Reklama

Reklama

Sváteční oběd

(festivalový název)
  • Itálie Pranzo di ferragosto (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Italský svátek „ferragosto“ se slaví v polovině srpna a je spojen s krátkými prázdninami, při nichž se město vylidní. Už nemladý Gianni, žijící v centru Říma, by také rád odjel, ale pečuje o starou maminku, která ho všemožně tyranizuje a nechá mu sotva čas, aby sešel dolů nakoupit nebo posedět u sklenky. Poněvadž soused tyto okolnosti dobře zná, požádá Gianniho v předvečer svátků, aby se ujal i jeho staré matky, a slíbí mu, že odepíše dluh na účtu společné správy domu. Když se objeví u dveří nejen s matkou, ale i s tetou, Giannimu se udělá zle. Zajde za kamarádem lékařem, aby mu změřil tlak, ale i ten mu pověsí na krk svou starou maminku. A tak Gianni, smířen s osudem, chystá sváteční oběd pro čtyři stařičké dámy. Film, jímž v režii debutoval scenárista Gianni Di Gregorio, získal loni na 65. MFF v Benátkách Cenu Luigiho De Laurentiise udělovanou za první film a s úspěchem se hrál na mnoha festivalech po celém světě. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (11)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2009] Příjemná chytrá komedie o lidech, jejichž věkový průměr je přes 70 let. Obsahuje nenásilný humor, kterému se může zasmát každý a dobře se na to dívá, ale zase to není tak úžasný film, abych mu dal plné hodnocení. Gianni Di Gregorio si to napsal, zahrál a zrežíroval bravurně! Zážitek je o to zajímavější, že se jedná o jeho režijní prvotinu. A vzhledem k tomu, že film je o svátečním obědě a neustále se na plátně něco peče, vaří či smaží, je nejlépší si po projekci zajít na nějaké jídlo:) (pokud možno ne hranolky s kečupem) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vínko, pečené rybky, nezbedné babičky, mozarella, kamoš-pobuda, letná pohoda. Je príjemné, keď sa objaví takmer šesťdesiatročný režisérsky debutant, a jeho posolstvo je pozitívne a zároveň nevtieravé a neslaboduché. Radostné vychutnávanie si starnutia so spoluprítomnými pocitmi životnej únavy, jemne zvyšovaného alkoholizmu a finančných obtiaží, spojenými s neustálou starostlivosťou o staručké babičky. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Už som bol síce o 4 ráno riadne ospalý, ale výber tohto filmu na ukončenie výbornej papučovej noci bol veľmi dobre načasovaný a prebudil ma síce za súhry s energeťákom ale aj to sa o takejto hodine počíta. Nejde o nanútenú kŕčovitú komédiu, ale skôr o neprerušovaný prúd pitia vína, napchávania sa Talianskými dobrotami a vysedávaním v malých obchodíkoch a uličkách Ríma mimo hlavné turistické centrá. To všetko podfarbujú 4 hyperaktívne babičky tyranizujúce svojho hostiteľa, slobodného muža s tendenciou k alkoholizmu. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je mistrovský kousek. A velmi odvážný - film ve kterém je věkový průměr hlavních protagonistů někde kolem 70 se jen tak nevidí. Milé, vtipné, hřejivé a propracované. Připočtěme tu italskou pohodu, sluníčko a vínečko. No a když si vezmu, že je to Gianniho režijní debut a při tom ještě dokáže tak brilantně hrát, vychází mi opravdu maximální hodnocení! ( 44. KVIFF ) ()

Liznic 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to byla hrozná nuda a pocity při sledování mi připomínaly nepříjemnou návštěvu a známých s kterými si nemám co říct, jenom tam blbě sedím a hledím co se děje okolo a přeju si být jinde. Postupně se, ale film rozjede a podmanivá hudba mě dostala až jsem z kina odcházel s velice příjemným pocitem. Ten film se mi líbil a určitě si ho někdy pustím znova! ()

pijavica 

všechny recenze uživatele

8,0/10 Príjemná, decentná komédia, ktorá sa úzkostlivo vyhýba akejkoľvek zbytočnej dramatizácii. Trochu škoda, že je len na jedno použitie. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Průměrný film o tom jak jsou italští synové pod pantoflem svých matek. Toto je hojný italský jev. To je asi tak vše co jsem si odnes. O stáří je více lepších filmů a komedie to není určitě. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Film o nicem. Naprosta nuda a komedie ani nahodou. Zbytecnej film. Dost jsem se nudil v kine. Sledovat duchodkyne jak kecaji o nicem. ()

iiiva 

všechny recenze uživatele

Milý film to pro mě není v žádném případě, spíš odpudivý. Důchodci, kteří využívají své děti a jejich péči berou jako samozřejmost, to znám bohužel příliš dobře. Povídání stařenek o ničem a syn, který kolem nich lítá vždy s úsměvem...já jen čekala až mu prasknou nervy, mě skoro praskly. ()

Hydr0gen 

všechny recenze uživatele

Typický "milý" film, který povyšuje prostředí Itálie, samotná premisa a hlavně to, že se nebudete jenom uculovat, jak to u těchto filmů bývá, ale i opravdu smát:)! ()

Reklama

Reklama