Reklama

Reklama

Tulák z širých plání

  • Česko Tulák z horských plání (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neznají jeho jméno ani tvář, ale navždy si zapamatují den, kdy přijel do města... Tajuplný cizinec (C. Eastwood) se znenadání objeví v zapadlém městečku a je místními najat, aby je chránil před nájezdy pistolníků. Lidé však netuší, že tulák skrývá překvapivější tajemství, než by se mohlo na první pohled zdát, a když vezme spravedlnost do svých rukou, začnou se dít nečekané věci! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (216)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Inu to je tak, říkáte si: Eastwood v nejlepší herecké formě a western vedený jeho tehdy začátečnickou režijní rukou? To po těch hereckých zkušenostech, co stihnul nadělat, bude určitě zajímavé. A ono to zajímavé je, ale tak nějak jinak než byste mohli čekat:) Tulák je sice western se všemi rekvizitami, které byste mu při otázce na toto téma přiřkli, a Tulák coby postava je jeden z nejdrsnějších šmejdů, co kdy vkročili do lítaček saloonu, ale co se týká příběhu, je to celé naprosto nečekaně nadpřirozená zkazka s rovněž nečekaně snovou atmosférou. A není to sen právě příjemný, což naštěstí neplatí pro divácký zážitek...tedy, ne tak docela, protože když nevíte, do čeho jdete, můžete (podobně jako já) být docela významně rušeni svým pocitem nejistoty z toho, co se to sakra vlastně na tom plátně/obrazovce děje. Rozhodně doporučuji podívat se víckrát, protože jinak hrozí nemalá křivda. Jistých sedmdesát procent, někdy i o něco víc. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina hned na začátku sejme tři hajzly, vychlastá láhev whisky a zprzní první ženskou co uvidí. Tomu se říká vskutku chlapácký nástup na scénu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $15,700,000Tržby Celosvetovo $15,850,000Vitajte v pekle! Postupný rozklad psychiky obyvateľov malého mestečka Lago "HELL" je bravúrne zvládnutí, Eastwood príbehovo prekvapuje a ponúka nezvyčajný western o pomste na všetky strany. /90%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I náš privát má větší rozlohu než na jaké se odehraje tento tak trochu jiný western. Ano, vypadá jako divadelní hra a ano, má potenciál krátké úderné povídky spíše než filmu s celovečerní stopáží. A co? Samé podružnosti. Clint se totiž obsadil do role největšího hajzla, kterého si za svou bohatou kariéru vystřihl a evidentně si svou roli užívá plnými doušky. Ani "Hodný" z Leoneho majstrštyku se místnímu "jméno neřeš, stejně jsem tu jen proto abych tě znásilnil, zesměšnil a zastřelil" pistolníkovi v tomto ohledu nemůže rovnat. Jenže to není jeho hlavní přínos filmu. Tím je jeho příkladné budování atmosféry plné nejistoty a cynismu, která v pohodě přebije i místy až příliš pomalé tempo. Až mě celkem mrzí, že si Clint za svou režijní kariéru nikdy nenašel čas natočit i nějakou horrorovou tématiku. Měl by na to hoch, měl by na to. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Western s pointou, která z něj zpětně dělá lepší film. Když si po skončení filmu pustíte některé scény znovu, zjistíte, že se zde objevují rafinované jemné náznaky ( moc chytře odrežírované ) které malinko napovídají, ale jsou opravdu tak subtilní, že si troufám vsadit, že pointu nikdo z vás před koncem neodhadne. A že je docela mrazivá! Jinak se ovšem jedná spíše o rutinní záležitost ( scénář ). Eastwood zde ještě využívá svého leonovského období, některé hlášky jsou solidní, jiné ne a film má moc pomalé tempo. Nebýt toho pěkného závěru, bylo by to určitě za 3* a i takhle to je spíše 70%. Taky je to teprve druhý Eastwoodův režijní počin. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne zajimavej western, cekal jsem klasiku o velkym panu pistolnikovi chranicim mestecko, ale tady je vsechno trochu jinak. Clint tu je zase za drsnaka, ale zaroven i trochu zmetka, kterej kazdyho v mestecku vyuziva, prudi a nema problem ani nekoho znasilnit. I kdyz je fakt, ze osazenstvo mestecka jsou pekny vylupci a spousta si to zaslouzi, navic do jednoho priserny srabove. Film se sice trochu tahne, ale zaroven je zajimavej a Clint je skvelej, takze nudit nezacne. Akorat to "sokujici" zaverecny odhaleni mi bylo jasny nekdy od pulky filmu a zhruba od ty doby jsem si musel furt dokola rikat, ze vsichni lidi tam snad maj sklerozu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Celkem zvláštní "part ghost story, part revenge Western", který k závěru hraničí až s hororem. Clintův tajemný, bezejmenný hrdina tu překvapivě znásilňuje, vykořisťuje a moc dobrého srdce nepobral, zbytek postav vesměs samý srab a gauner. Nechápal jsem volbu otravnýho liliputa za sidekicka šerifa, ani pak tý hrozný šeredky k sobě do postele. Pointa dobrá, pěkná je celou dobu lokace na okraji kalifornského Mono Lake. Musím říct, že je to HODNĚ jinde od o tři roky mladšího Josey Walese. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak tady mě Clint přiváděl z míry každou chvilku, ale nakonec jsem to brala jako mrknutí oka na nás diváka. Jeho hlavní postava dělala totiž přesný opak toho, co bych očekávala. I ve westernu holt nějaká ta změna musí být.... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Bezejmenný cizinec pokrytý prachem mlčky a pomalu přijiždí do městečka v poušti za ostrého zvuku kopyt svého koně. Otřese se jen při zvuku rány bičem. Zamíří do saloonu a k lazebníkovi. Během dalších pěti minut odpráskne tři muže, kteří se ho pokoušeli zabít, a znásilní otravnou děvku. Rázem se tak stává žádaným pistolníkem, který má zachránit město plné zbabělců od zkázy. Od pomsty tří vracejících se propuštěných vězňů... Mysteriozní western režírovaný a bravurně zahraný drsným Clintem Eastwoodem. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=B-lN-hMzjTE ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Na chvíli se vcítím do pana Jekylla a pana Hydea. Přestože jsem s filmem měl několik nepříjemných problémů, tak neváhám střelit snímku plný počet. Svojí atmosférou totiž film připomíná opusy páně Peckinpaha a ty, jak známo, nešetří násilím (tady to není zas tak divoké) a ani nelichotivým zobrazením ženy (tady splněno do puntíku). Leč to celé je čistokrevný western s neokoukanou zápletkou, výborným antihrdinou a režijní bravurou samotného Eastwooda. Film je v podstatě o tom, jak by asi vypadalo Pravé poledne, kdyby ho točil Peckinpah. Zážitek to byl věru cynický až na krev. A ta první desetiminutovka mě docela znechutila, leč tentokrát se čekání vyplatilo. Clint Eastwood jako největší ranař své kariéry. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Neni to úplně typickej western s Clintem Eastwoodem. Ten je tady sice jako ve většině filmů z tý doby neskutečně drsnej, minimálně mluvící a nelítostnej, ale příběh neni úplně westernovskej. Na muj vkus to plyne až neskutečně pomalu, Eastwood sice občas utrousí nějakou tu svojí drsnou hlášku, ale jako náplň 90% filmu to úplně nestačí, aspoň že je příběh občas proložený nějakou tou přestřelkou a dá se považovat za docela originální, i když jen v některých částech děje. Konec mi sice nepřišel nějak šokující, jak jsem se tady dočetl, ale taky je možný, že jsem tu pointu plně nepochopil, ale zpracovanej je dobře. Celkově se jedná o lehce nadprůměrnej western, ale jako druhej režijní počin Clinta Eastwooda to je víc než slušný ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Možná ještě trochu neohrabané, ale za ty psí kusy s kamerou, divadelní feeling a celkově drzost udělím minimálně pusu na čelíčko. A taky vždycky celkem dost obdivuju, jakým způsobem Clint obsazuje vedlejší role. Tady mě dostal samozřejmě trpaslíček a potom lazebník, ten byl skvostný. Hardcore westernové psychologické magicky realistické divadlo. Díky. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ani v sedmdesátkách po úspěchu prvního Dirty Harryho Clint neměl dost westernů a tenhle si i zrežíroval. Klasické schéma, kdy eastwoodovsky tajemný, drsný a nemluvný cizinec přijíždí do zapadlého městečka, kde si ho najmou místní, aby je ochránil před desperáty, se záhy vyvíjí jinak, než by jeden čekal. Cizinec sice místní připravuje na obranu, ale přitom je různě ponižuje. A lidé z městečka nejsou tak nevinní, jak se zdá... Příběhově zajímavé, k tomu pár fajn eastwoodovských hlášek, ale chybí tomu větší drajv a po klasickém ostrém nástupu si na další střílení dost dlouho počkáme. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chtělo by se říct, že Clint je tady bůh pomsty, ale on na to jde spíše zespoda. Bez skrupulí zabije každého, kdo se mu znelíbí, vše co je pod padesát, má vagínu a neleží na místním krchově, bez milosti ojede, obratně manipuluje s nekurážnými občany a dokonce ze svého minizapalovače, co působí jak sepraný Paolo Villaggio, udělá šerifa. Tajemný cizinec, co rozsévá smrt, semeno, nejistotu i strach živený pocitem viny jen za účelem patřičné okázalé finální vendety.. Mysteriózně-alegorický nádech ve spojení s revizionistickým směrem z toho dělá neobvyklou žánrovou laskominu, na které jde poznat, co všechno pan autor absorboval od dvojice Sergio Leone a Don Siegel. Ke kritickému psaní z pera westernové ikony Waynea, že: „tohle není to, o čem Západ byl, že tohle nejsou Američané, kteří se usadili v této zemi..“, mám jen jedno. Stoč si ho do ruličky, Johne a narvi do prdele! Hned za žlutým šátečkem.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Eastwood už vo svojich režisérskych začiatkoch ukázal, že s ním treba aj v tejto pozícii rátať a tento western pojal z trošku inej stránky, než na aké sme od neho boli dovtedy zvyknutý a než na aké bol asi zvyknutý aj on sám. Samozrejme svoj imidž neľútostného chlapíka s vražedným pohľadom si vziať nedal, hlášky strieľal častejšie ako náboje zo svojho kolta a mužská časť publika tak bola spokojná. 80%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Koukatelné, byť kvalit dollarové trilogie to nedosahuje ani náhodou. Možná jsem divná, ale pointu jsem odhalila kdesi v polovině filmu, asi i proto, že mi kdosi řekl, že se nejedná o úplně tradiční western. Několik scén je patřičně drsných, například úvodních dvacet minut s rozstřílením bandy hajzlů a téměř-znásilněním potěšilo zkaženou část mé duše (je příjemné vidět, že hlavní hrdina nemusí být 100% klaďas), jenže kdesi v druhé polovině už se film strašně vleče. Kdybych hodnotila samostatně, bylo by to na 4*, ve srovnání s jinými Clintovými westerny ale musím jednu ubrat. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Omnoho domyselnejsi a prepracovanejsi western nez sa prvy pohlad zda. Ak by clovek prave dopozeral Dobry, zly a skaredy a videl by pri zaverecnych titulkoch odchadzajuceho Clinta Eastwooda a potom by si hned pustil Tuláka z vysokých plání, mohol by si kludne mysliet, ze je to dalsie nadviazanie na dolarovu trilogiu. Clint Eastwood, pomaly vynarajuci sa z obzoru, prichadzajuci do dedinky a mlkvym pohladom obrezerajuci si tamojsich obyvatelov...proste Eastwoodova pocta majstrovi Leoneovi. A tak to aj dost dlho stale vyzera. Nenechajte sa vsak oklamat. Budte pozorny, trpezlivy a film sa vam v zavere velmi stedro obdari. Temna, prizracna, dokladne vystavana atmosfera a pomsta ktora siaha az za hranice smrti. (8.6/10) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Atypický mystery spaghetti western s pořádně dusnou atmosférou a zajímavou závěrečnou pointou. Jako by v 70. letech natočil western M. Night Shyamalan. Clint Eastwood se ve svém druhém režisérském počinu rozhodně nebál experimentovat a ačkoli zápletka působí místy neohrabaně a občas trochu ztrácí dech, stále jde o zajímavou podívanou. 70%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Eastwoodův druhý režijní snímek, kterým jako tvůrce navázal na svůj nezávislý debut Zahrajte mi Misty. TULÁK Z ŠIRÝCH PLÁNÍ, je silně atypický western s nádechem tajemna a hororu, který má v rámci žánru dosti nečekaný, mysteriózní závěr. Tento film, který se doslova vysmívá klasickým westernům, byl kdysi tvrdě kritizován Johnem Waynem, ovšem mě tohle znamenité Clintovo dílo baví čím dál víc. Od druhého zhlédnutí, se znalostí pointy, je to naprosto lahůdková podívaná. Vítej v Lagu, ty hnusnej hajzle! ()

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama