Reklama

Reklama

Jindřich IV. Navarrský

  • Německo Henri IV (více)

Obsahy(1)

Francie, 1563. Protestanti bojují proti katolíkům o půdu i o moc a odvolávají se při tom na náboženství. V čele protestantů stojí Jindřich Navarrský, jenž spolu se svými muži bojuje proti Paříži, proti katolíkům a proti mocné rivalce jeho matky, Kateřině Medicejské, královně Francie. Kateřina nabízí Jindřichovi na důkaz smíru ruku své dcery, Margot, ale svatba skončí prolitou krví. Jindřich masakr během Bartolomějské noci přežije, ale je uvězněn v Louvru, odkud se mu podaří uprchnout po dlouhých čtyřech letech. Během svého života pětkrát změní své vyznání a nevynechá jedinou příležitost, aby usiloval o místo na královském trůnu. Nakonec se stává monarchou, o kterém lze s upřímností prohlásit, že byl jedním z prvních opravdových humanistů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jak to dopadá, když skoro 60 let života významné osobnosti filmaři směstnají do pouhých dvou a půl hodin a ještě se pokoušejí přespříliš osobnost Jindřicha Navarského modernizovat. Není to sice vysloveně špatné, film má i celkem odpovídající výpravu, ale ty útržky ze života a politiky Francie druhé poloviny 16. století prostě nemají šanci se spojit v řádně dramatický příběh. Jak už to u podobných pokusů bývá, vypadá to, jako kdyby se události, které od sebe dělí i desítky let, odehrály v rámci nanejvýš roku či dvou. Alespoň že při výběru Jindřichova představitele měli tvůrci šťastnou ruku, totéž platí o představitelce Markéty z Valois. Naopak Karel IX. je úlet, dvaadvacetiletý král je tu představován minimálně padesátníkem. Nějak vyloženě mě to nenaštvalo, ale z této doby bych doporučil mnohem spíš tento film zaměřený na Kateřinu Medičejskou, pokud je ještě možnost jej vidět (kdysi v 90. letech běžel několikrát na Primě i s docela slušným dabingem). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jindřich IV. Navrarrský (z Boží vůle nejkřesťanštější král Francie a Navarry, spolukníže Andorry) je moderním historickým snímkem o jednom z nejslavnějších králů Francie. Výprava byla úžasná, neměl jsem slov. Výběr herců mi však úplně nesedl. Ať už to byla Margot, či některé jiné postavy... působilo to na mně značně moderně. Nustále se mi nabízel příměr s The Tudors. Nejen díky podobnému období, nejen díky podobným problémům obou králů (spory s Papežem, potřeba se rozvést, náboženské neshody a války ve vlastní zemi atd..) ale Jindřich IV. mi i přes obrosvdké náklady (prý 18 mil. Eur) přišel jako chudý příbuzný. Ačkoliv si jsem si jist, že tvůrci obou snímků brali vážně dobové reálie, kostýmy, zařízení sálů a komnat, přišli mi Tudorovci výpravnější. Nebo to byl záměr? Opravdu na tom byla Anglie o tolik lépe? Nechce se mi věřit, že by Jindřich III. s Kateřinou Medicejskou dleli v komnatách, kde sice na stěně vysel gobelín, ale omítka pod ním byla opadaná a plesnivá. Já si samozřejmě renesanci nijak neidealizuji, ale jelikož jsem si tohoto všiml na více záběrech, dost by mne zajímalo zda šlo o záměr, či nutné zlo při natáčení v historických interiérech. Oproti tomu vysoce hodnotím ztvárnění Paříže a jejích ulic. Opravdová zahnojená metropole ! :-). I mne zde rozčilovala přemíra erotiky. Nebylo to ani nutné, ani to na diváka nijak extra nepůsobilo. Místo toho bych v době válek mezi katolíky a hugenoty uvítal více bojových scén. Těch tam bylo jako šafránu. Těch 155 min. bylo dlouhých, ale zvládnou se to dalo. U mne je to za 3 lilie. * * * ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Scenárista si z bohatého života francouzského krále nedokázal vybrat, takže vyrobil další průměrné listování učebnicí dějepisu. Moc je nejlepší afrodiziakum, takže dámy zahazovaly oděv i zábrany velmi snadno. Kromě erotiky je tu i trocha romantiky, do toho Bartolomějská noc či francouzsko-španělská válka. Prostě takový mišmaš. Výprava je trochu lepší než u českých televizních filmů, s historií si občas film dělá, co se mu zlíbí, a režisér je jen rutinérský břídil (50%). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda, že namiesto reálnej histórie sa tu venuje pozornosť posteľným scénam, ktoré zabijú tak 15-20 minút filmu o osobnosti, ktorá bola tak významnou a panovala tak dlho. Avšak tvorovia iste vedeli, že pohľad na ženské poprsie určite nezaškodí. Henrich Navarrský by si skôr zaslúžil seriál, pretože ani tri hodiny tohto filmu nezmapovali jeho život ani z tretiny. Navyše herec, ktorý ho stvárňuje sa tu vôbec nemení, a hoci pred smrťou mal pred šesťdesiatkou, vyzerá tu stále ako pohľadný tridsiatnik. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Scénáristický zmar, který se tvůrci snažili vyvážit neúměrně dlouhými a nudnými erotickými scénami. Oceňuju výpravu a celkovou atmosféru doby, jakožto i povedenou Bartolomějskou noc či představitele krále Karla a jedovou babu Kateřinu Medicejskou, ale i tak se jedná o promarněných 150 minut. A ještě by mě zajímalo, kde autoři přišli na homosexualitu Jindřicha III.. 30% ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Scenáristický zmar, který se tvůrci snažili vyvážit neúměrně dlouhými a nudnými erotickými scénami. Ale úplně špatné to není, oceňuji výpravu a celkovou atmosféru doby, jakožto i povedenou Bartolomějskou noc či představitele krále Karla i jedovou babu Kateřinu Medicejskou. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento film je hodně schizofrenní. Obsahuje prvky soft porna, dlouhé sexuální scény mezi Jindřichem a Markétou z Valois, spanking Markéty z Valois jejím bratrem a matkou, která jí během toho kouše do zadku atd., dále tu máme zbytečně zdůrazněné projevy vyměšovací (malý Jindřich si pos... kalhoty ve své první bitvě, Jindřich zvrací, když zjistí, že mu zemřela matka, Marie Medicejská a její trpaslice si dělají močící přestávku cestou do Paříže) a scény s královskou rodinou z Valois působí spíš jako parodie na historický film (k tomu hodně přidává ještě strašný český dabing). Druhá polovina po nástupu Jindřicha na trůn už je ale docela slušná a skutečně působí jako historické drama, nikoliv jako parodie. Jako film na usnutí po náročném dni je to v pohodě (až na tu přepálenou stopáž). Historické přesnosti - nepřesnosti neřeším. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Takový život Jindřicha IV. v kostce. Komentář obsahuje spoiler! Věrně teda zachovává předlohu, což jest román Heinricha Manna Mládí Jindřicha IV. a Zrání Jindřicha IV. Už ani ta nestála za moc, má veškeré nešvary historického románu, ale alespoň nevypouštěla důležité události té doby... Proč třeba útěk Jindřich z Louvru, který se několikrát nepovedl a dokonce se za intriky kolem něj popravovalo, vyšel ve filmu hned na poprvé? Asi, aby mohl vyniknout de Rosny, pozdější vévoda ze Sully... A to, že si Marie Medicejská objednala vraha, se mi taky zdálo přitažený za vlasy, byla hloupá, byla žárlivá, byla ctižádostivá, což sice mohlo být dobrým důvodem, ale Jindřicha milovala, byť po svém, a nikdy by na něj ruku (ani cizí) nevztáhla. Vzhledem k tomu, že Ravaillac i na mučidlech prohlašoval, že jednal pouze z vlastní vůle, je otázka, kdo stál za vraždou, námětem mnoha spekulací, tohle je jedna z nich, podle mě ale dost blbá, mnohem spíše jím ale byl někdo z "pozůstalých" z Katolické ligy nebo jeho už dávno ne krásná, bývalá manželka Markéta z Valois (zvaná Margot). Snad jedním z mála kladů byl skutečně (nebo neskutečně) sympatický představitel Jindřicha v hlavní roli a to, že stěžejní události film popisuje věrně (za což ale vděčí spíše předloze, a také, co ale z toho, když vynechá spoustu jiných událostí a faktů a celý děj pak vyznívá zcela jinak, než to skutečně bylo). ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divák bez znalostí historických souvislostí se v nepříliš přehledně natočeném snímku asi ztratí. 1) Mannova kniha na mě zapůsobila, což o filmu říci nemohu. 2) Jinak mi film připomněl moderní české televizní pohádky. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Historický filmy mám rád,takže bylo jasný,že tohle chci vidět.Pravdou je,a už to tady v různej komentářích i zaznělo,že evropani maj ty filmy hodně neučesaný,narozdíl vod amíků,a i tohle je drsný,špínou a hnusem prolezlý,fakt hustá,a dobře ukázaná doba..Ale je to jen plný intrik,vždycky spíš prošpikovaný politikou,a to mě trochu sere.Naopak hollywood neklade žádnej důraz na fakta,nebojí se skutečnost vobejít,změnit,a hlavně ty jejich filmy maj švih,spousty zobrazenejch bojů,prostě to nenudí.Pravdou je ,že každý má něco do sebe,i tohle bylo celkem dobrý.60%. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Stoprocentní tento film rozhodně nebyl, ale že by bylo všechno špatně, to také nelze říci. Jsem rád, že Jindřichu IV. byl dán větší prostor, než jenom hodina a půl. Zároveň na kvalitní životopis je i dvě a půl hodiny kolikrát málo. Osobně si mi nelíbila místy muzika, byť mám rockovou muziku rád, tak k tomuto tématu rozhodně nepatří. A ty sexuální radovánky také mohly být natočeny také více kalvinisticky a ne tak, jak byly. Jo a prostředí také mohlo být zvoleno trochu lépe. ()

gabin(a)

všechny recenze uživatele

Tak tohle bych moc chtěla vidět. Jindřich IV. je pro Francouze tím, čím je pro nás Karel IV., tj. Otcem vlasti. On je autorem krásných slov "Každému sedlákovi v neděli slepici v hrnci" nebo tak nějak a podle nich se taky řídil. Moudrý vladař, který toho pro Francii strašně moc udělal. V Královně Margot ho hrál můj oblíbený Daniel Auteuil a když jsem pak viděla rytinu skutečného Jindřicha IV., říkala jsem si, že to není možné, že jde fakt o reinkarnaci! ()

pabab 

všechny recenze uživatele

Slušne spravený historický film. Už to , že si ho spravilli francúzi o jednom zo svojich najväčších kráľov bolo povinnosťou ho nesprzniť.Chvíľami síce akoby som sledoval Kráľovnu Margot, ale stopáž ma neunavila. Historických nepresnosti (hlavne počet Henrichových detí) bolo dosť, ale to sa dá pri celom živote jedného veľkého kráľa prehrýzť. Striedme dobové kostými, výprava a čerešnička na torte krásna Gabriela( v skutočnost matka troch Henrichových detí). ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Od prvních minut mne pronásledovalo srovnávání s filmem Královna Margot. Margot je daleko lépe natočená po všech stránkách. Tento film se snaží být dobrým historickým velkofilmem, celé se to ale rozbíjí o laciné televizní scény. Chvílemi rekostruuje fakta a pak se zase ztrácí ve spekulaci. Základní kostra drží, detaily je však třeba raději vynechat. Navíc jsem film neviděl v originále, ale v příšerném českém dabingu. Nemohu říci, že bych se vyjímečně nudil, ale film mne nedonutil sáhnout po historickém atlasu a to je u snímku tohoto ražení tristní...60% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Není léku proti tomu běsnění. Krvavé zlořečení. Krvavý absint doby. Temné povstání pod hvězdami. Mír a láska odpírány. Kéž rozdělí se zkřížené meče, ale jsou do sebe až příliš krutě zataveny. Zrada, bolest, vražda, rozkoš. Tím vším zaplatila panovníkova koruna. Proboden, mrtev král. Zchladlo horké, rozdychtěné tělo Faunovo. Skvrna vzácné tekutiny jako vztyčené memento zůstává, kutálí a vsakuje se do hroudy hrdinovy. Král, řečený Navarrský a jeho choť. Na lože vášně je hoď. Jejich těla nestydí se, od vrchu dolů líbají se, dlouze intimnostmi sytí se. Plně napuštěné rty sají, žádoucí je chtíč sexuální arogance mé paní. Erotika jako rozohněný plamen veršů, svůdná lačnost smyslnosti, obřad vytrvale dráždící, věru pornografickými črtami sálající. Ďábelský nástup "vonící" hříšníky a hříšnicemi. Zlé a drsné časy povyšujících se mocností ze světa nedostupnosti. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

[zhlédnuta 150minutová verze] _______ Nedávno jsem viděl viděl skvělý film Královna Margot a ze stručného obsahu k tomuto filmu jsem vyrozuměl, že Jindřichem IV. na Margot krásně navážu. No, tak ne tak úplně. Zopakoval jsem si tu zásnuby s Margot i Bartolomějskou noc a až teprve pak (asi po hodině) se děj rozjel směrem, v který jsem doufal. Což je moje chyba, to uznávám. Stále jsem ale věřil, že si spravím chuť druhou částí Jindřicha IV. ...a to se nestalo. Celé je to totiž jen takový ten kompromisní, nevýrazný televizní produkt. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Velko výpravny film, ktorý síce načrtne obraz doby, ale rozprávačky je to tak kostrbaté, že vás to nebaví sa orientovať a radšej si len užívate nejaké cecky každých 20 minút. Bitky a cecky, to je to prečo som ten film dokukal. Proste dynastické vzťahy v stredovekom Francúzsku boli komplikované, a ešte keď chce film zabrať tak dlhú dobu, zákonite sa v nejakej pasáži stratíte. 3 z 5 ()

Reklama

Reklama