Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Osvaldo Valenti a Luisa Ferida byli známou italskou hereckou dvojicí. Stali se hvězdami fašistické kinematografie a jejich soukromý život byl podobně bouřlivý jako většina postav, které ztvárňovali. Na sklonku 2. světové války se však dostali do hledáčku partyzánů jako kolaboranti a nad jejich hlavami se začala vznášet hrozba smrti... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (21)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pomalu tekoucí příběh je podpořen výbornými výkony hlavních představitelů, rozhodně nenadchne milovníky amerického polopatismu, primitivního střihu a rychlého sledu tupých akcí. Giordana položil ve svém neprávem opomíjeném filmu několik palčivých otázek na téma viny, spoluviny a lehkosti manipulace davu. A závěr je naprosto skvostný. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Osud proslulých herců za fašistické éry Osvalda Valentiho a Luisy Ferida, kteří se dostali před partyzánský soud je ztvárněn profesionálně. Filmařsky se tu střídají barevné záběry z natáčení filmů a rušného vášnivého života předtím s temnými záběry z partyzánské války a černobílými dokumentárními dobovými záběry. Film trochu znejasnily skoky v čase. ()

Reklama

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Zhlédla jsem soustředěně a s velkým zájmem. Přesto ne více než tři hvězdičky. Problém nevidím ani tak ve formální stránce, nýbrž (jako vždycky) v poselství díla. Evidentně šlo tvůrcům o to, aspoň trochu "očistit" špatné lidské a občanské renomé dvou někdejších hvězd italského filmu z éry fašismu. Proto se snímek tváří jako "non-fiction", jako historická rekonstrukce s uměleckou licencí. Jenomže obě hlavní - reálně existující - postavy (Valenti a Ferida) jsou nejvíce ze všeho "očišťovány" pomocí fiktivní postavy - režiséra Golfiera/Taylora. A v tom tkví kámen úrazu, ba svého druhu to pokládám i za určitý podvod na divákovi. Pravda, předlohou Golfiera/Taylora je sice do určité míry Luchino Visconti, avšak dle mého názoru jde v tomto směru o zneužití jak skutečného Viscontiho, tak fiktivního Golfiera. Tento absolutní klaďas totiž nemá jiný úkol než postavit oba kontroverzní hrdiny do přívětivějšího světla. A snad právě usilovné a mazané míchání fikce a non-fikce, faktů a výmyslů... mě přesvědčilo o tom, co autoři chtěli jaksi decentně "přepudrovat": Osvaldo Valenti a Luisa Ferida museli být skutečně dvě obludy. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Netuším, jak se na film tvářili Italové, mně na něm nejvíc vadila střihová skladba. Zingaretti s Bellucciovou výborní. Co se týká tématu- osud filmařů v totalitním (fašistickém) režimu- chtěl bych vidět pořádně kontroverzní filmy třeba o Janu Svitákovi nebo Čeňku Šléglovi. Na něco takového (kdysi se v tisku spekulovalo o přípravách na zfilmování osudu Lídy Baarové) u nás ale nikdy nebudou peníze. ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

Talianska histotická dráma z tohto roku je o osudoch slávneho talianskeho filmového páru počas druhej svetovej vojny. Režíroval ju Marco Tullio Giordana. Charizmatický herec Osvaldo Valenti (Luca Zingaretti) je závislý na kokaíne, ale získa si lásku vychádzajúcej hviezdy strieborného plátna Luisy Feridy (Monica Bellucci). Ich život je sám o sebe utrpením a zdá sa, že ani krutosti vojny ich nemôžu prekvapiť. Snaha o prežitie, byť hercami, umelcami a celebritami v každej dobe, si prinesie cenu najkrutejšiu. Partizáni, medzi ktorými je aj režisér, ktorý pomohol Luise ku sláve a jej oddaný priateľ, Golfiero Goffredi (Alessio Boni), majú ku kolaborantom režimu Duceho jasný postoj. Goffredi sice trvá na riadnom súde manželov Valenti-Ferida, spolupracovníkov fašistického režimu, avšak kolesá osudu jednotlivec nezastaví. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama