Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Recenze (251)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Je úžasný, že někoho napadne natočit válečný film jako sportovní film (de facto je to příběh starýho a zatrpklýho trenéra, který dostane úplně neschopný tým, z něhož během filmu udělá supertřídu ;), do toho zapojit téma krize středního věku, nějaké ty manželské problémy a hlavně notnou dávku sebeironického humoru. A když to navíc ještě podrtrhne příšerný dabing v režii Zdeňka Trošky, je to skutečně zážitek. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že Clint Eastwood příjde s vojenskou peckou, u které se zasměju jako se mně povedlo naposled snad jenom u jednotky M.A.S.H. 4077. Pořád to ale není špatný film. Bojové nasazení má klasický nápad, klasické zpracování, naprosto totožně klasický průběh a o stupeň víc ještě klasičtější závěr. Vlastně je to naprostý průměr. Ten vyvyšuje samotný Clint Eastwood, který jako seržant má jisté, trošičku vostřejší metody, a jeho četa mu na to z vysoka sere. Z toho pak vzniká kopa dobrých, ale i špatných situací a největší problém je v asi samotný četě. Nedokázal jsem jí vystát. Herci sice předváděli naprosto klasický vosery, ale předváděli je tak, že jsem prostě pořád musel fandit víc tomu Clintovi, který měl po celou dobu filmu fakt snahu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $42,724,017Tržby Celosvetovo $79,000,000║ Hláškujúci Eastwood je výborný len škoda že sa to postupom času premení len na reklamu na skvelú americkú armádu, ktorá z blata urobí skvelých chlapov, konflikt v Grenade je tak trošku povrchná hračička, nemá to ten správny náboj. /60%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

Válečný veterán se zlije, a je povolán zpět, aby vycvičil bandu nováčků.Provařené, co můžeme čekat nového? První půlka FMJ natažená na dvě hodiny? Něco na způsob Policejní akademie - jenom kapitána Harrise bude hrát Dirty Harry?Prdlajs! Clint nesnáší je, oni nesnáší jeho.Posílají na něho rváče, on je naopak buzeruje každy den jiným tričkem(nechápete, musíte vidět!).Avšak nevyhneme se ani bejvalce, ovšem Estwood ví, přesně kdy už začínají být jeho osobní problémy natahované, a utne to.Minimálně za to si zaslouží naše díky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO: „JSEM TADY PROTO, ABYCH VÁM ŘEKL, ŽE ŽIVOT, JAKEJ JSTE ZNALI, PRÁVĚ SKONČIL. RÁNO VÁM ZAČÍNÁ PEKLO ...“ /// Film plnej toho pravýho Eastwoodova charismatu. Všechno je super, až na tu 80´tkovou (trochu blbou) válečnou pasáž. Ta v dnešní době neobstojí a táhne hodnocení dolů. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Ve Vyškově jsme dostali novýho četaře. Má nějak moc stužek.. 2.) Jsem chlastající drsnej lampasák, kterýmu přezdívaj „Highway“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ne ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::: Můj nejoblíbenější válečný film !!! Skvěle sarkastický Clint Eastwood. Dobrá režie. Skvělý a nezapomenutelný film ! Super hlášky !! Ještě něco ?? :::::::::::::::::::::::::::::::: ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dost drsnej film. Eastwood je v roli valecnyho veterana vynikajici a vlastne na nem stoji celej film. Nejlepsi casti filmu jsou, kdyz se s nekym dohaduje nebo buzeruje svoje marinaky, protoze ze sebe fakt sype jednu ultimatni hlasku za druhou. Kdyz se dohaduje se svoji manzelkou, tak to pusobi spis komicky. Mozna to tak ale bylo mysleny, tezko rict. Kdyby ten film nebyl tak dlouhej, dal bych pet, ale takle tam je precejen nekolik hluchejch mist a nekolik scen, ktery tam bejt nemuseli, takze jen za 4*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nebylo tak srdcový a nářezový jak jsem doufal, pořád ale dobrá dávka Eastwooda v typický poloze v jádru správnýho, zapšklýho starosvětskýho ”lidi jako vy jsou minulostí” tvrďáka před nucenou penzí. Drillování jednotky rozmazlenců v “lamače srdcí” baví, zároveň ale humornější čajíček, než co bych bral za optimální, ani nasazení v závěru pak nemá pořádnější grády (plus postavám téměř není vidět do ksichtu). K nezapomnění každopádně úvodní titulky s Gibsonovou “Sea of Heartbreak” - jedna z nejhezčích válečných koláží. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

"Já jsem jebal když byl Kristus ještě ucho, a to vám řeknu, že nejlepší kurvy, který jsem kdy měl, byly v Danangu. Až potom nějakej kokot napsal domů, že si ve Vietnamu smočil knot a ... no a hovno spadlo na větráku." Dokonalý hláškovitý rozjezd, který ještě Eastwood později okořenil o pár "hoven, kurev a do prdelí" a tím veškerá zábava skončila. Znázornění výcviku nebylo kdovíjak drsné, pokud někdo viděl např. Olověnou vestu, pak mu zde znázorněný výcvik přijde jako rozcvička před tělocvikem. Charaktery vojáků jsou čistě komediální, takové suché varianty Policejní akademie, která mě svojí trapností rozčiluje ještě dnes. Závěrečná válečná akce ani nevypadá, že by jí točil Eastwood, ale nějaký nezkušený ocas, co měl do teď na kontě jen reklamy na zubní pastu. Nepovedený film s 20 minut sarkastickým Eastwoodem, který se v průběhu děje nesmyslně změní v chápajícího lidumila bez šťavy a koulí. 40% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jmenuju se zbrojní seržant Highway a vypil jsem víc piva a vychcal víc krve a měl víc děvek a zmlátil víc chlapů než vy všichni blbci dohromady." Tak to je ta správná vojna. Seržant Highway nezná hodiny nebo možná lže, ale umí naučit improvizovat, překonávat a adaptovat se tak dobře, jako nikdo z úřednickejch teoretiků. Výcvik je to zkrátka dokonalej a akce typu trička, AK 47 a Švéd ("Utrhnu ti hlavu a naseru ti do krku.") dokáže skvěle pobavit. Horší je to se samotnou invazí na Grenadu, která byla i rezolucí Valnýho shromáždění OSN prohlášena za porušení mezinárodního práva. Navíc srovnávat týdenní napadení Grenady s prohranou válkou ve Vietnamu a remízou v Korei je poněkud nesmyslný, ale pro účely filmu to celkem funguje. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Válečný filmy mě moc neberou, ale tohle zase tak moc o válčení nebylo, takže jsem si přišel na svý i já. Část filmu z výcvikovýho tábora byla hodně dobrá, závěr (naštěstí dost krátkej) přímo z boje mi připadal spíš podprůměrnej. Ale Clint Eastwood prostě tenkrát uměl, takže celkově 4 hvězdičky. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nečekaně vtipná záležitost která míchá žánry a srší vtipem na všechny strany. Všudypřítomný nadhled a cynické hlášky a pošťuchování bohužel občas zabíjí zcela zbytečné kecy, které mají diváka i hrdiny přesvědčit o tom, že nikdo tady není Gay. Dabing byl celkem OK. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film. Najmä koncept filmu, ktorého záver znehodnotil dobré dojmy, bol pomerne veľkým prešľapom. Prvé dve tretiny filmu - skvelá zábava, Eastwoodov seržant Highway bol na neudržanie, charakteristický bol hlavne ostrý a urážlivý humor bez rešpektu voči pravidlám, až som mal miestami pocit, že to celé smeruje k paródii vojenského výcviku. V závere sa to však celé mení v amerikanizmus najhrubšieho zrna a reklamu americkej armády. Keď som si to premietol spätne, tak si to viem predstaviť ako súčasť nejakého prvoplánového proma, ktoré si však nezachovalo žiadnu dôstojnosť. Záverečné bojové scény sú titiž natoľko primitívne a naivné, že aj totálny pacifista by vedel posúdiť ich nulovú hodnovernosť. Keby to nebolo také do-očí-bijúce, tak by bol môj postoj trošku benevolentnejší, ale po tom skvelom úvode, pretože ten sa tvári ako výsmech vojenskej mašinérii a potom facka. Škoda. 75%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Full Metal Jacket a G.I. Jane, přičemž z prvního zmiňovaného to nemá onu syrovou válečnou scenérii a z druhého drsnou odvázanost a testosteron. Eastwood je fajn drsňák a jeho osobní souboje s namakanými floutky námořní pěchoty jsou cool nasnímány. Ovšem akce jako taková (především ta závěrečná) je jeden velký nepřehledný zmatek. Nevím, na co si to Eastwood (za kamerou) hrál, ale výsledek je prachbídný a jako simulace války naprosto mimo. Lehce satirický podtext a spousta hlášek jsou fajn a vesměs vcelku trefné a v dané situaci vtipné. Everett McGill si zde trénoval svou drsnost a aroganci na Under Siege 2, kde je však ještě o několik tříd lepší a chladnější. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Americká vlastenecká agitka obhajujúca veľmi rozporuplnú inváziu USA do Grenady (zjavné a viacnásobné porušenie medzinárodného práva). Potiaľto je to veľmi špinavý film. Druhou stránkou je príbeh starnúceho vojnového vyslúžilca v priamej konfrontácii s jeho blížiacim sa dôchodkom a rozvráteným manželstvom. Popri nezabúdaní na tvrdý výcvik morálne aj fyzicky pohodlnej skupiny drzých prieskumníkov a vyrovnávaní sa s podrazmi od zákerného veliteľa, chce mať mariňák aj akú-takú perspektívu do budúcna. Paradoxne najväčšou prekážkou získania istoty do budúcna je on sám a jeho nátura. Na cvičisku fajn, no v súkromí treba naštudovať nejaké tie ženské magazíny:) Do toho kadencia trefných a drsno humorných hrdinových hlášok, prednášaných typickýcm chraplákom s prižmúrenými očami. Odhliadnuc od nepriehliadnuteľne propagandistickej militaristickej stránky filmu ide o dobre šľapajúci a zábavný film z vojenského prostredia. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mám raději Clinta Eastwooda, který je i zranitelný a který přináší příběhy s nějakou přidanou hodnotou. V tomhle případě tu máme jen klasický chlapský příběh v klasickém zpracování, ve kterém se představuje jako sarkastické hovado, které dostane za úkol vycvičit bandu flámujících rekrutů. S nezvyklými metodami, aby uřvanou četu lehce „spravil“. Clint s původním scénářem nebyl úplně spokojený, až několikátá verze nakonec prošla. Vystupuje jako voják na prahu kariéry, který zjišťuje, že se nemá za čím ohlédnout, respektive netuší, co dál. Simulace války docela bída. Tržby byly slušné, výsledek u mě zůstal někde na půli cesty. ()

Reklama

Reklama