Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je boží. Bojové nasazení je krásná ukázka, jak z brakového námětu jde natočit bezva film. On totiž film o tom, jak udělat z bandy ignorantů nejlepší vojenskou jednotku, je fakt úplně obyčejnej. Ale co obyčejné není, je zbrojní seržant Thomas Highway. Celý film mi přišlo, že tahle postava musela Eastwooda neskutečně bavit. Ten jeho výkon je jako koukat na štiku ve vodě, koukáte, víte co se bude dít a přesto nemůžete odtrhnout oči a jít do pryč. Je jen škoda, že je to trochu zapomenutý klenot Eastwoodovi kariéry. Určitě stojí za shlednutí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film. Najmä koncept filmu, ktorého záver znehodnotil dobré dojmy, bol pomerne veľkým prešľapom. Prvé dve tretiny filmu - skvelá zábava, Eastwoodov seržant Highway bol na neudržanie, charakteristický bol hlavne ostrý a urážlivý humor bez rešpektu voči pravidlám, až som mal miestami pocit, že to celé smeruje k paródii vojenského výcviku. V závere sa to však celé mení v amerikanizmus najhrubšieho zrna a reklamu americkej armády. Keď som si to premietol spätne, tak si to viem predstaviť ako súčasť nejakého prvoplánového proma, ktoré si však nezachovalo žiadnu dôstojnosť. Záverečné bojové scény sú titiž natoľko primitívne a naivné, že aj totálny pacifista by vedel posúdiť ich nulovú hodnovernosť. Keby to nebolo také do-očí-bijúce, tak by bol môj postoj trošku benevolentnejší, ale po tom skvelom úvode, pretože ten sa tvári ako výsmech vojenskej mašinérii a potom facka. Škoda. 75%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO: „JSEM TADY PROTO, ABYCH VÁM ŘEKL, ŽE ŽIVOT, JAKEJ JSTE ZNALI, PRÁVĚ SKONČIL. RÁNO VÁM ZAČÍNÁ PEKLO ...“ /// Film plnej toho pravýho Eastwoodova charismatu. Všechno je super, až na tu 80´tkovou (trochu blbou) válečnou pasáž. Ta v dnešní době neobstojí a táhne hodnocení dolů. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Ve Vyškově jsme dostali novýho četaře. Má nějak moc stužek.. 2.) Jsem chlastající drsnej lampasák, kterýmu přezdívaj „Highway“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ne ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dost drsnej film. Eastwood je v roli valecnyho veterana vynikajici a vlastne na nem stoji celej film. Nejlepsi casti filmu jsou, kdyz se s nekym dohaduje nebo buzeruje svoje marinaky, protoze ze sebe fakt sype jednu ultimatni hlasku za druhou. Kdyz se dohaduje se svoji manzelkou, tak to pusobi spis komicky. Mozna to tak ale bylo mysleny, tezko rict. Kdyby ten film nebyl tak dlouhej, dal bych pet, ale takle tam je precejen nekolik hluchejch mist a nekolik scen, ktery tam bejt nemuseli, takze jen za 4*. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)
  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)
  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama