Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V r.1972 natočil během jednoho týdne legendární hongkongský herec a mistr bojových umění Bruce Lee tři akční scény ke svému nově připravovanému filmu Game of Death. V tomto snímku chtěl Bruce představit svůj vlastní bojový styl Jeet Kune Do a měl ztvárnit titulní roli bojovníka, který se musí dostat na vrchol pětipatrové pagody, přičemž každé patro hlídá strážce, jenž je mistrem jiného bojového umění. Natáčení však bylo záhy přerušeno, neboť Bruce dostal nabídku natočit svůj první film v Hollywoodu(Enter the Dragon, 1973). Po jeho dokončení se k projektu Game of Death vrátil,ale pouhý měsíc nato předčasně umírá a nedokončený materiál je na pět let uložen do trezoru.

V r.1978 se rozdělané látky chopil režisér filmu Enter the Dragon - Robert Clouse a Brucovi blízcí přátelé a spolupracovníci Sammo Hung, Robert Wall či Dan Inosanto a očekávaný snímek se konečně dočkal uvedení do kin.

Příběh byl lehce pozměněn. Hlavním hrdinou je herec a šampión v kung-fu Billy Lo, který se dostane do sporu s mafiánskou organizací, jenž se rozhodne nepohodlného soupeře odstranit. Billy Lo atentát jako zázrakem přežije a využije situace k předstírání vlastní smrti,aby se následně mohl vrátit a pomstít. Film je částečně sestřihem scén z Brucových starších snímků, zbývající sekvence byly natočeny pomocí dvojníka, kterého hráli přeborník v taekwondo Tai Chung Kim a herec a kaskadér Biao Yuen. Vyvrcholením příběhu jsou pak zmiňované tři scény uvnitř pagody se skutečným Brucem Lee. Nejvíce pozornosti jednoznačně poutá finálový souboj Davida s Goliášem, respektive Bruce s Hakimem v podání Kareem Abdul-Jabbara, v té době nejvyššího basketbalisty na světě. Klub NBA Los Angeles Lakers,za který Jabbar hrál, kvůli natáčení údajně pojistil jeho nohy na milion amerických dolarů! (Vojcl)

(více)

Recenze (120)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Filmy s Brucem nikdy nejsou o ději a všechny scény co nejsou bitky, jsou jen vata. Zde je vaty dost, ale konec vám to bohatě vynahradí. Nejlepší je bitka když má Bruce žlutý tepláky se žlutejma nunčakama a bije docela hodně schopnýho asiata. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kdybych kdysi neviděl jakýsi TV pořad, který nutil souboj Abdul-Jabbara s Brucem Lee jako jeden z těch nejlepších, co kdy filmové plátno spatřilo, jistě by mě ani nenapadlo se na tento film podívat. Ona zmíněná bitka skutečně nápaditá je, opravdový souboj Davida s Goliášem, jak slibuje obsah. Škoda jen, že chvílemi je příliš znát, že onen Goliáš mistrem bojových umění není. I zbylé bojové scény s Brucem ke konci filmu něco do sebe mají. Zbytek snímku by se ale mohl bez problémů vyhodit. Silná *. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Toto je film mého dětství a dospívání. Měl jsem jej na stokrát přehrané vhsce a viděl snad 50 x. Pak se někde ztratil a já jej mohl vidět znovu až po mneha letech. Jednoznačně se jedná o jeden z nejkontroverznějších filmů, jaké znám. Jako dítěti mi dlouho trvalo, než jsem pochopil, jak se to s problematikou filmu má a zbylé "pure" Bruce filmy jsem viděl až po tomhle. Proto jsem nepoznal střihy z jiných filmů atd. A ten film jsem miloval. Dnes, se zcela jiným pohledem, musím uznat, že některé "techniky" a přístupy, které tvůrci filmu zvolili, jsou opravdu sprosté a morbidní (záběry ze skutečného pohřbu Bruceho Lee, vystřižený obličej z papíru před zrcadlem, neustálé prostřihy na Bruceho tvář v detailu z jiných filmů atd.). Ano, ale nezaujatě musím rovněž konstatovat, že film má DOKONALOU hudbu a soundtrack!! Má nejlepší hudbu, jakou jsem kdy v akčním i jiném filmu slyšel, její dojemnost a dynamika chytne za srdce i dnes. Jako malý kluk jsem si ji nahrál na kazetu a pouštěl v kazeťáku pořád dokola. Choreografie závěrečných 2 - 3 soubojů v pagodě se skutečným Brucem (existuje víc verzí filmu a v jedné chybí souboj s mistrem v bílém kimonu) jsou samozřejmě naprostá špička. Ale pokud jsem se zaměřil i na další akční sekvence, musel jsem choreografii opravdu gratulovat. Samozřejmě, že Bruce nikdo nenahradí, nikdo se mu nevyrovná. Ale i tak, těch pár soubojů, kde Billy Lo dostane nakládačku nebo dává potom nakládačku dvacítce číňanů na zahradě, kdy dává nakládačku jednomu z hlavních šmejdů po scéně na motorkách a hlavně, kdy dává nakládačku Millerovi v šatnách jsou opravdu špičkové! Téměř postrádají prostřihy a spousta akce se jede na jeden záběr, dvojník(ci?) Bruce jsou neuvěřitelně mrštní a používají výborné techniky, závěr bitky v šatnách s Millerem je naprostý nářez a i když je zde použit zrychlený sestřih kopanců do hlavy, stejně mi do toho filmu prostě sedí. A to vše podbarveno úžasnou, stále gradující a dojemnou hudbou, která jako by ve skrytu divákovi stále říká ... "Co když to bylo s Brucem ve skutečnosti nějak takhle ... ??" Pak stačí jen zamáčknout slzu a srovnat se s tím, že se to již nikdy nedozvíme. Jinak kdo si chce užít závěrečné souboje v opravdové a plné kvalitě, ať raději opravdu sáhne po dokumentu "Bruce Lee - A Warriors Journey". ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Čekání na Bruce Leeho. Totální bizár, ale kupodivu slušně zábavný. Plus samozřejmě prima finální tři scény se skutečným Brucem. A hudba Johna Barryho sice opakuje jeden motiv pořád dokola, ale atmosféru má. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to špatný film, poněvadž Game of Death má slušnou zápletku, pár více než slušných momentů a padnoucí hudbu, jenomže je tu jedno velké ALE. Neustálá snaha tvůrců do snímku protlačit Bruce prostřednictvím záběrů z jeho předchozích filmů, dvojníků a dokonce jeho fotky (!) a navrch to nazvat Game of Death (jehož děj je úplně jiný a oproti zdejšímu mnohem originálnější) dělá z tohoto filmu to největší zvěrstvo spáchané na nesmrtelné legendě Bruce Lee a jeden z největších omylů v dějinách kinematografie. Nevěděl sem, zda se smát jak je to hloupé nebo brečet, co to s Bruceovým potencionálním mistrovským a vrcholným dílem ti pitomci producenti (či kdo vlastně) udělali. Zdejší vysoká hodnocení si odůvodňuji jen neznalostí původního materiálu, resp. těch 30 minut, které Bruce z Game of Death stihl natočit. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem a hodnotím pouze 40 minut filmu, kde Bruce Lee bojuje v pagodě. A ačkoliv z hlediska bojového umění je film překonaný, obsahuje ikonické scény, které se navždy zapsaly do dějin kung-fu filmů. ()

kitano odpad!

všechny recenze uživatele

Dokoncenie Bruce Leeho filmu bolo priam nutnostou. Tisice jeho fanusikov po celom svete hladoveli po dalsom filme s Bruceom. Nemohlo to vsak dopadnut inak ako biedne. Bruceho "dvojnik" sa snazi ako sa da, avsak tak, ako uz nikdo nezaspieva ako Luciano Pavarotti, tak nikto uz nebude bojovat ako Bruce Lee. Film sam o sebe by az tak hrozny nebol, kedby nebol takym hnusnym zneuctenim a zneuzitim Brucea. Film je porekladany zabermi z Bruceovych filmov a vrcholom je scena, v ktorej ma dabler na tvari pripevnenu papierovu podobizen Brucea. Dalsou urazkou je zostrihanie toho co Bruce stihol natocil tak, aby to pasovalo do provizorneho pribehu. To je priam ruhanie a plytvanie nenapodobitelneho materialu. A vrcholom je pouzitie materialov z Bruceovho pohrebu, kde je zaber aj na jeho mrtvolu! A to pritom pribeh nieje ani o Bruceovi samotnom. Fuj. Dakujem vam pekne vy parchanti vychcany. Zabudnite na tento humus, na toto neuveritelne zneuctenie Bruceovej pamiatky. Kludne si vystacim s 32 minutami filmu, ktore Bruce stihol dostat do finalnej podoby (tak ich mate moznost vidiet v dokumente Cesta bojovnika, pripadne na bonusovom DVD tohto filmu) . Tie su dokonale. (0/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zbožňovaný akční herec Billy je atakován jistou organizací, která jej chce zastupovat, při nesouhlasu riskuje život svůj i své milé. Nakonec se ho přece jen pokusí odstranit, a tak se Billyho nejlepší možností stane předstírat vlastní smrt a splétat nitky pomsty. Další prostý snímek má zajímavou cestu vzniku. Vysoce produktivní Bruce Lee na něm začal pracovat v roce 1972, ale záhy dostává první celovečerní nabídku z Hollywoodu (Drak přichází) a práci na Hře smrti pozastavuje (natočil pouhé tři bojové sekvence). Na vrcholu slávy, která mohla být závratně vyšší, ale náhle umírá. Další mladý talent nenávratně odchází. Až v roce 1978 splácali zřejmě nenasytní producenti béčko Hra smrti, zkomponované z výše uvedených scén a nového materiálu, sesmoleném z odkoukaných gest slavného průkopníka. Maskovaní (vousy či černými brýlemi) dubléři se tak ocitají ve světě slizkých padouchů a triviálních dialogů („Napíchli jste mi telefon. Moc chytré.“), ve kterém několik vybroušených kaskadérských kousků bohužel vedle té vaty ztrácí na lesku. ()

D.Moore odpad!

všechny recenze uživatele

Málokterý druh umění je mi tak vzdálený jako umění bojové (dokonce ani současné malířství), ale to není to, proč Hře smrti dávám hodnocení, jaké jí dávám. Tím pravým důvodem je neúcta k člověku, v tomto případě k vřískajícímu Bruci Lee, který už byl pět let po smrti... A stejně, jak se zdá, natáčel. Samozřejmě, že kvůli penězům - ovšem tentokrát kvůli penězům pro jiné. Snímek je absurdní splácanina všeho možného, bojové scény nudí, zvrácený příběh (zápletku ohledně smrti oblíbeného herce musel vymyslet někdo s mimořádně morbidním smyslem pro humor) zaráží, nelogičnosti bijí do očí. Ano, v závěru se dočkáme trojnásobného zdlouhavého souboje, ve kterém je Bruce Lee opět Bruce Lee, ale ruku na srdce - jsou ty scény v něčem úžasné (když pominu fakt, že v jedné Lee kromě vřískání hudrá jako krocan)? Nemyslím si. Říkáte si, proč jsem se na Hru smrti vlastně díval? Kvůli hudbě Johna Barryho. Ano, v úvodních titulcích se mi líbila, ale jinak musím uznat, že se jeden z mých nej skladatelů tentokrát příliš nevytáhl a kromě toho jednoho motivu příliš zajímavého doprovodu nesložil. Jenže on by si to tenhle film stejně nezasloužil.__P.S. Vidím dobře, že existuje i druhý díl?? ()

Xmilden odpad!

všechny recenze uživatele

Hrůza děs, kdo se chystá na tento film podívat, ať tak prosím nečiní. Nemá to totiž žádnou cenu. První hodina je o ničem a nejlepší bitky nás čekají až na konci. To už tam opravdu hraje Bruce Lee. Bitka s nunčaky je výborná, ale třeba bitka s Abdulem-Jabbarem je neuvěřitelně trapná. PS: Tu scénu kdy hraje fotka Bruce-Leeho si mohli tvůrci odpustit. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Opět geniálně pohyblivý a nikým nikdy nenapodobitelný Bruce ve své skvostné formě, však ve filmu, jehož se nikdy nemohl dožít....žel.!!! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bojové scény stojí za vidění, avšak tento počin jako celek je neskutečně nudný a nic neříkající. Škoda, že Bruce Lee nikdy nedokončil svoji verzi Hry smrti. Mohlo to být vskutku parádní. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee a žlutá kombinéza, kterou jsem posléze zahlédl v Tarantino Kill Bill vol. 1 a snad můj první film s Brucem, který jsem kdysi dávno, ale sakra dávno viděl v TV, kdy ho TV Nova vysílala v brzkých ranních hodinách. Hodně naivní akčňárna-rubačka, ale je to prostě Bruce, nejde to nemilovat, kvůli té poslední 20ti minutovce. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Hra smrti se musela dle smlouvy dotočit a splnit tak termín pro japonské potřeby. Film tam měl veliký úspěch a mezinárodně byl rovněž kladně přijat i díky své západní struktůře. Tohle jen bokem pro lokální jazyky zlé. DVD bonus obsahuje kantonskou verzi úvodního songu Josepha Koo (zpěv Roman Tam), dále vystřižené scény s Danem Inosantem, Jamesem Tienem, Ching-Ying Lamem a Ji Jae Hanem. Dále pak skvělý souboj taekwondistů Tai Chung Kima (Billy Lo) a Casanovy Wonga ve skleníku, který režíroval Sammo Hung. Tento vystřižený souboj byl použit až v pokračování Hra Smrti 2 (1981). Bonus také obsahuje alternativní konec, kdy je Billy Lo zatknut HK Královskou policií, či rozhovory s Taky Kimurou, Georgem Lazenbym a Danem Inosantem. Basketbalista Jabbar se ve snímku objeví jen ve scénách v pagodě točené roku v roce 1972. Ostatní záběry s Jabbarem z roku 1978 má na starost jeho dablér. Jediný Dan Inosanto (Pascal) z původní verze ´72 se přidal k natáčení v roce ´78. Natáčení roku ´78 rád přijal karatista Bob Wall, který je znám jako záporák z bruceových filmů. Zvučné jména jsou i v komparzu. Kaskadér Mars se mihne jako gorila magnáta Langa a má prsty i v akční režii. Zahlédnout jde společně s Lau Kar Wingem v bitce, když vousatý Billy Lo škrtí Dr.Langa. Roy Chiao, který hrál starého mnicha v metafyzickém úvodu Enter the Dragon (1973), zde hraje strýce z maskérny. Jim James hraje doktora postřeleného hrdiny, který měl mimochodem malou roli v hitu Way the Dragon (1972) ve scéně, kdy Tang Lung málem nakopne turisty vcházející do jejich restaurace. Původní koncept scénaře, kdy Bruce Lee se svými společníky přijede na ostrov, kde je zákaz zbraní a musí se probojovat skrz patra pagody ve kterých číhají bojovníci různých stylů, stihl po jeho skonu vykradnout subžánr bruceploitation. Režisér Clouse proto musel přijít s jiným originálním příběhem a zakomponovat nedotočený materiál z trezoru. Reálné záběry z pohřbu Bruce Lee příjdou mnoha fandům netaktní a ještě temnější podtón získala scéna při střelení Leeho do hlavy, kdy podobný tragický akt naneštěstí potkal jeho syna Brandona ve snímku Vrána (1994). Taekwondista Tai Chung Kim není akrobat, proto jeho mrštné čísla a veškeré salta dabloval zkušenější mistr svého oboru Biao Yuen. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tehdy neexistovala DVD - těch pár (opravdu dobrých) natočených scén by se vrzlo někam jako bonusovej materiál - a téhle příšernosti bychom zůstali milosrdně ušetřeni. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Klasika která prakticky završila(bohužel) kariéru jednoho z nejlepších kung-fu herců na světě. Lee byl všeumětel uměl na plátně rozesmát, a pořádně napnout a hlavně byl sympaťák a nepotřeboval k tomu nijak moc. Škoda že umřel. Tenhle film je ale dost dobrý na to abych si ho dal do filmotéky jako "Film který chci vidět ještě". Příběh je jak je u Kung-fu filmů zvykem až na druhém místě a tady si toho režiséři byly vědomi a tak daly prostor ke rvačkám a řeknu Vám teda ta choeografie teda stála zato, Lee byl fakt neuvěřitelnej a ve svém řemeslu nepřekonatelnej. Tleskám. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee byl vynikající bijec, ale prachbídný filmař. Zda by se časem vypracoval k něčemu lepšímu už se ale nedozvíme, podobně jako se nedozvíme, zda by se Hra smrti stala jeho odrazovým můstkem. Ze třech soubojů si toho příliš neodvodíme, snad jen to, že přes všechno fanouškovské přehánění a vynášení do nebes to zase není žádná sláva. První fight s nunčakami nám přináší spoustu mávání, točení a legračního Leeho vrčení, ale kontaktní moc není, druhý s mistrem v kimonu je zase kontaktní natolik, že skončí prakticky dřív než začne. Až finální a legendární souboj s obrovitým basketbalistou už se dá považovat za minimálně zajímavý. Zbytek filmu bez Bruce, ale jakoby s ním pochopitelně, místy působí směšně (fotka Bruce v zrcadle), jindy nejapně (záběry z pohřbu skutečného Bruce) a většinou se pohybuje v šedivém průměru klasické hongkongské akční produkce. Legendární mňoukal mne holt neoslnil ani post mortem. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Vypočítavá špinavosť hodná odpadu, pretože sa to tu hemží dvojníkmi Brucea Leeho a ešte do toho hrá Barryho otravná hudba (zlatý Lalo Schifrin!). Ale vyťahujem na dve hviezdy za bitku s Kareemom. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Ty tři jsou za ty skvělé tři Brucovi bojové scény na konci, jinak je to fakt špatný. Ta fotka a ten pohřeb... no nevim. ()

Reklama

Reklama