Reklama

Reklama

Videostop

(pořad)

Obsahy(1)

Populární filmová soutěž, ve které tři soutěžící a tři hosté z řad herců, režisérů a známých osobností soutěžili nad ukázkami a tématy z československé kinematografie. Pilotní neveřejný díl moderoval Josef Dvořák, ale když se dozvěděl o pravidelném vysílání, z projektu odstoupil. Nahradil ho Zdeněk Tulis a s ním byl také odvysílán první díl. Brzy ho ale vystřídal Jan Rosák a s jeho osobou a Karlem Čáslavským v roli spolumoderátora-porotce má většina diváků soutěž spojenou. Pořad se vysílal až do roku 2000 a režírovali ho Pavel Vantuch, Petr Soukup a Ivo Paukert. O rok později se soutěž v pozměněné podobě na obrazovky vrátila jako Nový Videostop, nabídka filmů se rozšířila o zahraniční tituly a přibyla postavička animovaného Vlasty Buriana jako glosátora. Pro malý divácký ohlas byla však záhy z vysílání stažena. (berg.12)

(více)

Recenze (88)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z pravidelných pořadů mého televizního dětství. Videostop byl rozhodně jedním z těch lepších a minimálně v podvědomí pokládal základy mé náklonnosti k filmům a jejich příběhům. Za to mu patří velký dík. Dvojice Rosák Čáslavský tomuto pořadu dala navíc punc klidu a jisté noblesy, což by v dnešní době již neuspělo, ale svého času to bylo to pravé. Docela by mě zajímalo, jak by pořad založený na stejném principu vypadal dnes. Někdo by to mohl zkusit. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Legenda našich televizních soutěží a jeden z důvodů, proč se u nás stále točí Babovřesky. Pořad, který přežil i změnu režimu a na obrazovkách vydržel patnáct let. S odstupem času vidím však hlavně jeho stinnou stránku. Omezením na československou kinematografii, navíc její populární a dlouhou dobu také oficiálně schválený výsek, dokonale konzervoval obecné filmové povědomí. Kult hlášek, scének, domácích hereckých ikon a u mnohých i přesvědčení, že naše filmy jsou stejně ty nejlepší. Nová řada se sice pokusila otevřít i kinematografii světové, ale ztroskotala na zoufalé koncepci. ()

Reklama

Paity 

všechny recenze uživatele

Legendární zábavný pořad, která rozčeřil nudné a stojaté vody zábavy druhé poloviny 80. let. Jan Rosák ukázal, že moderátorsky se řadí mezi špičku a dokázal také, že zdánlivě banální pořad, či základy, na kterých je pořad postaven, nemusí znamenat, že jde o špatnou záležitost. Pro milovníky filmů šlo o opravdu velikou zábavu. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Televízna súťaž, ktorá brutálne ťažila z charizmy Jana Rosáka a filmových znalostí Karla Čáslavského. Veľmi rád som to pozeral, aj keď som väčšinu propagovaných filmov pre pamätníkov vtedy ani zďaleka nepoznal. Ináč, dal by som aj plné hodnotenie, ale hlavne kvôli trápnej hre, ktorú musel každý víťaz na konci absolvovať, ide jedna * dole... :o)) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov českého filmu to bola veľmi dobrá televízna súťaž. Obzvlášť v časoch prísnej cenzúry, kedy sa moc zaujímavých relácii veru nevysielalo. Štyridsať minút s ukážkami z filmov, záludnými otázkami, ktoré vyžadovali akú takú znalosť československej filmovej tvorby, troma súťažiacimi, troma poradcami z radov známych osobností (zväčša hercov), vcelku sympatickým moderátorom Janom Rosákom a serióznym filmovým historikom Karlom Čáslavským mi vždy rýchlo ubehlo. Aj keď je z toho cítiť zatuchnutosť totalitného režimu, bol to predsa len celkom podarený projekt. ** ()

Galerie (1)

Zajímavosti (14)

  • Do Videostopu byl pozván i Vladimír Menšík, ale zrovna nikdy neměl čas. Bohužel v roce 1988 zemřel, takže později už ho nebylo možné pozvat. (TomasSlach)
  • Původní navrhovaný název zněl „Takový malý bijáček“. (sator)

Reklama

Reklama