Tajemná schránka

Tajomná schránka

Dr. Wai in the Scripture With No Words

Akční / Dobrodružný

Hong Kong, 1996, 86 min

Dobrodruzna, akcna, romanticka komedia toho najvecsieho kalibru! Choreografia bojovych scien je nadupana, originalna a skvelym sposobom odkazuje na mnoho filmovych klasik ako napriklad Once upon time in china ci krvaky Johna Woo. Jet-Li bojuje s gangstrami, ninjami, sumistami a bestiami, ma paradnu "batmanovsku" pomocku, a dokonca si zabojuje aj s plamennym mecom. Pribeh sikovnym sposobom "filmu vo filme" rozvija sialene dobrodruzstvo, kde sa neustale meni prostredie (dockate sa dokonca aj westernovych prvkov, ci historicke kostymovej lomenice) a popri tom vsetkom film na kazdom kroku bavi vypecenym nadsadenym humorom. Vsetky postavy presne plnia svoje ulohy: Jet LI - neohrozeny dobrodruh, Kaneshiro - trochu streleny a neschopny sidekick, Rosamunda Kwan - Jetova femme fatale a samozrejme jeden riadne drsny a ku konci este drsnejsi zaporak. Stylove, svojske, na 100% fungujuce a pekelne zabavne! (9/10)(28.9.2007)

Je to celkom dobrý akčný historický film s Jet Lim, ktorý patrí medzi jeho slabšie filmy. Má zaujímavý príbeh o dobrodružnej knihe, ktorú postupne píšu všetci hlavný hrdinovia a vedie ich Jet Li známy ako kráľ dobrodružstva. Ale už len tento základ spôsobuje, že príbeh nedokáže viac zaujať, pretože divák už vopred vie, že všetky dobrodružstvá, ktoré sleduje, ani nemajú byť skutočné, ale je to len fantázia hlavných hrdinov. Ale inak je príbeh dobre spracovaný, pomerne často sa mení prostredie a dá sa povedať, že aj žáner, takže ani nuda tu nehrozí. Akcie je tu celkom dosť a aj sa na ńu dobre pozerá, ale Jet Liho kvalitnejšej akcii sa nevyrovná. Je síce vymyslená, ale stále má aj zaujímavú choreografiu. Najviac sa mi páči súboj s ninjami, ktorých po čase nahradia bojovníci sumo alebo súboj na večierku, ktorý ale nie je moc dlhý. Veľkým plusom tohto filmu je perfektné herecké obsadenie, pretože okrem Jet Liho poteší aj Takeshi Kaneshiro, Rosamund Kwan alebo Collin Chou. A som spokojný aj s technickou stránkou filmu, sú tu výborné efekty a aj kvalitná kamera. A pochváliť tu musím koniec, ktorý sa mi dosť páči. Je to dobrý film, ale mám z neho pocit, že sa stretlo skvelé herecké obsadenie so schopným štábom a s dobrým rozpočtom, ale nanešťastie pri nie moc dobrom scenári. Objektívna kvalita filmu- 68%, film sa páči mne na 62%.(26.8.2009)

• type_B

Hrozně zmatený film s totálně přepálenými dialogy, které už nejsou ani vtipné. Snímek kombinuje mytologii se sci-fi a bůhvíčím ještě a končí klišoidním happyendem.(13.8.2009)

• CageDepp

Hodně velký zklamání a ten český dabing taky stál za to... Ještě, že Jet Li měl časem lepší filmy.(23.6.2009)

• Akumulátor

Naprostá hovadina, tu a tam zpestřená zábavnými pasážemi s Jet Li, ale těch bylo proklatě málo.(24.6.2009)

Pořádně praštěná akční pecka.(13.8.2009)

Šílený příběh ve stylu Indiana Jonese a typický hongkongský humor. Ching Siu-Tung opět nešetřil dráty, což by samozřejmě nevadilo, ale často bohužel na úkor choreografie.(31.5.2003)

I Jet Li se objevuje v šílenosti za kterou by se nemusel stydět ani Stephen Chow. Překvapivě mu takováto extrémně ujetá komedie (i když na asijské poměry zas už tak moc vlastně ne) sedí a přes průměrné akční scény film nenudí ani na minutku. A obsazení je velmi zářící - přestože v roce 1996 Takeshi a Collin ještě takové superhvězdy nebyli... 65 %(22.6.2009)

Tento film existuje ve dvou verzích. Hong kongské a mezinárodní verzi. V HK verzi hraje Jet Li spisovatele, který promítá svůj vztah s maželkou do románu a v mezinárodní hraje skutečného dobrodruha, jehož příběh vypráví jeho syn. Mezinárodní verze je posunuta daleko více k parodii, takže se dočkáme momentů, kdy Jet přijede do Shanghaie a před ním se odehraje klasická gangsterská přestřelka a umírající ho požádá, aby řekl jeho kamarádovi aby ho pomstil, načež Jet v klidu odejde s tím že ho nezná. Nebo se ho protivník ptá na jmého a Jet mu řekne, že je herec jménem Jet Li.(13.3.2008)

• Vecko99

Asijský Muž z Acapulca v podání Jet Liho. Akční souboje jsou na úrovni, jak u takového herce bývá zvykem, příběh také není úplně špatný, ale i přesto je to jeden z těch slabších filmů, kde je on k vidění.(27.3.2012)

• Ronyk7

Totální hovadina a ty souboje taky za moc nestály. Jen kvůli Jetovi jednu hvězdu jinak total bída... 25.06.2009(25.6.2009)