Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Recenze (189)

T2 

všechny recenze uživatele

Záhadný reverend prichádza do malého mestečka a za sebou necháva strach ako nikto, kto to vôbec je? Mnoho otázok sa naskytá ale hlavne že zlatokopom pomôže ubrániť zabranú pôdu a tým pádom je všetko v poriadku. Ani vychýrený šerif nenachádza recept a musí sa porúčať .... Clint Eastwood a western je jedna neodlúčiteľná vec a opäť dokazuje, že mu to aj v pokročilom veku v sedle sekne a dokáže sa cez všetko prestrieľať. ║Rozpočet$6,9milionovTržby USA $41,410,568Tržby Celosvetovo $41,410,568 ()

tron 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood si v 80. rokoch povedal, že western je nezaslúžene mŕtvy a tak sa ho rozhodol oživiť BLEDÝM JAZDCOM, ktorého režíroval a stvárnil hlavnú rolu tajomného kňaza, ktorý už nikdy viac nechcel zabíjať, ale bude musieť. Eastwoodovi sa bohužiaľ "podaril" s nevydarenou snímkou skôr presný opak a žáner pochoval EŠTE hlbšie. Faktom je, že film si úspech nezaslúžil. Scenár je priemerný, herci tiež, Easwtood v titulnej úlohe pomaly až nesympatický. Ako režisér sa nás páli jednu akčnú scénu v priemere "až" raz za 40 minút, príroda je pekná, ale nič zaujímavé sa v nej nedeje, kňaz sa prechádza a „buduje vzťahy“ (prípadne je doňho platonicky zamilované dievčatko), na konci si troška zastrieľa a filozoficky mizne v diaľke. Ak zostáva najvýraznejšou scénou filmu „bitka s latami“ a najlepšou postavou - pre príbeh vôbec nie dôležitý - obor Richard Kiel („Čeľuste“ z bondoviek AGENT, KTORÝ MA MILOVAL a MOONRAKER), je zle. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Clint si chtel zavzpominat na zanr, kterym zacinal a stvoril vicemene nicim neurazejici, ale ani nijak oslnujici film. Mame tu westernove naprosto klasickej pribeh s predvidatelnym dejem. Navic s na western hodne pomalu plynoucim dejem a hodne malo prestrelkama. No a pak tu samozrejme mame Clintovo klasickou postavu bezejmennyho drsnaka s pekne presnou muskou. Ze zacatku se to tak sice nezdalo, kdyz vyskocil na scenu jako akcni kazatel, ale za chvily uz sklouznul do svy typicky postavy. U ktery je desna skoda, ze na zaver tak trochu vysumi do ztracena, celkove ten zaver neni buhvijak dobre vygradovanej. Nicmene i kdyz je film fakt pomalej, Clint je proste frajer, takze pred kamerou to charismaticky tahne a za kamerou to pekne natocil, takze ty dve hodinky docela slusne utecou, aniz by film zacal nudit. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Clint jako pistolnický superhero "Preacher" (další tajemný a bezejmenný hrdina) na straně šikanovaných zlatokopců osadníků. Lehce me tu štvala zbytečná dívčí omáčka (ač dcerka byla hodně pěkná na pohled) a řekl bych, že jak předchozí High Plains Drifter, tak Josey Wales vyjde o chlup zajímavější. Koho ale táhne pěkný westernový set a klasicky drsný eastwoodovský charakter, ten si přijde na své a nemá moc co držkovat. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Špičkový western v režii Clinta Eastwooda, který hraje i hlavní roli. Potulný jezdec v kolárku kazatele se zastane zastrašovaných bezbranných lidí v zlatokopecké osadě proti konkurenčnímu agresívnímu důlnímu podnikateli. Zároveň si však přichází vyrovnat staré účty. Perfekcionalistická režie a silný příběh, napětí je od počátku do konce. Jeden z nejlepších Eastwoodových filmů a novodobých westernů vůbec, podle mne na ČSFD hrubě podhodnocený film. Zbytek - odkaz na westerny Shane a Tuláka z širých plání - už dobře okomentoval sud a já nemám co dodat. Trailer (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=n7_ByjqH8pY ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nemohu zároveň sloužit Bohu a mamonu." Kazatel je prostě skvělej. V hlavě to má srovnaný, o významu slova "strach" dosud nebyl informován a umí skvěle používat dřevěný pálky k odpalu hlav padouchů. A má-li film probouzet sny, tak Bledý jezdec u mě úkol splnil. Já bych totiž chtěl být jako Kazatel. Přijet, trochu si zapáchat dobro, polechtat obrovi Clubovi koule kladivem a s dobrým pocitem zase zmizet v horách. S Kazatelem jsem zkrátka zachraňoval zlatokopy již mnohokrát a pokaždý mě to bavilo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Westernové drama s klasickou zápletkou, které se ale myslím klasikou žánru nestane. Nevadí ani tak rozvláčný, pomale plynoucí děj, naopak, filmu spíše škodí snaha o občasnou odlehčenost a akci. A místy i nesmyslné jednání postav, které na dramatičnosti nepřidá, natož některé scény, které působí spíše parodicky - (třeba scéna s metáním rozbušek ve zlatokopeckém (velko)dole... Jako drama si film tři a půl hvězdičky zaslouží, za některé zbytečnosti však zaokrouhlené dolů. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cesty Páně jsou nevyzpytatelné, o směru Kazatelových střel však tohle nemůžeme říct.. Clintova resuscitace westernu v půlce osmdesátých let dopadla tak napůl. Pomoc komunitě prospektorů od tajemného cizince se drží zavedených pravidel, nevyhýbá se žánrové otřepanosti (když zástupci Stockburna v dusterech Cheyennovy bandy vyzívají střelbou k tanci), občas probleskne humorné odlehčení a vše finišuje očekávaným zúčtováním, u kterého Bledý jezdec ani nepotřebuje své tři apokalyptické kolegy. Kromě posledního bodu jsou všechno spíše slabiny, ovšem vyvažuje je skutečnost, že reverend Eastwood umí trestat hříšníky s nebývalou noblesou.. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Pribeh - to je taky typicky westernovy odvar. Nicim neprekvapi. Uprimne vsak, so zapletkov by som si v pohode vystacil. Skutocna chyba je v samotnom scenari, ktory sa mnoho krat sustredi na dosti zbytocne veci, naopak zabuda na podstatne, Jeden priklad za vsetko - dosti hrozna dejova linka o laske 15 rocnej dievciny k hlavnemu hrdinovi (zrely 50-tnik), mohla byt nahradena vysvetlenim coho toho z hrdinovej minulosti (o tej som sa skoro nic nedozvedel). Zaverecna prestrelka-duel, mohla tak nabrat ten spravny naboj. Na druhej strane, ked si Eastwood zarazi do cela klobuk a prizmuri oci, zozeriem mu vsetko. Jeho postave kazatela skutocne nieje prilis co vycitat a fiimu Eastwoodova pritomnost velmi pridava na aktraktivite ako aj na kvalitach. Skoda toho scenaru... (7/10) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood a jeho svérázný remake Shanea, ovšem špinavější a tajemnější. A je mi zvláštní, že dosud nikdo pořádně příběh nedešifroval. Je to totiž pistolnická legenda, báj, pověst. Vzpomeňme na "kazatelovu" neotřesitelnou auru, syndrom všudybyla, nevysvětlitelnou minulost mezi ním a marshallem či scénu, kdy z lesů volá tajemný hlas: "Kazateli, kazateli!!!". Vše jsou to jen minimalistické náznaky, ale ve své podstatě svým tajemnem a atmosférou (zase po nějaké době ne rozpálený písek mexického pomezí, ale zelené zasněžené lesy poblíž kanadských hranic) takového Tuláka z širých plání strčí do kapsy. Clint má pořád neuvěřitelné charisma a ani představitelé vedlejších rolí nejsou vůbec k zahození (Richard Kiel či představitel marshalla). V 80. letech nevzniklo mnoho skvělých westernů (obzvášť na filmové plátno ne), ovšem Bledý jezdec mezi ně po právu patří. 85%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Osamělý jezdec/pistolník/kazatel tentokrát musí pomoct ve zlatokopecké osadě, která je zastrašovaná zazobanou a po zuby ozbrojenou konkurencí. Na klasiku žánru to nemá, přesto tenhle Eastwoodův (v Hollywoodu už dávno platil za hvězdu, která si k herectví pravidelně přibírala i režii) tajemný hrdina dokáže zaměstnat divákovy smysly. Rozvláčný děj samozřejmě není pro každého, ale hercovo neuvěřitelné charisma a obklopení se kvalitními spolupracovníky (loni zesnulý kameraman Bruce Surtees i skladatel Lennie Niehaus s ním dělali na řadě dalších kousků) solidně zaručí, že se v tomhle světě, kde už není domluvy a kde pomůže už jen staré „dobré“ násilí, nudit nebudeme!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kolik stojí čisté svědomí? Vynikající Clintův western o záhadném kazateli, který přijíždí do zlatokopnického městečka, kde brání skupinu domorodců před bohatým tyranem. Eastwood se tímto filmem rozhodl vrátit k westernovému žánru, který byl považován od roku 1979 a smrti Johna Waynea, definitivně za mrtvý. Všechny pochybnosti však svým temným filmem vyvrátil a pomohl oprášit ryze americkému žánru zašlou slávu. Úspěch a kladné ohlasy byly značné a i když ta pravá a poslední westernová jízda měla přijít až o sedm let později, tak tohle je skvělá generálka. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Od kedy som prečítal rozsiahly román Temná Veža, od amerického spisovateľa Stephena Kinga, mám pre filmové westerny s Clintom Eastwoodom doslova slabosť. To ako Eastwood stvárnil titulné postavy drného, samotárskeho pištoľníka mi evokuje spomienky na románového hrdinu Rolanda Deschaina z Gileadu. Presne tak som si ho predstavoval. Tajomného charizmatického muža, s nejasnou minulosťou, tvrdého, ale zároveň spravodlivého a nekompromisného. Clint Eastwood je a zrejme aj navždy ostane najväčším filmovým Pištoľníkom. V tomto konkrétnom prípade sa predviedol ako "Biely jazdec" a ja som si opäť spomenul na Rolanda. **** ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Nečekaná pomoc na poslední chvíli, která může zachránit místní lidé je záhadný cizinec. Pohodový western s Clintem Eastwoodem v hlavní roli. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ať už je Clint jakýmkoliv ztělesněním westernu, jeho nejlepším režírovaným westernem zůstanou navždy Nesmiřitelní, kteří nad ostatními ční proklatě vysoko. Bledý jezdec by se ale určitě nedal označit za propadák. Úvodní minuty dávají naději k očekávanému zážitku. Uznejte sami po zasněžené krajině přijíždí tajemný pistolník Clint. Dá se tedy tušit že bezpráví učiní okamžitou přítrž. Škoda, že se toho ve filmu zase tolik neděje a postavy zlatokopů jsou vesměs tak nesympatické, že bych je nejraději postřílel sám. 70% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Další z westernů s klasickým tématem boje proti bohatému utlačovateli chudých a jejich schopném ochránci. Ač klasika a vcelku relaxační film, nějaká témata k zamyšlení přece jen nabízí. Clint je pro role drsných samotářů vyloženě jako zrozený, zbývající herci ve svém poli působnosti nijak neruší, akorát ta zamilovaná náctiletá husička mi poněkud šplhala na nervy a hlavní záporák byl jaksi nevýrazný. Žádná zběsile akční jízda, nicméně pohodový, příjemný film. 70% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Klasický "eastwoodovský" western s jedním záhadným cizincem-kazatelem a jeho protihráčem.. nostalgie na již tehdy dávné časy se dostaví. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Bledý jezdec určitě nepatří mezi nezapomenutelné westerny, ale i tak ho považuji za slušný film. Není v něm nic co by diváka mohlo vysloveně popudit, jediné co lze namítat je občas přílišná zdlouhavost. Některé scény jsou natažené a jiné ve filmu být vůbec nemusely. Ale je zde několik momentů, které považuji za velice zdařilé. Už jen úvod, přepadení osady a následné zjevení kazatele jsou velice slibné. Vlastně bych řekl, že film stoupá a padá s tím jak se v něm objevuje Clint Eastwood. Pokaždé když je na scéně kazatel a je jedno jestli vede dialogy, či střílí je jasné že bez on je hlavním a vlastně jediným tahákem filmu. Jeho herecký projev je sice minimalistický, avšak stačí výraz tváře a hlas, aby i nudné dialogy dostaly charismatickou auru. Třeba, když vrhne výhružný pohled na starého Lahooda, je jasné že tento herec, žádná velká herecká gesta nepotřebuje. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najlepšie westerny sú proste s Clintom Eastwoodom, to je jasné. Toto bol skoro úplne prvý, ktorý som s ním videl a aj keď som bol malý chlapec, tak si ma proste Eastwood ihneď získal. Síce sa v tomto westerne veľmi nestrieľa, ale atmosféru má úžasnú a Eastwood opäť exceluje v úlohe muža s tajomnou minulosťou a finále stojí za to. V tomto westerne je myslím všetko klasické, čo očakávate od Clinta Eastwooda a pritom vo veľmi prívetivej a milej forme, žiadny veľký drsný snímok. Bledého jazdca som prvýkrát videl už pomerne dávno, ale pre svoje čaro a túžbu po prežitie snov je to podľa mňa film, na ktorý sa radi pozriete po rokoch znovu. Z môjho pohľadu ide o poctivú filmársku prácu, ktorá si nehrá na nejaké veľké umenie, alebo mimoriadnosť hodnú veľkej pozornosti. Práca kameramana je klasická, klasické sú dlhšie dialógy, dokonca je aj námetom podobné niekoľkým filmom, ale napriek tomu je to pozitívny film. ()

Reklama

Reklama