Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V r.1972 natočil během jednoho týdne legendární hongkongský herec a mistr bojových umění Bruce Lee tři akční scény ke svému nově připravovanému filmu Game of Death. V tomto snímku chtěl Bruce představit svůj vlastní bojový styl Jeet Kune Do a měl ztvárnit titulní roli bojovníka, který se musí dostat na vrchol pětipatrové pagody, přičemž každé patro hlídá strážce, jenž je mistrem jiného bojového umění. Natáčení však bylo záhy přerušeno, neboť Bruce dostal nabídku natočit svůj první film v Hollywoodu(Enter the Dragon, 1973). Po jeho dokončení se k projektu Game of Death vrátil,ale pouhý měsíc nato předčasně umírá a nedokončený materiál je na pět let uložen do trezoru.

V r.1978 se rozdělané látky chopil režisér filmu Enter the Dragon - Robert Clouse a Brucovi blízcí přátelé a spolupracovníci Sammo Hung, Robert Wall či Dan Inosanto a očekávaný snímek se konečně dočkal uvedení do kin.

Příběh byl lehce pozměněn. Hlavním hrdinou je herec a šampión v kung-fu Billy Lo, který se dostane do sporu s mafiánskou organizací, jenž se rozhodne nepohodlného soupeře odstranit. Billy Lo atentát jako zázrakem přežije a využije situace k předstírání vlastní smrti,aby se následně mohl vrátit a pomstít. Film je částečně sestřihem scén z Brucových starších snímků, zbývající sekvence byly natočeny pomocí dvojníka, kterého hráli přeborník v taekwondo Tai Chung Kim a herec a kaskadér Biao Yuen. Vyvrcholením příběhu jsou pak zmiňované tři scény uvnitř pagody se skutečným Brucem Lee. Nejvíce pozornosti jednoznačně poutá finálový souboj Davida s Goliášem, respektive Bruce s Hakimem v podání Kareem Abdul-Jabbara, v té době nejvyššího basketbalisty na světě. Klub NBA Los Angeles Lakers,za který Jabbar hrál, kvůli natáčení údajně pojistil jeho nohy na milion amerických dolarů! (Vojcl)

(více)

Recenze (120)

Rami 

všechny recenze uživatele

Dávám 5 hvězdiček za parádní bojovky s Brucem - zbytek nebudu hodnotit. Dokonce ani nemůžu, protože sem ho nedopatřením ani neviděl. Nechápu, jak se to mohlo stát, ale viděl jsem jen scény s Brucem. :-) Jednu hvězdu ztrhávám za scény, kde Bruce nehraje (ale víc - kvůli těm podařeným 20 minutám - sundat nemůžu). ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Scény s opravdovým Brucem Lee nemají chybu a jde vidět, že si je natáčel sám mistr. S dvojníky už je to bohužel horší, Bruce je prostě nenahraditelný. Ale musím uznat, že souboj Billyho s Millerem v šatně je dost povedený i s těmi jeho dvojníky(kem) - nevím kolik jich ve skutečnosti bylo. Za souboje dávám 5*, za zbytek kolem nich 3*, průměr 4*. Kdo chce ušetřit hodinu času, dá se podívat pouze na onen souboj v šatně, a pak až na finálové souboje s pravým Brucem a v podstatě o nic nepřijdete. S příběhem si totiž tvůrci moc práce nedali. 75% ()

Reklama

Cedr odpad!

všechny recenze uživatele

Co přesně Lee s Game of Death zamýšlel se můžeme jen dohadovat, je však nad Slunce jasné, že toto to být nemělo. Mluvíme-li o 1978 tragickému cash-inu tak jde o jednoznačný odpad. Povedená choreografie pod taktovkou Sammo Hunga a jeho výkon tento paskvil z roku 1978 naštěstí trochu zvedá. Přesto jestli si někdy nějaký film zasloužil hodnocení "odpad!", tak to musí být tento. Obratem je ale samozřejmě nutné podotknout, že původní nedokončená 39 minutová verze (ze které tento film využívá minut asi 12) z roku 1972 je však tím nejlepším co Bruce Lee natočil a ve finální podobě by šlo jistě o nejlepší akční film všech dob. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ak by Bruce Lee nemal nehodu počas natáčania a výsledok by bol napriek tomu takýto, asi by som tomu ledva dal 2 hviezdy. Fotka Brucea v zrkadle je nonsens, nevskusné Bruceove žlté tepláky, a pod. Slabé scény s dvojníkom, krkolomný strih, otrasný postsynchon (vyvreskuje sa aj keď nemá herec otvorené ústa) a veľmi slabučký scenár - to všetko sa tam nachádza. Len z úcty k nehode, nutnej zmene scenára a nepredpokladanými scénami s dvojníkmi idem vyššie, i keď aj tak sú to tie najslabšie možné 3 hviezdy. V menších roliach potešili fenomenálny basketbalista Kareem Abdul-Jabbar a honkonská hviezdička Sammo Hung. ()

D.Moore odpad!

všechny recenze uživatele

Málokterý druh umění je mi tak vzdálený jako umění bojové (dokonce ani současné malířství), ale to není to, proč Hře smrti dávám hodnocení, jaké jí dávám. Tím pravým důvodem je neúcta k člověku, v tomto případě k vřískajícímu Bruci Lee, který už byl pět let po smrti... A stejně, jak se zdá, natáčel. Samozřejmě, že kvůli penězům - ovšem tentokrát kvůli penězům pro jiné. Snímek je absurdní splácanina všeho možného, bojové scény nudí, zvrácený příběh (zápletku ohledně smrti oblíbeného herce musel vymyslet někdo s mimořádně morbidním smyslem pro humor) zaráží, nelogičnosti bijí do očí. Ano, v závěru se dočkáme trojnásobného zdlouhavého souboje, ve kterém je Bruce Lee opět Bruce Lee, ale ruku na srdce - jsou ty scény v něčem úžasné (když pominu fakt, že v jedné Lee kromě vřískání hudrá jako krocan)? Nemyslím si. Říkáte si, proč jsem se na Hru smrti vlastně díval? Kvůli hudbě Johna Barryho. Ano, v úvodních titulcích se mi líbila, ale jinak musím uznat, že se jeden z mých nej skladatelů tentokrát příliš nevytáhl a kromě toho jednoho motivu příliš zajímavého doprovodu nesložil. Jenže on by si to tenhle film stejně nezasloužil.__P.S. Vidím dobře, že existuje i druhý díl?? ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • Herec a tehdejší basketbalista Kareem Abdul-Jabbar si kvůli natáčení filmu nechal své nohy pojistit na milion amerických dolarů. (jurama525)
  • Režisér Robert Clouse napsal scénář pod pseudonymem Jan Spears. (Epistemolog)

Reklama

Reklama