Reklama

Reklama

X-Men: První třída

  • USA X-Men: First Class (více)
Trailer 3
USA, 2011, 126 min

Režie:

Matthew Vaughn

Kamera:

John Mathieson

Hrají:

James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon, January Jones, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Lucas Till, Edi Gathegi, Jason Flemyng (více)
(další profese)

Malému Erikovi, který se s matkou dostal do koncentračního tábora, zastřelí Sebastian Shaw, jenž zde působí jako vyšetřovatel, jeho maminku přímo před očima, aby ho donutil pohybovat s předměty. Erik totiž při svém příchodu do tábora dokázal otevřít silou vůle bránu v okamžiku, kdy ho oddělovali od jeho matky. Ve stejné době malý Charles v bytě svých rodičů v Londýně nachytá v kuchyni ženu, která se vydává za jeho matku, ale když ji obviní, že je zlodějka, žena se změní v malou modrou mutantku Raven. Je po válce a Charles se uchází o místo na univerzitě a doprovází ho krásná žena, jeho kamarádka Raven. Raven také dospěla a umí na sebe brát jakoukoliv podobu. V té době Erik hledá po světě Shawa, aby se mu pomstil. Zároveň agentka americké tajné služby MacTaggertová zjistí, že Shaw je nebezpečný zločinec, který se snaží rozpoutat světovou válku mezi USA a Sovětským svazem. MacTaggertová přijde také na to, že Shaw není jen tak nějaký zločinec; je obklopen podivnými mutanty, které za sebe nechává dělat špinavou práci a kteří disponují schopnostmi, jež obyčejný člověk nemá. MacTaggertová se proto rozhodne najít na univerzitě vědce Charlese Xaviera, aby jí pomohl Shawa dopadnout. Tím není nikdo jiný než onen malý Charles... Charles Xavier díky svým telepatickým schopnostem přesvědčí šéfy ze CIA a je společně s MacTaggertovou do špionáže zapojen. Ve chvíli, kdy se Charlesovi a MacTaggertové podaří Shawa najít, zrovna bojuje s Erikem, jenž ho konečně našel. Shawovi se ale ze souboje podaří uniknout a Charles jentaktak Erika zachrání. MacTaggertová, Charles a Erik se dají dohromady, aby porazili Shawa, o němž teď vědí, že pracuje pro Sovětský svaz... Charles a Erik se rozhodnou najít po světě dostatek mutantů, kteří by jim vedle Raven pomohli v boji proti Shawovi. Několik mutantů se jim podaří objevit a získat pro spolupráci se CIA. Následně se Charles a Erik vydávají do Ruska, aby chytili Shawa. Shaw však vymyslel úskok – do Ruska poslal pouze svou mutantskou pomocnici Emmu a sám připravil s několika dalšími mutanty útok na centrálu CIA. Útok se mu podaří, centrálu dobude a lidské agenty zabije. Následně nabízí mutantům, kteří dosud byli s Charlesem a Erikem, aby se k němu přidali a spolu s ním zničili lidstvo... Na místě také zabije mutanta Darwina, který se nechce vzdát. Na jeho stranu se přidává mutantka Angel a další mutant. Po návratu na základnu jsou Erik a Charles rozhodnuti zbylé mutanty proti Shawovi a jeho poskokům vyškolit. Shaw v Rusku zatím zmanipuluje ruské generály, aby rozmístili rakety na Kubu jako odpověď na americké rakety, které vydíráním amerického generála nechal Shaw rozmístit v Turecku. Zdá se, že USA a Sovětský svaz směřují k jaderné válce... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 814)

golfista 

všechny recenze uživatele

Inteligentní, skvěle natočená komiksová adaptace. Matthew Vaughn je stále pouze v červených číslech a já jsem přesvědčen, že mu to vydrží hodně dlouho .... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nenechajte sa zmiasť vysokým hodnotením. Vaughn nepokračuje tam, kde skončil Bryan Singer, bližšie má k Ratnerovej trojke. Čím však Vaughn Ratnera odstreľuje, je vyváženie medzi detinskosťou a vyspelosťou podania látky (oboje tu je prítomné, Ratner bol iba detinský), výrazne viacej postáv a nieľkonásobne rýchlejšie tempo (v normálnom „móde“ by film trval tri hodiny) a oveľa viac OVEĽA epickejšej over-the-top akcie, ktorá nikdy nepôsobí neustrážene alebo preplácane. Pritlačenie na parametre pestrofarebného eye-candy spektáklu, ktorý si podmaní aj násťročných (pre ktorých boli Singerove opusy zbytočne psychologické) potvrdzuje a odľahčuje fakt, že najlepšou scénou nabušeného filmu je niekoľkosekundové „go-fuck-yourself!“ cameo Hugha Jackmana, povaľujúceho sa v šedivom, zafajčenom bare. Tvorcovia ním dokazujú, že novým smerom látku nevedú preto, lebo by ju nezvládli singerovsky, ale preto, lebo vedia tento popový smer dotiahnuť do „dokonalosti“, a tak vyorgazmovať ŠIROKÉ publikum lepšie než ktokoľvek pred nimi. Z hercov jasne vedie Michael Fassbender, ktorý by mohol byť novým Ethanom Huntom či Jamesom Bondom (druhá najlepšia scéna filmu, zhodou okolností tiež z baru, je tá Fassbenderova z Argentíny), a veľmi dobre záporákuje Kevin Bacon. James McAvoy tak nejak OK, čo je na postavu Charlesa Xaviera málo. Zbytok osadenstva iba křoví, hoci plejáda ikonických minirolí kultových vedľajších hercov viac než poteší (Platt, Ironside...). ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem čekal, že Meťjů Nakope prdel i Iksmenům. Můj předpoklad byl natolik optimistický, že jsem dokonce nelenil a podělil se o značnou skývu chleba vezdejšího s místním zlodějským multikinem, aniž bych netrpělivě vyhlížel na těch fuj, fuj sdílecích serverech nějakou dívatelnou ilegální kopii, kterou bych okradl ty ubohé, živořící umělce o pár nul na jejich nuzných honorářích. Ačkoliv se tak nestalo, ani moc nelituji toho, že mé děti budou kvůli této neuvážené investici týden hladovět a já budu muset odbouchat pár přesčasů u pásu. Vónova noha při kopu uvízla "jen" ve standardu hutných, řemeslně perfektně zvládnutých komiksových adaptací a já se konečně dozvěděl, mimo to, že by se dala docela zdařile ošukat i úplně modrá kikina se žlutýma očima, jak to ve skutečnosti bylo s vyřešením Karibské krize, proč má Magneto na hlavě nočník, jak dopadl vzdušný souboj Ječivce a Masařky či jak se Profesor X nominoval na telepatickou paralympiádu. Jediný estetický šok jsem utrpěl z obsazení toho slizkého Skřeta MekEvoje, z něhož mi natékají sliznice a objevuje se atopický ekzém. Ten byl ale naštěstí plně zastíněn velkolepým návratem pana Slaniny do áčkových vod a dokonalou kreací Herr Fassbendera, který i se svým čistě árijským vzhledem zvládl židovského hocha jako černoch Ježíše v seriózní biblické adaptaci. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Občas příliš uspěchané, a proto místy až moc povrchní, ale pořád obdivuhodně zvládnuté popcornové potěšení. Vaughn je mistrem v tom, jak pestré a zároveň plné dokáže točit filmy. Efektní, nesmírně svižné i zábavné, přitom v těch jednotlivých scénách takřka dokonale zasyťující. Asi nikdo jiný neumí tak přesvědčivě přepnout z uvolněné tréninkové koláže do pocitově vyčerpávající psychologické scény a obojí naplno prodat během jedné jediné pětiminutovky. Sledovat Magneta i mladého Xavieraa v téhle podobě byla velká radost. 90% ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Očekávání byla velká, ale Vaughn je předčil. Famózní Michael Fassbender, výborný Kevin Bacon a proklatě sexy film, který budou ostatní (nejen) letošní "comicsáci" jen těžko dotahovat. Takhle přesně má vypadat comicsový snímek - inteligentní a nadupaný od začátku do konce. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Singerova „dvojka“ X-menů stále nepřekonána, nicméně v některých aspektech se jí Vaughnův film blíží. Ale kdyby nic jiného, tak výkon Fassbendera definuje pojem „charisma“ na filmovém plátně. Od tohodle chlápka se ještě dočkáme věcí! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Matthew Vaughn shoots....and scores! Again;) Těch 132 minut se neděste, jednak od 124. běží titulky, a druhak je Vaughn mistrem živého stylu - kupodivu možná až příliš rychlého, protože jakkoliv je třeba realismus přístupu zpravodajců k nově se objevivším mutantům nedebilní, je prostě příliš zkratkovitý. A vy jako divák máte čas o tom přemýšlet - i když se toho uděje docela hodně, přece jen to trvá přes dvě hodiny;) James McAvoy je vynikající herec, ale tak nějak mi úplně nesednul na Charlese Xaviera. Někdy v polovině filmu mi došlo, že to je vlastně v pořádku, protože dosud známý Profesor X toho má za sebou daleko víc než tenhle cápek, který se snaží dostat do postele každou pěknou ženskou, na kterou narazí....a který, i když k tomu má určité předpoklady, je stejně nucený k poněkud urychlenému zrání k zodpovědnosti za všechny ty "děti". Ze všech X-Meních filmů čiší metafora skrývání odlišností, a tady, kde jsou oba hlavní hrdinové na vrcholu sil a fyzické přitažlivosti, je homosexuální podtext zřetelnější než dřív. Ale nebojte se, nebude žádné krocení hor, jenom superschopností;) A na druhou stranu je tu taky k vidění spousta odhalené dámské kůže, a kdo by si mohl nevybrat z čtveřice Rose Byrne, January Jones, Jennifer Lawrence a Zoë Kravitz? Jen tak na okraj JJ vypadá už podstatně zraleji než před sedmi lety v Love Actually, a i když jí to pořád sekne, Rose její skutečná léta svědčí daleko víc;) Ale to by stačilo, zpátky na zem, ke chvále na výborně vystavěný příběh lnoucí k skutečným historickým událostem tak trochu v duchu Watchmenů. Ke správně temné hudbě Henryho Jackmana, ve které můžete občas zaslechnout trochu těch Kamenových motivů, které potom rozvíjel Ottman. K Vaughnovým vymazleným vtípkům a obrazovým vychytávkám. A hlavně ke skvělým výkonům trojice Fassbender-McAvoy-Bacon. Ne že by mladá vycházející generace hrála hůř než odporná smrt rozsévající svině Bacon nebo nenávistný a bolesti plný Fassbender - zvlášť Nicholas Hoult (Beast) a Edi Gathegi (Darwin) jsou výborní - ale nemají zkrátka ten prostor. Vždyť i ten Jason Flemyng (Azazel) je vidět víc...a páchá daleko větší a efektnější škody. Na mě to prostě výborně zafungovalo, a i když jsem necítil takový ten "osobní" vztah k jednotlivým postavám jako v prvních dvou filmech, přistihl jsem se, že se při závěrečné bitvě přimrazeně nakláním blíž k obrazovce. Je to prostě síla, i když má určité rezervy - lépe řečeno má určité rezervy, pokud jde o naplnění mých představ. Pokud má být First Class restartem, těším se na další díly v tomto pojetí, a srdečně doufám, že se nebude opakovat fiasko se změnou režiséra, které postihlo první trilogii:P Vaughn je totiž člověk, u kterého si sice narozdíl od Singera nejsem jistý, že má vizi, ale nepochybuju o tom, že má neskutečný cit pro to, co dělá filmy zábavnými a zároveň jaksi "seriózněji" chytlavými. To platí, ať jde o obraz, o atmosféru, nebo o obsazení vedlejších (opravdu vedlejších) rolí. Hodnotím na zcela plně nabitých 80%, protože tohle je obsažná filmová zábava "at its finest". () (méně) (více)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

X-Men: První třída je více než důstojným pokračováním (dnes již i filmového) fenoménu, který po matném Posledním vzdoru a vlažně přijatém Wolverineovi potřeboval chytit druhý dech. Vaughn překvapuje tím, že se nesnaží přijít s něčím vyloženě novým. Místo toho navazuje na styl, jakým kdysi bodoval Singer. Pro někoho to může být málo. Pro mě je to téměř na hraně dokonalosti. Hrozná škoda, že Vaughn kdysi vycouval z režie Posledního vzdoru. Celý ten x-menovský vesmír mohl být dnes (v rámci filmů) úplně jinde. Ale tak lepší pozdě, nežli vůbec. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že Vaughnův příspěvek do série bude pro nefanoušky X-Men tím, čím byl pro nefanoušky Star Treku poslední film J. J. Abramse. Není. Chuť založit mutantský fanklub se nedostavila. Přesto bych uvítal, kdyby takhle vypadalo více letních blockbusterů. Nemusely by přitom nutně obšlehávat příjemný bondovský feeling (počínající u Fassbendera, připomínajícího mladého Conneryho, pokračující až příliš nasebeupozorňujícím šedesátkovým designem a končící závěrečnými titulky), víceméně úspěšné skloubení dospělého (vytváření staronového mýtu) s dětským (akční blbnutí), fiktivního s reálným… stačilo by napsat vyvážený scénář, obsadit herce schopné uhrát „velké“ proslovy, nespoléhat se výhradně na střih, ale sem tam i na mizanscénu a sice přehánět, ale v mezích žánrové stylizace. (Ano, s patřičnou nadsázkou, zde trochu v duchu Command & Conquer: Red Alert, vám projde i létající ponorka.) Poslední první X-Men nejsou přelomovým dílem, žánr nepovznášejí do nových dimenzí, jeho hranice překračují tam, kde to provedl již Singer (sociologický rozměr a otevřenost queer čtení), ale od začátku do konce výborně baví. Nikdy svou hloupostí. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Nathalie, verbal, Natascha, Theatis, ScarPoul, marvan, Aelita ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

S přibývajícími lety přicházím X-Menům čím dál víc na chuť, ale ze stejného důvodu bych klidně uvítal pomalejší tempo vyprávění. Inteligentní žánrovka, jejíž časové hrátky nejdou bohudík proti univerzu všech dalších zpracování. A navíc ta January Jones, mňam. 90%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zábavný trikový blockbuster, ale Singerovi X-Meni jsou o třídu, respektive o dvě třídy výš. Ty dvě hodinky sice uběhly jako voda a rozhodně jsem se nenudil, ale mírnému zklamání se po vynikajících ohlasech a trailerech nemůžu ubránit. Je to celé takové moc povrchní a přímočaré, hrané jen na efekt (tolik dramatických pohledů!) a bez hloubky. Pár momentů je velmi rozpačitých (třeba když Eric hýbe tím velkým satelitem), mnohem víc jich je naštěstí cool, ale i v těch nejsilnějších chvílích jsem měl pocit, že by to šlo vybrousit ještě k větší dokonalosti (rozrušený Eric v koncentráku, Shawův útok na CIA, letící ponorka). A únosnou mez přerostl zvlášť počet scén typu "postavy kdesi efektně strnule stojí, čekají až se něco stane ... a když se něco stane, tak se jako na povel začnou hýbat". Určitě jsem z kina neodcházel s negativním pocitem - minimálně závěrečná půlhodinka je poměrně bombastická - ale myslím, že to chtělo ještě trochu dopilovat. 7/10 PS: Nejpřekvapivější na dnešním zážitku bylo růžové peklo v podobě traileru na V peřině. Asi někdo myslel, že to má podobnou cílovou skupinu diváků :-) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Po X2 najlepšia x-menovka. Epické, spletité, akčné, sexy, so slušnými trikmi (teda až na ten ohavný pád ponorky), skvostnými cameami, emóciami i podväzkami. Vaughn je pán režisér. Scény, ktoré sa najviac vryjú do pamäti, sa vryjú vďaka jeho réžii - hlavne westernová epizódka z argentínskeho baru, v ktorej je všetko, od emócií cez humor až po zábavné násilie. Herci bez výhrady, Fassbender ale ťažko vládne - a to som s ním videl filmy, v ktorých bol slabým článkom. UPDATE: Po druhom zhliadnutí pocit dokonalého komerčného remesla, dvíham na plnú pálku. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Fenomenální! Vaughn vrací sérii tam, kde původně začínala. Jako komiksovka, která používá mozek tam, kde jiní napínají svaly, přičemž ani na chviličku neslevuje z divácky atraktivní podívané, jíž nechybí vtip, nadsázka a… akce. Herecky, dějově a režijně vyzrálé, bez hluchých míst, či výpadku tempa. Více (snad) po druhém zhlédnutí. Teď se jen v myšlenkách kochám vzpomínkami na film, který uspokojil po všech stránkách. PS: Ani napodruhé není co dodávat. Snad jen to, že Fassbender vládne jako nikdo. Dokonalé v každičkém detailu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nedokážu dát pět hvězd, a to především pro to, že jsem k X-Menům neměl nikdy větší vztah. Filmy byly fajn, ale nikdy jsem si neřekl, jako třeba u Watchmenů, že jsou boží a já budu žrát každý film, který bude mít v textu X-Men. Každopádně mi nevadili a to byl taky důvod, proč jsem se pustil do tohodle filmu. Nicméně musím říct, že tenhle film je asi to nejlepší, co X-Meny potkalo, protože kromě skvělých herců je tu i naprosto perfektní příběh, který, pokud neznáte předlohu, nevíte, jak se v dalších okamžicích bude vyvíjet. A že se nakonec vyvine jinak, než je u amerických filmů zvykem? To už je taková třešnička na samotném dortu. Jestli jsem před chvílí tvrdil, že herci jsou skvělý, tak jsem to řekl málokrát, protože oni jsou opravdu boží. Snad každý, kdo se ve filmu objeví. A že se jich tam objeví hodně. Ta minutová scéna Hugh Jackmana je třeba naprosto boží. Stejně tak i samotné efekty, trošku mě mrzelo, že jsem k X-Menům neměl větší city. Pokud ale vznikne další film, což by se klidně mohlo stát, budu přemýšlet i nad samotnou návštěvou kina. Nějak se ty city ve mně probudily. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $160miliónovTržby USA $146,408,305Tržby Celosvetovo $355,408,305Tržby za predaj Blu-ray v USA $32,836,660Tržby za predaj DVD v USA $34,063,790║ Tak som sa konečne dočkal a stálo to za to, na filme som bol cez festival Comics salon, film dá sa povedať že uzatváral festival a na záver som si nemohol priať nič lepšie, úžasná atmosféra v plnom kine len pridala na intenzite zo zážitku s filmu a Matthew Vaughn len potvrdil že je momentálne jeden z najzručnejší režisérov. Neskutočne bravúrna práca s psychológiou postáv, krásne prepájajúca vetvu so sériou X-Men, Singer má u Vaughna silného nástupcu. Fantasticke triky. Teším sa na ďalšiu projekciu. /videl v kine: 100%/ (videl na festivale Comics Salon 2011) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sebekriticky přiznávám, že jsem od Vaughna čekal víc, než reálně mohl dokázat. Když se na plátně pohybuje magnetický Fassbender a dumavý McAvoy, je to na chlup takové, jaké jsem doufal, temné, pohlcující, dospěle vtipné. První třída má hodně vážnou duši - točí se kolem kolektivní viny, msty, práva vládnout světu. Nejlepší scény nejsou ty akční, ale ty nejvíc konverzační, kde vynikne, jak hluboko dokáží tvůrci sestoupit a jak sugestivně dokáže tahle komiksová sága působit. Čím realističtěji a vyspěleji X-meni vyhlížejí, tím víc mají problém poradit si s oním "teenagerovským" elementem. Vaughn si naštěstí udržel jistý odstup a nadhled, přesto mě první třída vyjma mentorů vůbec nezaujala a přišla mi jaksi do počtu. To v Singerových časech nebylo. Jakoby všechna energie a přitažlivost padla na ústřední duo. To se ovšem odvděčuje naprosto zničující energií a i když se film občas zadýchává, v závěru nabízí emoce a hloubku příbuznou legendární dvojce. Je to právě jen a jen srovnání se singerovskou koherencí a vyrovnaností, které mi zabraňuje být úplně nadšený. Každopádně bych se velmi divil, kdyby letos přišel do kin spektákl stylovější a oduševnělejší. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Singerova elegance a cit spojený s akční megalomanií Ratnera. Jsou tam okamžiky, kterým bych se na papíře smál a ťukal si na čelo, ale při sledování těch pohyblivých obrázků mě to ani zdaleka nenapadlo. Kdo by řekl, že byla studená válka tak nehorázně hot & sexy. PS: James McAvoy měl ale těžkou pozici proti neustále "magnetickému" Fassbenderovi... PPS: Matthew, kvalitu si zvládl, teďka jen vytáhnout dost dolarů z kapes diváků... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

ten pocit, ked si sadnete do kina a po dvoch hodinach z neho vyjdete nadseni, je na nezaplatenie. Cakala som naozaj vselico, ale ze to bude takto dobre rozhodne nie. Herecka ekipa na cele s Baconom, McAvoyom a Fassbenderom ma uchvatila, teda az na January Jones, ktora privela talentu nepobrala, a musim skutocne vzdat poctu Vaugnovi, ako sa vedel s hercami krasne "vyhrat". Mlady Profesor X vo mne vzbudzoval respekt, a myslim, ze to je skutocny uspech, ak sa to takto podari. Kazdopadne filmu nie je takmer co vytknut, vyborna hudba, vyborna kamera, skvele triky, ale poznate to, ze k dokonalosti predsa len nieco chyba. Mozno po druhom vzhliadnuti pridem na to, ze co, ale zatial davam skromnejsie hodnotenie. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mi neudělal nějaký blockbuster takovou radost, jakkoliv je scénář děravý jak ementál po náletu bombardérů ... ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Az na tu obcasnu uponahlanost, je to vyborne. Ma to dramatiku, spad, akciu, vysvetli sa vsetko potrebne a herecka korelacia hlavne medzi ustrednym duom je presvedciva. Bonbonikom pre mna osobne je zastup hereckych tvari/hviezdiciek tzv. "druheho sledu" na cele s Ironsideom v epizodnych ulohach, ktori boli na svojom vyslni v kine a na TV obrazovke v obdobi 80´s -90´s. ()

Související novinky

Sedmá Mission nabírá posily

Sedmá Mission nabírá posily

12.01.2020

Sedmý film v sérii Mission: Impossible dorazí 23. července 2021, o režii se znovu postará Christopher McQuarrie, který si zároveň napsal i scénář. Jako bonus pak natáčí sedmý a osmý díl zároveň,… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Co čeká Jennifer Lawrence?

Co čeká Jennifer Lawrence?

14.10.2015

Jen málokdo by asi polemizoval o tom, že je teď nejviditelnější mladou herečkou Jennifer Lawrence. Hvězda Hunger Games a X-Menů se od svých 22 let chlubí Oscarem, nijak ji to ale nevede k tomu, aby… (více)

Comicsové Mýty mají scenáristku

Comicsové Mýty mají scenáristku

20.01.2015

Stříbrnému plátnu střídavě kralují comicsové adaptace od Marvelu a DC, neměli bychom ale zapomínat ani na Vertigo. Dospělácká odnož DC nám dala filmy jako Constantine, Dějiny násilí, V jako Vendeta… (více)

Reklama

Reklama