Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Recenze (209)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $31,800,000Tržby Celosvetovo $-║ Tak teda Eastwood sa s nikým moc nepára, výborný westren. /90%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Drsňák Clint, který si umí s těžkou dobou poradit jako vždy, ještě v "mladické" formě a charakteristické plivání jako správná atmosférotvorná složka děje. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zvláštní western. Jak už se tu párkrát objevilo, není moc dramaticky sevřený a nikam se nespěchá. Navíc se vystřídá hodně westernových stylů, občas to je jak Peckinpah, pak zase odlehčenější John Wayne styl, ve druhé půli často John Ford a taky už se zde rýsuje Clintův úsporný neheroický styl. Ne vždycky to střídání funguje, ale celkově to vytváří zvláštní originální směsku. 70%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„V tejto mizernej vojne sme prehrali tak trocha všetci.“ Clint Eastwood vraj kedysi povedal, že THE OUTLAW JOSEY WALES je jedným z jeho najobľúbenejších filmov. Neviem, nakoľko je to pravda, ale nečudoval by som sa, keby bola. Viete, ja westerny príliš nemusím, banda zamračených chlapov v klobúkoch... a čo ako. Česť výnimkám (7 STATOČNÝCH, BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID, PROPOSITION). Väčšinou sa nudím (BLEDÝ JAZDEC, NEZMIERITEĽNÍ) a u THE OUTLAW JOSEY WALES mi prvú hodinu hrozilo to isté. 135 minút je ale more času na to, aby ma Eastwood dostal. A musím povedať, že hoci to nebolo ľahké, nakoniec to zvládol. Uvedomil som si, že sa čoraz viac bavím na dialógoch („Ľudia, ktorí sa mi páčia, dlho nevydržia.“ – „Ako som si všimol, ani tí, čo sa ti veľmi nepáčia.“), na výborne napísaných postavách (Chief Dan George – MALÝ VEĽKÝ MUŽ), na drsných, no pritom nie za každú cenu krvavých prestrelkách a na nechutných fľusancoch Clinta Eastwooda, ktorými častoval v priebehu filmu každého, vrátane toho úbohého škaredého hlúpeho psíka, ktorý ho chcel mať tak rád. V Eastwoodovej filmografii je snímka výnimočná monológom k múdremu indiánskemu náčelníkovi (Will Sampson - PRELET NAD KUKUČÍM HNIEZDOM, KOSATKA ZABIJAK). Eastwoodovi neprajníci si robia srandu, že je to najdlhšia vec, akú sa kedy musel učiť. Ak si v tej chvíli spomenieme na jeho mlčanlivých „mužov odnikiaľ“, ktorí sa vždy tvárili, že hája svoju spravodlivosť, no v skutočnosti hájili aj spravodlivosť iných, sú slová o „ponuke smrti a ponuke života“ dojemné, nečakané a šokujúce. „Vy viete, že zabudnúť nejde.“ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ne uplne klasickej Clintovo western. To z toho duvodu, ze tentokrat Clint neni nejakej bezejmennej tajemnej drsnak, ale jeho postava je docela slusne napsana, ma i nejakou tu historii. Ale jinak je to vicemene klasika o pomste. I kdyz mi pride, ze se Clint nemoh uplne rozhodnout, co to vlastne chce presne natocit. Takze vetsinu casu neni jasny, jestli Clint pred nekym utika, jede nekoho zabit nebo se proste z nejakyho duvodu stara o svoji "rodinku" slozenou ze staryho indiana, mlady indianky, stary baby a mlady holky. Co se tyce Clinta, opet se tvari jak nejvetsi tvrdak, nijak moc toho nenamluvi, tentokrat strili obouruc a poresi peknejch par desitek parchantu. A je tu jedno vtipny osvezeni, Clint neustale zvejka nejakou sracku a skoro furt si odplivava a pokud muze, tak i nekomu do xichtu. Docela povedenej, i kdyz trochu dlouhej western. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Divoký západ těsně po válce (zde gauneři převážně na straně Unie) a Clint v roli šitý přesně sobě na míru, tj. drsný, správný, věčně tabák flusající frajer na cestě do texaské rezervace. Western je to solidní, bleskne se tu pár zábavných postaviček, temný civil-war kontext cením, ale celkově se přeci jen moc táhlo - mínus 20 minut, stopro hvězda víc. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Příběh bývalého farmáře, zahořklého, odvážného Josey Walese, který žije pro pomstu za vyvraždění rodiny v časech po ukončení americké války Severu proti Jihu. Brzy se však sám stává pronásledovaným psancem, přesto se rozhodne pomáhat jiné rodině farmářů na cestě, kterým hrozí nebezpečí. Nadprůměrný mix westernu a road movie od mého oblíbeného Clinta Eastwooda jako režiséra i hlavní postavy, která střílí ihned po uplivnutí... Potěší i starý indián v podání Chief Dana George - téhož indiánského herce, který byl za roli indiánského dědečka Staré Kůže ve filmu Malý Velký Muž nominován na Oscara. Trailer k filmu: http://www.youtube.com/watch?v=iLehqkX-gkk ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo celkem průměrně, ale pak to člověka vtáhlo do děje a už nepustilo. Byla tu spousta hezkých postav, od samotného Joseyho Walese (hezky plival), přes starého indiána až po svéráznou kočovnici, humor i hodně dramatické přestřelky. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood jako westernová variace na Dobrodružství Huckleberryho Finna, kde sice chybí sepjatější příběh, ale zato film hýří láskou k samotnému žánru, a tak je na snímku nejkrásnější ta atmosféra divokého západu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Western Eastwoodovsky stylový, desert movie i drama o pomstě a usmíření, s lehkou nadsázkou, humorem a sarkazmem, uměřeně drsné (i s rozkošně bělostným nahým zadkem S.L. ve scéně znásilňování...) se špetkou patosu (scéna "mírové dohody" s indiány...) s poctivým syrovým happyendem (Josey vstříc rudému západu slunce osudově odjíždí...)... . . . Třiapůl hvězdičky tedy za trošku dlouhý film, zaokrouhleno pak chutě nahoru za Clintovo dobře míněné, přesně cílené a významově nosné plivání, bez nejž by celý děj byl jaksi ošizen a ztrácel na pointě... Docela líto je mi ale toho pejska, ten si musel při natáčení užít svoje, však taky v jednom záběru zoubky pěkně vycenil... ;o[] - - - - - (Poprvé viděno kdysi dávno po vydání na dvd, v původním formátu obrazu a s originálním zvukem a titulky, hodnocení 19.3.2011 po repete 1091., komentář zde jako stoprvní - 19.3.2011) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jo jo jo, Clint prostě umí. Josey Wales je sice méně známej western než Pro hrst dolarů atd., ale o nic horší teda neni, snad jen ta postava Josey wales neni tak cool jako Clintův Monco z dolarový trilogie, ale to už je věc vkusu a Clint jako Josey Wales taky neni k zahození, jeho drsnej pohled a odplivnutí před každou střílečkou je tady stejně boží ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ta románová struktura zůstává opravdu hodně, hm, kašel, románová, ale říct to Clintovi do očí jako výtku bych si netroufla. Taky jsem si nedávno uvědomila, že mám nějak naučeno vnímat všechnu jeho tvorbu jako osobní politické prohlášení, zatímco on skrze filmy provozuje osobní politický komentář - což v pokoji moji hlavy značně mění situaci a zatím na to musím vědomě myslet, abych mu nekřivdila. V mezičase si dojetím pláču nad plejádou vedlejších postav utvářejících výslednou formu. Postřelený Jamie, monologující Watie a hrdě vztyčený Deset medvědů jsou mí jasní favorité, z uvedených důvodů. Se samotnou postavou Joseyho to bude komplikovanější - je to zvláštní hybrid mezi Clintovým bezejmenným a regulérní postavou z filmů založených na charakterech - oproti bezejmennému známe jeho původ, zázemí, okolnosti, ale přesto z něj (a zejména mimo kameru) vznikla legenda s kvazi nadpřirozenými schopnostmi, pro kterou neplatí stejné zákony a pravidla jako pro lidi, kteří pijí stejnou vodu a bojují stejné boje jako on. Srdíčkem prozatím preferuji sevřenost, pojmenovanost a přiznanou magičnost Tuláka z širých plání, ale uvidíme, k čemu dospěji časem - můj tatínek si Psance pouští minimálně jednou do roka, takže příležitostí k revizi bude víc než dost. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Clint jako jižanský rebel s příčinou, co za film naflusá roční průtok Missouri a většinou tou sežvýkanou močkou míří tak, že je to na žalobu ze strany PETA. Mínusem mohou být naivně působící závěrečná přestřelka, kdy Josey v polosedu a femini odboj pálící z dlouhých hlavní odrazí útok početné sebranky „modrých panděr“ či nevýrazná hudba marně vzhlížející k Morriconemu, nicméně klady to hravě přebíjejí. Revisionistický směr spojený s antiválečným poselstvím, dějová pestrost, Surteesova kamera perlící v exteriérech i při hře se světlem a stíny, komediální nádech pod totemem starého náčelníka, pošramocená reputace Seveřanů jako těch za každých okolností hodných, pomsta bez obvyklé vůně střelného prachu či frajerský závěr na bázi předstírání a vzájemného respektu. A jako bonus tam padne nejprďáčtější indiánské jméno, co jsem kdy slyšel (Jim Důlek od Neštovic).. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým nudný a hrozne naťahovaný western, ktorý občas spestrí len nechutný Eastwoodov pľuvanec. Hlavná zápletka a kľučové scény niesú vôbec zlé, no výplň filmu tvorí hlavňe nezáživná vedľajšia línia a kopec nevýrazných postáv. Ak Eastwoodom režírovaný western, tak radšej obstojný Pale Rider, výborný High Plains Drifter a úžasný Unforgiven. (4/10) ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Psanec Josey Wales" je první opravdický režisérský western Clinta Eastwooda ("Jezdce z širých plání" beru jako takovou Leoneovskou poctu). Definitivně se rozloučil se špageťárnama a vybral si pro western jiný kabát - špinavější, syrovější a hlubší. První polovina je syrová a špinavá jak zákon káže. Polovina druhá, ne že by byla špatná, je jen jiná. Objeví se starý indián, sqaw a z drsného bushwhackerského vyvražďováku se stává spíše road movie. Jak už to tak bývá, narazí na kolonu, přepadenou bandity, kde zachrání krásnou dívku (Sondře Locke to nikde nesluší víc, než tady) a starou bábu, která zřejmě měla být vtipným elementem, stal se z ní ovšem element rušivý (ale neobjevuje se zas až tolik). Všechno vylepšilo závěrečné realistické zúčtování a "Shaneovský" závěr. "Psanec Josey Wales" začal psát dějiny Eastwoodovského westernu (vrcholí "Nesmiřitelnými"), kterému k dokonalosti chybí především dějová vyváženost a převažuje místy křečovitý pokus o humor (babka). Film po celou dobu nenudí, i když celých 130 minut nejede na plný plyn. V každém případě stojí za pozornost a žádného fanouška westernů či Eastwoodovek by neměl zklamat. 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Oveľa viac než prostý western o úteku a pomste. Kým väčšina podobných diel sa sústredí na únik odplatu, na hľadanie pokladu, zločinca, rodiny, unesenej ženy a podobne, tento film ponúka východisko. Ako z nezavinenej a nevybranej cesty životom von. Cesty, ktorá stála väčšinou tak akurát za odfľusnutie si do prachu zdanlivej beznádeje a večného súboja so stádom prenasledovateľov. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mělo jít o nějakou nekvalitně vytištěnou knihu neznámého autora z haldy podobných. Nakonec ji Clintův producent přečetl na jeden zátah a poslal Eastwoodovi. Krátce poté získali práva na zfilmování. Jeho hrdina se poté, co mu bývalí vojáci z občanské války zničí farmu a vyvraždí rodinu, utápí v hořkosti. Spojí se se skupinkou ztroskotanců, kteří se snaží začít nový život, aby se stal jejich ochráncem a později v nich našel jakousi náhradní rodinu. Clint, který díky látce získal další kus režisérského sebevědomí, výsledek zařazuje na úroveň oceňovaných Nesmiřitelných. Nechybí přestřelky, panoramatické snímání krajiny i kulhající tempo. Výsledek je přeci jenom dlouhý a nepříliš dramaticky sevřený. Během natáčení nicméně započal jeho dlouholetý vztah se Sandrou Locke (prakticky v jiných než Clintových filmech od té doby nehrála). ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak co, budete tasit nebo si pískat Dixie? Památný western o psanci Josey Walesovi, kterému nezbylo nic, než dva jeho kolty a rychlé ruce. Wales je usedlý farmář, stará se o svůj majetek, rodinu, je silně věřící. Od své pověsti výborného střelce se zabijáckým instinktem se už dávno odprostil. Když jednoho dne, ho při práci na poli vyruší střelba a křik. To kavaleristé pobijí do jednoho celou jeho rodinu a spálí dům. Následuje dojemná scéna, kdy Josey oplakává ztrátu svých nejbližších. Pak už následuje dlouhá cesta za pomstou, na které Wales poznává spoustu nových lidí (předvede geniální trik s prohozením koltů) a vydává se vstříc svému osudu. Eastwood je v té době ve vrcholné formě a jednoznačně ve filmu předvádí, proč je nejvyhledávanějším hercem Hollywoodu. Původně snímek režírovat neměl, ale v průběhu natáčení usedl za režisérský pult a dokončil toto rozsáhlé dílo. Ve filmu se objeví několik herců s nimiž Eastwood spolupracoval i na jiných projektech, ať už jde o Sondru Locke (Železný stisk, Nikdy neprohrát, Vždycky zvítězit, Bronco Billy, Náhlý úder) Johna Vernona (Drsný Harry) či Billa McKinneyho (tady by byl výčet poněkud delší, jmenovat můžu třeba Thunderbolt a Lightfoot či Růžový Cadillac). Silně protiválečný film, jehož hlavním motivem je fakt, že ne pokaždé je pomsta správnou volbou. Snímek se dostal do amerických kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a tak má závěr filmu pro zámořské publikum ještě mnohem větší rozměr a význam. Film o smutku, naději, pomstě a usmíření. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"V týhle mizerný válce jsme trochu umřeli všichni."                                                                                                             Přemýšlím, kdy Clint Eastwood nehrál mručouna ...? ()

Reklama

Reklama