Reklama

Reklama

Velký šéf

  • Hongkong The Big Boss (více)
Trailer

Obsahy(1)

Děj tohoto filmu začíná příjezdem Cheng Chao-Ana (Bruce Lee) a jeho strýčka (Tu Chia Cheng) na okraj Thajska na jedno malé předměstí, kde Cheng úspěšně sežene práci v továrně na led. Cestou potkají bratra Su Chena (James Tien), který se mezitím popere s bandou padouchů. Ve svém prvním dnu v práci Cheng Chao-An rozbije velkou kostku ledu a z ní vypadnou drogy. Následně začnou mizet dělníci v továrně a nakonec je zabit i Su Chen. Cheng Chao-An začne pátrat, co se vlastně děje. Po únosu nevlastní sestry a vyvraždění příbuzných zjistí, že v továrně na led mrazí do kostek ledu drogy, načež zabije šéfova syna (Tony Liu) a nakonec si to ve velkolepém souboji rozdá s hlavním šéfem (Han Yin-Chieh alias Hon Ying Git). Ve filmu se objeví několik začínajících herců - Peter Lung Chan, Billy Chan, Tony Liu ale i veteráni Han Yin-Chieh, Lee Kwan, James Tien. (Cerhenak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (97)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Na filmy s Brucem Lee se může dívat buď člověk, který zná Bruce jako legendu bojových umění a průkopníka prvních opravdu kvalitních akčních filmů s těmito scénami, které tvoří základní obsah celku. A nebo člověk, který o Brucovi neví nic. Takový člověk si zřejmě po shlédnutí tohoto filmu řekne: "Zas jedno starý ťamanský karate..." Ale zasvěcený člověk při sledování Bruceho filmů prostě plesá radostí! Proto tvrdím, filmy Bruce Leeho jsou pro nadšence a obdivovatele této legendy nebo pro lidi zabývající se bojovými uměními jako takovými. "Velký šéf" byl Bruceho první film. Natáčel se v Thajsku a byl hotov za pár týdnů. Bruce jasně věděl, co chce v životě dokázat a kam svoje kvality směřovat. Bohužel pro něj, ale také tak trochu naštěstí pro dnešního diváka, byl při natáčení tohoto filmu velmi limitován producenty, režisérem i místní mafií, která měla v Asii prsty snad ve všem. Bruce například prosazoval od začátku, že nepřátelé mají po jeho zásazích či kopech okamžitě odpadnout. To bylo v protikladu s nepsaným stylem natáčení bojových scén v asijských filmech, kdy se bojovníci otloukávali i desítky minut. Bruce, aby si tohle prosadil, musel několikrát naostro dokázat na místních rváčích a kaskadérech (kteří ovládali vesměs styly "thajský box" či "mua thai"), že to jde... Potom se choreografie bojových scén více přizpůsobila jeho představám. Nepodařilo se mu však třeba ale již zamezit vcelku překvapivé brutalitě filmu. Což pro dnešního diváka není tolik na škodu, film je cákanci krve docela slušně okořeněn a třeba pilka zaseknutá do půli lebky nepřítele byla ještě řadu let v mnoha státech vystřižena ... Bruce ve filmu nepoužívá klasické zbraně typu nunchaka, tyč a podobně, ale nože, řetězy, pilky a v podstatě co je po ruce ... Velký šéf je klasika, která odstartovala Bruceho neuvěřitelnou slávu v Asii, vymyká se svojí celkovou podstatou a podobou jeho dalším filmům, kde měl již mnohem větší svobodu a spíše jde o pěkně naturalistickou řežbu. Ústřední hudba je geniální! Bruceho energie přímo srší z plátna či obrazovky. Prostě naprostá asijská klasika non plus ultra ... ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Nemám ho rád, kecy typu že založil MMA a v souboji 1 na 1 neměl konkurenci jsou k smíchu. Byl to výborný kaskadér, podprůměrný herec (Ještě tak o 2 třídy horší než Schwarzenegger) a docela dobrý coach a filozof, no a bojovník nebyl žádný neb neměl žádný fight record a vylískal by ho okresní boxer v jeho váhovce. Všechny jeho filmy jsou maximálně tak guilty pleasure a tohle jsem si docela užil. Zábavný balet. :) 6/10 ()

