Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Dejte Eastwoodovi do ruky nabitý revolver, na hlavu klobouk a do cesty mu postavte bandu špinavců na postřílení a o zábavu je postaráno. Přidejte Eastwoodově postavě jméno a nebude to úplně ono :-) Teď vážně, Psanec Josey Wales je podmanivý western, který v pomalém tempu dokáže elegantně střídat uvolněné momenty s těmi drsnými. Příběh je velice zajímavý a plný pestrobarevných postav, které doprovází Joseyho Walese jeho jízdou krajinou zbrázděnou válkou. To vše je prostoupeno zvláštní atmosférou a pevnou režií. A Eastwood? Pokud někoho zrovna nestřílí, tak na někoho určitě plive :-) Tihle mlčenliví drsňáci mu prostě jdou. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Film inspirovaný mordýřskými baladami z Divokého Západu. Hlavní postava psance Joseyho Walese je milióntou variací téhož charakterového typu. Je to obyčejný, pracovitý a zcela mírumilovný muž, kterého válka tvrdě postihla a naučila rychle střílet. Je psanec, prchá před vítězi a je ochoten, byť se přitom tváří jako Eastwood, pomoct dalším lidem, které na svém útěku potkává a kteří jsou tak či onak v nouzi. --- Protože všechny vedlejší postavy, s hezkou výjimkou starého Čirokíje, pouze chabě sekundují, a hlavní postava i zápletka jsou takto prosté, nemůžeme očekávat nic důležitého. Typický western. --- V rámci žánru se však sotva co dá vytknout. Postavy, ani vedlejší, neříkají pitomosti. Nejsme upatláni medem banalit a laciných citů. Dokonce dialogy obsahují častěji roztomilý humor než pitomý patos. Mezi westerny je tohle vlastně vysoko nad normu. Dobré. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Pociťoval som pri sledovaní veľké DEJA VU,že som to musel už vidieť,niečo mi hovorilo,že mi to je známe... Zrejme pre postavu indiána CHIEFA DANA GEORGA,ktorého som videl v PENNOVOM LITTLE BIG MAN,kde hral DUSTIN HOFFMAN,čo mi nejako pripomínalo dej JOSEYA WALESA,kde je CLINT EASTWOOD v intenzívnom 2.hodinovom zážitku s filmárskymi postupmi,lebo Clint aj režíruje a réžia je to vskutku prospešne dynamická s naturalistickou kamerou s gejzírmi krvi... Josey Wales sa chce pomstiť za vyvraždenie rodiny hŕstkou primitívov bažiacou po krvi,ktorá tu potečie ako rozbúrený potok po hustom daždi,pričom na ceste postretáva postavy,ktoré sa k nemu pridávajú a samozrejme je na neho vypísaná ODMENA,tak sa musí obzerať za seba v jednom kuse a dávať si bacha na neustále nebezpečenstvo,ktoré číha na každom kroku... Geniálny je Lone Watie,neveril som vlastným očiam,čo spraví pre charakter. HUDBA navodí a prevedie hustou hmlovou atmosférou vo vízii herca a režiséra zároveň,ktorý bez problémov výborne hrá a réžia má jednoducho grády,úroveň. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ta románová struktura zůstává opravdu hodně, hm, kašel, románová, ale říct to Clintovi do očí jako výtku bych si netroufla. Taky jsem si nedávno uvědomila, že mám nějak naučeno vnímat všechnu jeho tvorbu jako osobní politické prohlášení, zatímco on skrze filmy provozuje osobní politický komentář - což v pokoji moji hlavy značně mění situaci a zatím na to musím vědomě myslet, abych mu nekřivdila. V mezičase si dojetím pláču nad plejádou vedlejších postav utvářejících výslednou formu. Postřelený Jamie, monologující Watie a hrdě vztyčený Deset medvědů jsou mí jasní favorité, z uvedených důvodů. Se samotnou postavou Joseyho to bude komplikovanější - je to zvláštní hybrid mezi Clintovým bezejmenným a regulérní postavou z filmů založených na charakterech - oproti bezejmennému známe jeho původ, zázemí, okolnosti, ale přesto z něj (a zejména mimo kameru) vznikla legenda s kvazi nadpřirozenými schopnostmi, pro kterou neplatí stejné zákony a pravidla jako pro lidi, kteří pijí stejnou vodu a bojují stejné boje jako on. Srdíčkem prozatím preferuji sevřenost, pojmenovanost a přiznanou magičnost Tuláka z širých plání, ale uvidíme, k čemu dospěji časem - můj tatínek si Psance pouští minimálně jednou do roka, takže příležitostí k revizi bude víc než dost. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další dobrý western s Clintem Eastwoodem. Bohužel trochu dojíždí na pomalé tempo. Začíná to jako příběh o pomstě, kdy se Clint snaží dostat unijní vojáky, co mu zabili rodinu. Pak se z něj stává psanec, po kterém všichni jdou, a najde si nové přátele. Nakonec to nemůže vyvrcholit jinak než velkou přestřelkou a záchranou nevinných lidí. Film se snaží trochu poukazovat na to, co se stalo indiánům v USA. Mohlo to být o něco kratší... "Je jako blesk." ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Natáčení probíhalo například v exteriérech u Tusconu v Arizoně či u Page v Utahu. (Lynette)
  • Eastwoodův producent Robert Daley, našel útlou a nepřilíš kvalitně vytištěnou knihu „The Rebel Outlaw Josey Wales“ ve své kanceláři a přečetl ji na jeden zátah. Byl jí doslova nadšen a hned následující den tento román poslal leteckou poštou Eastwoodovi. Krátce poté společně získali práva na zfilmování. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama