Reklama

Reklama

Jindřich IV. Navarrský

  • Německo Henri IV (více)

Obsahy(1)

Francie, 1563. Protestanti bojují proti katolíkům o půdu i o moc a odvolávají se při tom na náboženství. V čele protestantů stojí Jindřich Navarrský, jenž spolu se svými muži bojuje proti Paříži, proti katolíkům a proti mocné rivalce jeho matky, Kateřině Medicejské, královně Francie. Kateřina nabízí Jindřichovi na důkaz smíru ruku své dcery, Margot, ale svatba skončí prolitou krví. Jindřich masakr během Bartolomějské noci přežije, ale je uvězněn v Louvru, odkud se mu podaří uprchnout po dlouhých čtyřech letech. Během svého života pětkrát změní své vyznání a nevynechá jedinou příležitost, aby usiloval o místo na královském trůnu. Nakonec se stává monarchou, o kterém lze s upřímností prohlásit, že byl jedním z prvních opravdových humanistů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jindřich IV. Navrarrský (z Boží vůle nejkřesťanštější král Francie a Navarry, spolukníže Andorry) je moderním historickým snímkem o jednom z nejslavnějších králů Francie. Výprava byla úžasná, neměl jsem slov. Výběr herců mi však úplně nesedl. Ať už to byla Margot, či některé jiné postavy... působilo to na mně značně moderně. Nustále se mi nabízel příměr s The Tudors. Nejen díky podobnému období, nejen díky podobným problémům obou králů (spory s Papežem, potřeba se rozvést, náboženské neshody a války ve vlastní zemi atd..) ale Jindřich IV. mi i přes obrosvdké náklady (prý 18 mil. Eur) přišel jako chudý příbuzný. Ačkoliv si jsem si jist, že tvůrci obou snímků brali vážně dobové reálie, kostýmy, zařízení sálů a komnat, přišli mi Tudorovci výpravnější. Nebo to byl záměr? Opravdu na tom byla Anglie o tolik lépe? Nechce se mi věřit, že by Jindřich III. s Kateřinou Medicejskou dleli v komnatách, kde sice na stěně vysel gobelín, ale omítka pod ním byla opadaná a plesnivá. Já si samozřejmě renesanci nijak neidealizuji, ale jelikož jsem si tohoto všiml na více záběrech, dost by mne zajímalo zda šlo o záměr, či nutné zlo při natáčení v historických interiérech. Oproti tomu vysoce hodnotím ztvárnění Paříže a jejích ulic. Opravdová zahnojená metropole ! :-). I mne zde rozčilovala přemíra erotiky. Nebylo to ani nutné, ani to na diváka nijak extra nepůsobilo. Místo toho bych v době válek mezi katolíky a hugenoty uvítal více bojových scén. Těch tam bylo jako šafránu. Těch 155 min. bylo dlouhých, ale zvládnou se to dalo. U mne je to za 3 lilie. * * * ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Scénáristický zmar, který se tvůrci snažili vyvážit neúměrně dlouhými a nudnými erotickými scénami. Oceňuju výpravu a celkovou atmosféru doby, jakožto i povedenou Bartolomějskou noc či představitele krále Karla a jedovou babu Kateřinu Medicejskou, ale i tak se jedná o promarněných 150 minut. A ještě by mě zajímalo, kde autoři přišli na homosexualitu Jindřicha III.. 30% ()

Reklama

pabab 

všechny recenze uživatele

Slušne spravený historický film. Už to , že si ho spravilli francúzi o jednom zo svojich najväčších kráľov bolo povinnosťou ho nesprzniť.Chvíľami síce akoby som sledoval Kráľovnu Margot, ale stopáž ma neunavila. Historických nepresnosti (hlavne počet Henrichových detí) bolo dosť, ale to sa dá pri celom živote jedného veľkého kráľa prehrýzť. Striedme dobové kostými, výprava a čerešnička na torte krásna Gabriela( v skutočnost matka troch Henrichových detí). ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Od prvních minut mne pronásledovalo srovnávání s filmem Královna Margot. Margot je daleko lépe natočená po všech stránkách. Tento film se snaží být dobrým historickým velkofilmem, celé se to ale rozbíjí o laciné televizní scény. Chvílemi rekostruuje fakta a pak se zase ztrácí ve spekulaci. Základní kostra drží, detaily je však třeba raději vynechat. Navíc jsem film neviděl v originále, ale v příšerném českém dabingu. Nemohu říci, že bych se vyjímečně nudil, ale film mne nedonutil sáhnout po historickém atlasu a to je u snímku tohoto ražení tristní...60% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Takový život Jindřicha IV. v kostce. Komentář obsahuje spoiler! Věrně teda zachovává předlohu, což jest román Heinricha Manna Mládí Jindřicha IV. a Zrání Jindřicha IV. Už ani ta nestála za moc, má veškeré nešvary historického románu, ale alespoň nevypouštěla důležité události té doby... Proč třeba útěk Jindřich z Louvru, který se několikrát nepovedl a dokonce se za intriky kolem něj popravovalo, vyšel ve filmu hned na poprvé? Asi, aby mohl vyniknout de Rosny, pozdější vévoda ze Sully... A to, že si Marie Medicejská objednala vraha, se mi taky zdálo přitažený za vlasy, byla hloupá, byla žárlivá, byla ctižádostivá, což sice mohlo být dobrým důvodem, ale Jindřicha milovala, byť po svém, a nikdy by na něj ruku (ani cizí) nevztáhla. Vzhledem k tomu, že Ravaillac i na mučidlech prohlašoval, že jednal pouze z vlastní vůle, je otázka, kdo stál za vraždou, námětem mnoha spekulací, tohle je jedna z nich, podle mě ale dost blbá, mnohem spíše jím ale byl někdo z "pozůstalých" z Katolické ligy nebo jeho už dávno ne krásná, bývalá manželka Markéta z Valois (zvaná Margot). Snad jedním z mála kladů byl skutečně (nebo neskutečně) sympatický představitel Jindřicha v hlavní roli a to, že stěžejní události film popisuje věrně (za což ale vděčí spíše předloze, a také, co ale z toho, když vynechá spoustu jiných událostí a faktů a celý děj pak vyznívá zcela jinak, než to skutečně bylo). ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel v Německu, České republice a ve Francii, konkrétněji také na Bílinských výsypkách, které vznikly nahromaděním zeminy po skrývce v hnědouhelných dolech. (Yardak)
  • Během natáčení bitvy v Bílině se díky zapálení do role zranilo několik komparsistů. (gustaw)

Reklama

Reklama