Reklama

Reklama

Přijímací pohovor

  • Indie Interview
všechny plakáty
Indie, 1971, 101 min

Obsahy(1)

Mladý Randit se chce ucházet o místo v západní společnosti. Na to však potřebuje "západní oblek" a divák sleduje peripetie, kterak si ho obstarává. Vtipný pohled na „třecí plochy“ staré indické společnosti a nové západní, optikou již mnohokrát osvědčeného přísloví „šaty dělají člověka“. (Dr. Hawkeye)

Recenze (4)

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Černobílý Mrinalův pokus přenést prvky (západo)evropského "brechtovsky" sebereflexivního politického filmu do Kalkatských kulis byl uveden s úspěchem v Karlových Varech, odkud si představitel snaživého adepta nového pracovního místa v nadnárodní (anglicko-jazyčné) firmě odvezl hereckou trofej. Pohled na denní Randžitův koloběh zastávek, pochůzek, pohovorů a rozhovorů se ženou je stylizován jako schizofrenně neposedné, neklidné pnutí mezi dokumentaristickým záznamem exteriérových situací, při nichž cestující v tramvaji poznávají herce z fotografií v novinách, a modernisticky, efektně montovaným filmem-revolucionářským gestem, využívajícím expresivní detailní záběry, rapid-montáž nebo dokonce triky s rozděleným plátnem. Portrét nesnází prostého zástupce lidu, který se nakonec objeví před komisí ve firmě v bílém, neformálním hábitu, nabírá ostrý kritický tón, když osamělého Randžita náhle pohltí temný filmový prostor a bezmoc utlačovaného (mocí formalit a peněz) počne "vytékat" z plátna skrze zoufalé výkřiky a opakované, nastavované diskuse s hlasem diváka. Finální, drásavé obrazy rozbíjených výkladních skříní s uniformně sladěnými obleky značí akt symbolické vzpoury, ale též marnou tečku bez jasného řešení. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Pro mne ve filmu oblek symbolizuje jakousi míru loajality a respektu, nikoliv politického nebo kulturního ponížení. Problém asi nakonec spočíval ve faktu, že Randžit byl snílek, což ale v indických filmech u mužských postav nepřekvapuje. Proto nechápu, co přesně chtěl režisér svou výpovědí vyjádřit. Jakákoliv kritika totiž selhává, ať už konzumu, společenské situace nebo kulturního diktátu, pokud hlavní postava je nezodpovědník, sám zasluhující kritiku. Ovšem formálně vynikající film. A šaty samozřejmě dělají člověka. ()

Reklama

Reklama