kterého jsem měl dělat, abych ho dokoukal. Navíc obsahuje snad nejhůř natočenou rvačku (tu s hipíky ve vlaku), jakou jsem kdy viděl, což taky zrovna nesvědčí u nějakém tehdejším Clintově umu. Zápletka je natolik triviální, že film na mě působí až béčkovým dojmem. Někteří z vás přirovánávají film k dílům o Dirty Harrym, ale s tím mají společnou jen dobu a hlavního představitele, jinak jsou to galaxie. Skoro ani nevím, co na filmu vyzdvihnout, protože například ani hudba se tu prakticky nevyskytovala, následkem čehož vyznívaly některé scény ještě sušeji....hlavně že se tu rozstřílí na maděru, co se dá - barák, auto i autobus. Takže jedna hvězda je jen za Clinta a několik málo slušných hlášek, jinak obrovská bída.... ()

Galerie (75)

Zajímavosti (12)

  • Během závěrečné scény bylo na autobus vezoucí Bena a Gus do centra Phoenixu vystřeleno 8000 střel. (ClintEastwood)
  • Týdeník Village Voice si krátce po uvedení filmu v jedné recenzi povšiml, že „na filmovém plátně se z Eastwooda pomalu a v hrubých obrysech stává někdo jiný. Zranitelný muž, který potřebuje oporu v ženě“ a trefně tak popsal Clintovu filmovou proměnu od samotářských a drsných policistů. (ClintEastwood)
  • Natáčení probíhalo v Nevadě, Arizoně a Las Vegas. (reich)

Reklama

Reklama