Reklama

Reklama

Zlaté století astronomie

(pořad)
všechny plakáty
Dokumentární / Publicistický
Česko, 1999, 12x19 min

Účinkují:

Jiří Grygar

Obsahy(1)

Jiří Grygar a jeho hosté v cyklu o nejvýznamnějších astronomických událostech 20. století.

Zatímco 19. století bylo mimořádně úspěšné ve zmapování rozměrů a vzdáleností ve sluneční soustavě, pokrok v pochopení našeho postavení vůči okolním i vzdálenějším hvězdám byl nesmírně pomalý. To mělo dvě hlavní příčiny. První spočívala v tom, že i nejbližší hvězdy jsou přibližně stotisíckrát dále od Země než vzdálené planety, takže měření těchto vzdáleností je nesrovnatelně obtížnější a velmi nepřesné. Za druhé, po dlouhou dobu si astronomové vůbec nepřipouštěli, že by byl prostor mezi hvězdami vyplněn nějakou třeba i velmi zředěnou světlo pohlcující a rozptylující látkou - ve shodě se starověkými představami si prakticky všichni mysleli, že mezi hvězdami je dokonalé vzduchoprázdno. Dnes pozorovatelný vesmír obsahuje desítky miliard galaxií v prostoru o poloměru nějakých 10 miliard světelných let. K těmto údajům bychom se však nemohli propracovat, kdyby nebylo zevrubného studia rozporů, které se vynořily na počátku století, a které se podařilo vyřešit teprve tehdy, když si astronomové uvědomili hlubokou pravdu, obsaženou v našem úsloví, že zdání klame.
Velká debata je prvním z dvanácti vyprávění Jiřího Grygara a jeho hostů o nejvýznamnějších astronomických událostech 20. století z pohledu jeho konce.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Velká debata
2. Vesmír se rozpíná!
3. Proč svítí hvězdy tak dlouho?
4. Nová okna do vesmíru
5. Když pes požírá psa
6. Meteority s rodokmenem
7. Na scénu přicházejí kvasary
8. Horký začátek
9. Objev na Nobelovu cenu
10. Zrození měsíce
11. Kladivo na Jupiter
12. Exotické exoplanety (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

honzin_r 

všechny recenze uživatele

Nejlepší český populizátor vědy a astronomie v dvanácti krátších epizodách polopaticky objasňuje některé základní poznatky o vesmíru a vesmírných objektech. ()

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpodhodnocenějších vzdělávacích pořadů vůbec, který si v ničem nezadá s legendárními "Okny" ale který přesto prošel na přelomu tisíciletí televizním programem prakticky bez povšimnutí. Doba se bohužel změnila a poptávka po podobných pořadech mezi mladou generací je nižší než v 80tých letech ke škodě její i všech generací ostatních. Z málokterého pořadu přímo tryská takové nadšení a zápal pro věc jako z děl pana Grygara. Kdo se podíval, byl okouzlen. Kdo se nepodíval, prohloupil. ()

Reklama

Reklama