Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Střední průměr. Výkony hlavních hrdinů se mi zdáli dost průměrné. Hold na zpracování z roku 81 to stoprocentně nemá. Wyndhamovu knihu jsem kdysi přečetl jedním dechem a starší sága Dne Trifidů mě zaujala stejně. Tadle verze z roku 09, když se to tak veme, není špatná. Ale jenom díky trifidům. Vypadají zde o mnoho víc hezky než minule. Ale zábavu jsem si užil více ve starších Trifidech. Za ty nové tři hodiny jsem se ani nestačil ohřát. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Adélu jsem ještě přežil, ale co je moc, to je příliš. Tenhle film mně naprosto změnil. V práci jsou naštvaný, že na ně koukám přes svářecí brýle. Kytky jsem věnoval sousedům, do lesa nechodím už dávno a pro jistotu nejím ani špenát. Snad se vše vyřeší příští týden, kdy se stávám námořníkem - ( Trifidi prý neplavou ). Začátek dobrý, pak to trochu rozbředlo - slabší *** ()

Reklama

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Pěkně předvedený posapocalyptický svět a slušně vyobrazení Triffidi. Ovšem tím to dost končí. První polovina filmu byla velice průměrná, třetí čtvrtina hodně podprůměrná a poslední závěrečná čtvrtina až stála za to. Film, který má 3 hodiny a je popsaný jako Thriller / Akční / Horor / Sci-Fi nemůže vypadat takto. Rozhodně bych vynechal žánr akční, protože akce tam bylo pomálu a hororové to také moc nebylo. Možná lehce romantické sci-fi drama, ve kterém hráli nudní a nehezcí herci. Sice se to asi hodně lidem líbit nebude, ale myslím, že kdyby si to vzali do parády Amíci, tak je z toho bomba. I když by to bylo bez pointy, tak by se an to dalo alespoň koukat a neusínat. Přesto dávám nadhodnocený počet hvězd, protože jsem to dokoukal. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tahle hodně vzdálená adaptace skvělé knihy už postrádá celou pointu a spoléhá se jen na akci. Atmosféra postapokalyptické Velké Británie tu jaksi není a taková ta pachuť televizního katastrofického filmu (který většinou stojí za starou belu) zde převládá. Mezi světlé momenty filmu patří vydařené útoky přijatelně vypadajících trifidů, mezi ty horší zas patří konec a la ,,obelstíme je tímhle nesmyslným trikem." Lepší zpracování románu, než bylo to v roce 1981, už asi nevznikne. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery! Hodně příjemná britská sci-fi TV produkce. Režijně klasicky nepříliš výrazné, ale po stránce atmosféry to místy funguje překvapivě dobře a není to tak okatě televizní, jak často BBC tvorba působí. Adaptace je to spíše volná a až na pár ikonických scén a povědomá jména jsou události, buď updatnuté do 21. století a nebo rovnou zcela odlišné (plot-twist s paní Durrantovou je vychcaně zákeřnej). Překvapivou stránkou předlohy byl fakt, že trifidi byli spíše na druhé koleji. Loudavé kolíbající se rostliny, které by nebyly zprvu ani nijak výrazně nebezpečné, nebýt slepoty, která zasáhla drtivou většinu populace. Což je vlastně i jedna z hlavních point celého románu: zranitelnost lidské civilizace a vrtkavý pocit nadvlády a bezpečí. Tady jsou v rámci dramatizace trifidi jednoznačně dravější, díky čemuž film působí o poznání samoúčelněji. V knize se nad původem trifidů polemizuje a jejich výskyt je obstojně logicky obhájen, tady je jejich fungování odbyto prostou biologickou/genetickou mutací. Proč byli vyšlechtěni jako agresivní mašiny na zabíjeni jsme se však nedozvěděli. Adaptace to sice není moc dobrá, ale jako nenáročné postapo mě to fakt bavilo. Oproti knize jsem ocenil větší tah na branku a sympatičtější postavy, které neměly potřebu si co pár stránek zapálit cigárko. Finále je stejně jako v předloze dost seklé, takže to trochu působí jako dlouhý pilotní díl. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)
  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)
  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)

Reklama

Reklama