Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (445)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dokonalý svet som videl už viackrát a pre môj vzťah k nemu je charakteristické, že ho hodnotím a komentujem až teraz. Nie je to zlý film, iba šedivý, nevýrazný, rýchlo zabudnuteľný. Samozrejme, že základná schéma s utekajúcim väzňom, ktorý sa časom stále viac zbližuje s malým rukojemníkom zvádza k mnohým slzopudným klišé. Skôr mi však prekážala rozťahanosť filmu a to aj do šírky. Takže jediné, na čom som sa aj po viacerých zhliadnutiach bavil, bol malý Mr. Bean. Tá podoba je dokonalá a keby som bol v koži pani Atkinsonovej, požadoval by som od Rowana test DNA. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Melancholická road movie z texaských šedesátých let o zvláštním a nesourodém přátelství mezi uprchlým trestancem a malým klukem, který se únosu až tolik nebrání. Další z řady filmových útěků z vězení, který klapne, další z řady netradičních přátelství, která si dokážeme oblíbit. Jenže z vězení pláchli dva, přičemž jeden je agresivní trouba a antipatie mezi nimi brzy propuknou naplno. To už ale má posádka auta v patách i policejního náčelníka a jeho lidi (včetně té, která není pubertální školačka, co náhle vlítla do pánské šatny) a čas strávený na svobodě se krátí. Pro všechny. Malý parťák totiž začíná dohánět vše, co v životě ovlivněném ortodoxními Svědky Jehovovými zameškal. Navrch nikdy nepoznal svého biologického otce. Kevin Costner bortí tehdejší škatulky, že se narodil pro jednoznačně kladné role. Dvojnásobný vrah mu sedí, cigára, chlast a bouchačka taky, přesto mu držíme palce. Clint Eastwood je tentokrát herecky dobrovolně na druhé koleji, coby šéf za kamerou volí pomalé tempo, klidné momenty, úsporné herecké projevy, žádné zběsilé přestřelky. Je to chlapský film, kde jsou dámy poněkud pasivní a nedůležité. Přesto je to i přes zvolené tempo ve výsledku atraktivní látka, vedená zkušeným matadorem. A líbí se i víc než dvacet let poté. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood dostal na režírovanie chuť a rok po úspešných Nezmieriteľných natočil ďalší majstrovský kúsok. Rola trestanca na úteku, ktorý má dobré srdce a vysoké IQ, sadla Costnerovi ako uliata a keď nepočítam jeho výborný western Tanec s vlkmi, tak je to jeho najlepšia filmová úloha. Silná dráma s naozaj smutným záverom. Kapesníky nutné. 90%. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Eastwood místama dokazuje smysl pro absurdní humor, režijně je velice jistý a Costner s pivní cejchou jako sympatický zločinec mu to rozhodně nekazí. Vykreslení Costnera jako v podstatě přecitlivého psychouše je velice působivé, ale hlavně z Costnerovy strany brilantně zahrané. Buďme rádi za každý originální thriller, jako je tento. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V dokonalom svete by všetci filmári natáčali iba takéto dokonalé filmy. Bezkonkurenčne najlepšia Eastwoodova réžia, snáď ešte sústredenejšia ako v jeho oscarových kusoch. Najviac ma fascinuje zapojenie humoru vo vyhrotených dramatických momentoch, ktoré film krásne odvádza od pascí sentimentality (pokazený megafón počas srdcervúceho záverečného preslovu matky). A Dokonalý svet je asi jediný film, v ktorom mi nevadilo Costnerovo inokedy trápne machrovanie. Jediná výhrada je proti hereckému výkonu chlapca, ale na druhej strane je to chlapča tak typovo zaujímavé (niečo ako Mr. Bean Jr.), že jeho prehnané ksichtenie sa pri potrebe cikať skoro nevadí. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Dokonalý svět se natáčel v létě roku 1993 v centrálním Texasu, Jižní Karolíně a v Alabamě a opět se u něj sešli členové technického štábu Clinta Eastwooda, kteří chyběli při natáčení filmu S nasazením života (1993). (ClintEastwood)
  • Většina aut ve filmu byla vypůjčena z muzea. (don corleone)
  • V čase 1:30:19, kdy se „nalévá káva“, ve skutečnosti žádná káva z konvice do hrnku neteče. (Winster)

Reklama

Reklama