Reklama

Reklama

Cesta do Vídně

(TV film)

Obsahy(1)

Dokumentární film mapuje situaci československých občanů, v níž se ocitli těsně po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Velká část jich tehdy emigrovala do Vídně. Jak se k této emigrantské vlně zachovala rakouská vláda? Co pro tyto lidi dělala? Jakou jim nabídla budoucnost? Ve filmu vzpomínají doživotní i bývalí emigranti na své zkušenosti z pobytu v Rakousku.

Rakousko bylo jednou ze zemí, kam odcházeli Češi a Slováci po srpnové okupaci Československa v roce 1968. Vídeň byla pro některé jen přestupní stanicí na cestě do světa, ale pro mnohé se stala novým domovem.
Z filmu Cesta do Vídně režiséra Víta Olmera se dozvíme, jak vypadala přímá pomoc uprchlíkům v Rakousku i jak se k invazi stavěla oficiální rakouská místa - s tím například souviselo i vydávání víz pro čs.občany na rakouském konzulátě v Praze.
V dokumentu vzpomínají na dramatické začátky v nové zemi známí i neznámí emigranti, například Pavel Landovský, kníže Šternberk, Ivan Medek a další. Olmerův film je zároveň příspěvkem k lepšímu poznání česko-rakouských vztahů ve 20. století, protože pro mnohé zůstávají stále na úrovni kverulanta Švejka nebo současných problémů s Temelínem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Galerie (5)

Reklama

Reklama