Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V 50. letech byl v projektu Daedalus cvičen tým elitních pilotů, kteří se měli stát prvními americkými astronauty. Nařízením vlády byl však projekt ukončen a do vesmíru vyslán šimpanz. O čtyřicet let později selže ruské komunikační družici Ikon navigace. Pokud by se zřítila, mělo by to vážné následky. Proto se Rusové obrátí s prosbou o pomoc na Američany, navigační systém byl okopírován z amerického Skylabu. Jeho konstruktérem byl Frank Corvin, jeden z členů bývalého týmu Deadalos. Jen on si poradí s jeho opravou. Frank zuří, když zjistí, že jedním z ředitelů NASA je nenáviděný Bob Gerson, bývalý šéf projektu Deadalos. Nakonec ale souhlasí s nápadem dát dohromady původní tým, který se vypraví do vesmíru a družici opraví. Postupně najde všechny bývalé kolegy, předloží jim svůj návrh a přesvědčí je, aby se k němu přidali… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (287)

classic 

všechny recenze uživatele

„Vesmírni kovboji” sú v podstate už dedkovia, poberajúci starobné dôchodky, pričom pred rovnými štyridsiatimi rokmi, t. j. v roku 1958 patrili medzi absolútnu špičku stíhacích pilotov ("PROJEKT Daedalus"), predovšetkým plukovníci: Francis D. "Frank" Corvin a William "Hawk" Hawkins, ktorí mali vskutku ozaj veľkú príležitosť - pozrieť sa na vlastné oči do vesmíru, ale kvôli čomu sa tak nakoniec nestalo, sa musíte presvedčiť úplne sami, keď ešte k tomu aj navrch uvidíte, « KTO » ich nahradil... ? V súčasnosti si nevie dať NASA rady s komunikačným satelitom Ikon, ktorý vypustil Sovietsky zväz v roku 1986 na orbitu, no teraz, po 14. rokoch, sa nečakane pokazil. Zrejme majú Amíci vážne dôvody pomôcť im ho opraviť, inak by sa v tejto veci tak intenzívne neangažovali, však ? Táto MISIA s názvom STS 200 má na to iba 30 dní, aby sa vôbec pripravila na let, namiesto, štandardných, dvanástich mesiacov. A obzvlášť pre Franka sa jedná o deligátnu záležitosť, keďže práve táto družica obsahuje jeho skonštruovaný, riadiací systém Skylab, o to viac ho to škrie ! A ak poprípade ešte vstúpi i do atmosféry, všetci sa máme po riti ! Každým dňom klesá o 8 000 metrov, tak aby ste sa už rýchlejšie poponáhľali, vážení páni ! Celkový tým sa skladá z kvarteta, keď citované dve esá, dopĺňajú ďalší dvaja starci - letový Ing. Jerry O'Neill a navigátor "Tank" Sullivan, čiže, vesmírne dobrodružstvo môže odštartovať... / Clint Eastwood ako astronaut v sedemdesiatke a v raketopláne ? Áno, je to bezpochyby pravda-nehynúca ! A zase nielen iba to, kedy na všetko dohliada opäť i za kamerou, že nakrúca čosi sakramentské nové, čo sa nazýva science-fiction, s čím doteraz nemá žiadne skúsenosti, veď sa neustále iba samým westernom a thrillerom venoval, o to lepšie sa s takouto látkou potom sám popasoval, lebo to musela byť veľká výzva... ?! Zaujímavý, filmový projekt, ktorý sa určite každý deň len tak nevidí, keď miestami zaznamenávam » rušivý strih« Joela Coxa, čo trochu zamrzí, ale zase posledný záber z „Mesiaca” , mi akosi vyčaril úsmev na tvári. Jedná sa o akýsi senilný, kinematografický počin, ktorý je čímsi strašne podnetný, asi tým samotným, iniciatívnym zvukom, ktorý má neuveriteľnú dynamiku alebo, žeby touto pohodovou partiou starkých ? ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Filmy Clinta Eastwooda mám velmi rád, ale musí splňovat jednu jednoduchou podmínku, pan režisér by v nich neměl hrát. Ne, Clint mi jako herec vůbec nevadí, ale prostě je u něj paradox, že filmy do kterých se nedostane jsou lepší než ty, do kterých ano. Takový pravý opak Woodyho Allena, i když tam mam rád oba druhy vlastně skoro stejně. Vesmírní kovbojové jsou však výjimnou, líbili se mi, a docela dost. Je pravda, že jsem si nekladl žádné požadavky, prostě jsem se chtěl jen pobavit a přesně to mi také tahle banda důchodců také dala. Snímek se nesnaží o žádné veliké poselství, ani nám neukazuje zbytečné problémy stáří, jen se snaží diváka zabavit. Samozřejmě že tam máme pár poučných pasáží a něco si z něj odneseme, ale to tak je skoo všude. 80% ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Takový obstojně koukatelný mix Apollo 13 a Armageddon po důchodcovsku. Než se posádka dostane do kosmu, je to zábavná inteligentní komedie s hereckými koncerty hlavně Lee Jonese a Sutherlanda (Eastwood nezklame, jen poskytne přesně to, co od něj jeho fanoušci a fanynky očekávají), jakmile se však posádka dostane do kosmu je to dost špatné a místy až nechutně kýčovité (až nelogické - "cesta" na měsíc a takřka netknuté tělo po atomovém výbuchu (ostatně i tento závěrečný záběr si film mohl Eastwood odpustit). Suma sumárum, zpočátku zajímavý a humorný film skončí trochu až moc americky, ale i tak si to 3,5* právem zaslouží. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru ještě o stupeň lepší než "Apollo 13". Eastwood jako režisér skutečně umí a dokazuje to parádní černo-humornou sondou do životů čtyř odepsaných kosmonautů. K udělení plného počtu hvězd scházelo opravdu málo (setkání s ruským "satelitem" je doslova famózní), ale poslední scéna se mi ani trochu nelíbila. No, ostatně jako celý ten úžasný nápad s odsunem raket k Měsíci... ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Eastwood v tomto případě sjel svou obvyklou úrovní výběru scénáře hodně dolů. Ruský satelit je v problému, je neovladatelný a rudí si s ním neví rady. Ejhle, jsme tady my, abychom zachránili svět!! A stačí nám na to obyčejná parta správnejch důchodců. ...... Kdyby ten satelit byl americký, nebylo by to pro mě až tak nepřijatelné. Ale americké satelity jsou přece spolehlivé na rozdíl od jiných ....... (tři hvězdičky nedám, protože tříhvězdičkový film považuji za průměrný). PS.: zavání mi to agitkou ruských válečných filmů z padesátých let minulého století (ruský trpaslík je největší trpaslík na světě). :-)) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu se původně mělo objevit 50 zvláštních efektů, nakonec jich ale bylo přes 300. Většina z nich se týkala věrného zobrazení kosmického prostoru. (ClintEastwood)
  • Aby se Eastwoodovi co nejvěrněji podařilo zachytit vše, co se týká pohybu ve vesmíru, navázal spolupráci s NASA. Celá řada scén, ve kterých probíhá „výcvik kosmonautů“, tak mohla být natočena s pomocí autentického vybavení, které se používá při výcviku skutečných astronautů. (ClintEastwood)
  • Časové údaje, tedy parametry pádu ruské družice, absolutně nesedí. Sarah na poradě na začátku filmu informuje, že bez aktivního zásahu pronikne satelit do atmosféry Země (husté vrstvy atmosféry, kde se rozpadl raketoplán Columbia, začínají ve výšce cca 70 km nad povrchem) za 30–40 dní. Dr. Corvin později tento údaj potvrdí. Na návštěvě u Dr. Corvina Sarah předává tyto parametry: výška oběžné dráhy 1 500 km, rychlost pádu 8 000 m (8 km) za den a zrychluje se. Ať počítáme, jak počítáme, nevychází doba vstupu do atmosféry ani zdaleka na pouhých 30–40 dní (1500-70 km nad povrchem = 1 430 km; 1430:10=143 dní). Jinými slovy, aby satelit spadl z 1 500 km do 70 km, kde se začne rozpadat, musí urazit dráhu 1 430 km rychlostí 8 km/den (protože se rychlost pádu zvyšuje a pro jednoduchost počítejme 10 km/den). Potom 1430:10=143 dní, nikoliv 30–40 dní. Za 40 dní by se oběžná dráha snížila o cca 320–400 km na cca 1100–1200km, což by satelit nijak neohrozilo, když např. ISS obíhá jen ve 400 km. Na záchranu satelitu tedy mají aspoň 140 dní, nikoliv 30–40, jak je nesprávně uváděno. (pjotri)

Reklama

Reklama