Reklama

SeBig 

všechny recenze uživatele

Jo, tenkrát to byly filmy.. :-) a takové už asi nebudou. Klasika, kterou jsem si nemohl nepustit!  Světlá, červená krev, boje s dodanými zvuky praskajíciho igelitu, Bruce Lee se předvedl a hned jsem si ho oblíbil. Film je trošku přehnanější a drsnější..PS: u toho jak se vždycky rychle přiblížila kamera na Bruceho "drsný xicht" mě prostě rozesmálo, ale v dobrém s mrázem po zádech :-D ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Velký šéf" je prvním filmem, který se více prosadil i mimo domovinu legendy Bruce Leeho. Na to, že je to "jenom" kung fu, je příběh vcelku obstojný. Cheng (Bruce Lee) se vrací domů z cest, aby zjistil, že poměry tu nejsou úplně dobré. Za vším hledej drogy. Ale ze začátku se zdá, že nebude muset porušit svůj slib, že už nebude nikdy bojovat. Jeho blízcí to zvládnou za něj. Jenže ona stejně nadejde chvíle, kdy bude muset udeřit. Tou chvílí je zmizení bratrance, s nímž měl dobrý vztah. Zdá se, že všechny stopy vedou k šéfovi firmy, kde je sám Cheng zaměstnán. Rybárna, kde je led napěchovaný drogami. Chengovi se podaří, že se stane něčím jako kápem, na kgterého právě boss spoléhá. Zaměstnanci milovaný se Cheng najednou stává zatracovaný, protože se s bossem spolčil. Ale Cheng nakonec pochopí a vydává se zpátky na správnou stranu dobra a vše zakončuje ve skvělém finálním souboji, který ještě nemá úroveň filmu "Drak přichází", ale stejně je to sakra dobré. Ten člověk měl neskutečnou fyzičku a neuvěřitelné schopnosti. Zároveň ale dokázal, že byl dobrým hercem, který neumí jen bojovat, ale zvládá komickou pózu, stejně jako tu vážnější. Hlavně za Bruce si film zaslouží nadprůměrné hodnocení. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/04/frost-vs-nixon-bos-vs-kung-fu-trocha.html ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Kolik kámošů musí Bruce Leemu zmlátiot, než se naštve? Ve Velkém šéfovi drží slib, že se nebude rvát, celých čtyřicet čtyři minut. Pak jednou zaječí, dvakrát kopne a dvacet chlapů padne. Lee je vynikající atlet, ale ostatní před kamerou už ne, takže je choreografie některých soubojů přitažená za šlachy. Perlička v podobě souboje Bruce Lee vs. čtyři rozzuření vlčáci, kteří borcovi "skáčou" nad hlavou tak, že je jasně vidět, že s chudáky hafany někdo házel, rozesměje. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (37)

  • Při natáčení finálního souboje si Bruce Lee natáhnul sval na noze. V druhé části souboje je jasně vidět, že se moc nepohybuje. Tvůrci se to snažili zamaskovat tím, že ho Velký šéf v souboji poraní na noze. (Caelos)
  • Bruce Lee byl před natočením filmu velká neznámá ohledně akčních filmů, a proto byl připraven James Tien jako pojistka, kdyby Bruce Lee film z jakéhokoli důvodu nezvládal. Stalo-li by se tak, posunuli by úlohu Jamese Tiena do hlavní role, zatímco Bruce Lee by byl upozaděn. (Caelos)
  • Lidé se často ptají, zda se Bruce Lee během natáčení v Thajsku utkal s nějakým thajským boxerem. Nejvíc se výzvě k souboji blíží příběh o jednom trenérovi, zkušeném thaiboxerovi, který připravoval thajské statisty na bojové scény. Na popud kaskadérů souhlasil, že s Bruce Lee poměří své síly. Postavili se proti sobě a Bruce Lee provedl jeden silný kop. To znamenalo konec souboje a onen trenér pak Bruce Lee choval ve velké úctě. (Caelos)

Reklama

Reklama