Reklama

Reklama

Chaloupka na vršku

(seriál)
  • angličtina The Cottage on the Hilltop (festivalový název) (více)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Chaloupka na vršku je název nového loutkového čtrnáctidílného večerníčku, který natočila Česká televize, Centrum tvorby pro děti a mládež v ANIMĚ a. s. Výtvarnicí a režisérkou je Šárka Váchová – její jméno znají diváci pohádek na dobrou noc z Vánočních koled, na který volně nový seriál navazuje. Někteří si možná pamatují také na večerníčkovský titul s názvem Šibal, kde byla Šárka Váchová autorkou výtvarných návrhů. Ke spolupráci na literárním scénáři Chaloupky na vršku si přizvala Pavla Cmírala... Nový loutkový animovaný seriál je z časů, kdy se o televizi dětem nezdálo ani ve snu a společně s dospělými žili daleko víc různými svátky, přírodou a lidovými zvyky. V chaloupce žije otec řezbář se třemi dětmi Andulkou, Mařenkou a Honzíkem už bez matky. Tu nahrazuje sourozencům nejstarší Mařenka. V prvním z příběhů se děti pilně připravují na svátek Tří králů, které jim trochu zamotá svěcená křída a také koza. V dalších dílech se ve vsi slaví Masopust s průvodem maškar, děti prožívají vynášení Smrtky, připravují se na Velikonoce, a na Vánoce. A jsou tu i další významné svátky a zvyky spjaté s proměnou přírody. To všechno poskytuje dostatek prostoru pro radost, vtip i pro klukovské zážitky venkovských dětí... Pozoruhodné jsou loutky, které se blíží realistickému pojetí. Jsou Davidem Filcíkem a Janem Smrčkou výborně a vtipně animované. Autorem hudby je Petr Skoumal. O chaloupce na vršku a životě v ní a ve vsi vypráví Ladislav Mrkvička. Postavičky dětí a obyvatel kolem chaloupky mluví a zpívají Magda Reifová, Dana Syslová, Lenka Krupanská, Claudia Eftimiadu, Hana Dotřelová, Otakar Brousek, Vladimír Kudla, Ondřej Volejník, Vlasta Peterková a Petr Skoumal... Nový loutkový seriál vrátí děti do časů, které jsou už nenávratně pryč, ale mají své kouzlo a i dospělí si na ně rádi vzpomenou a možná, že si spolu s dětmi také zazpívají.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Jak to bylo na Tři krále
2. Jak to bylo o Masopustu
3. Jak se Andulka bála Smrtky
4. Jak píšťalka pomohla
5. Jak se pomlázky ztratily
6. Jak odletěly čarodějnice
7. Jak měl Honzík svátek
8. Jak Andulka hlídala Barborku
9. Jak Esmeralda okouzlila Honzíka
10. Jak děti pekly brambory
11. Jak Andulku nevzali do školy
12. Jak to bylo na Mikuláše
13. Jak byla po Vánocích svatba (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pro předškolní děti naprosto perfektní večerníček. Jednoduché příběhy ze života na vesnici někdy v (a teď hodně tipuju) z poloviny 19. století, které kromě povedené animace mají i spoustu lidových písniček. Každý díl je jeden měsíc, ve kterém se děje něco pro dané období typického - v lednu tři králové, na podzim pečení kaštanů.... Z toho, co jsem měl možnost vidět to patří mezi vůbec nejlepší věci, které se tu po revoluci pro děti natočily. ()

Stejšn odpad!

všechny recenze uživatele

Dávám odpad. Co k tomu říct, když všichni ostatní dávají od tří do pěti hvězdiček? Také jsem původně chtěl dát podobné hodnocení, celé je to totiž naprosto nádherně udělané, výtvarná, animační i zvuková stránka na výbornou. Seděl jsem se svým tříletým synkem před televizí, užíval si večerníčku, až jsem se do toho zaposlouchal a tu náhle jsem se zhrozil: "chvalme pána našeho Ježíše Krista"? "Ježíš se za nás obětoval...", "Jidáš zradil našeho pána..." COŽE?!!! Tuhle hnusnou křesťanskou propagandu že veřejnoprávní televize chrlí na ty, kteří jsou nejzranitelnější? Tak to teda ne, takovoudle odpornou agitku jinak než odpadem hodnotit nemůžu, za tu podlost. A může být v sebekrásnějším pozlátku. ()

Reklama

T.O.M. 

všechny recenze uživatele

Výborný večerníček, dnes i můj nejoblíbenější. Výborně zobrazuje nejen život v minulosti, ale i zdravé rodinné a mezigenerační vztahy, což je nadčasové. Roztomilý, výchovný a děti moc bací. A na rozdíl od celé řady předrevolučních, které jsou pro spoustu lidí nedotknutelné i dnes, není prolezlý ideologickou propagandou (jako např. Krkonošské pohádky, první série Jáji a Páji, Rumcajs atd.). ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Krásný večerníček z dob našich pra-pra-...-rodičů. Pro mě jakési "zjevení" mezi večerníčky z poslední doby. Animace myslím vhodně zvolená vzhledem k době, o které se pojednává. Pro předškolní děti úžasné propojení s rokem v přírodě a s různými jeho svátky i s lidovými písněmi. Navíc krásné příběhy: obyčejné starosti a radosti obyčejných dětí i dospělých a snaha o jejich řešení... Nové díly z roku 2013 se mi líbily snad ještě víc než ty původní, až na ten poslední. Bez ohledu na to, co si myslíte, o "vydlabávání tykví" a Halloweenu, zde tedy tvůrci šlápli vedle: naši pra-pra-...-rodiče neznali ani jedno, ani druhé. Naopak nejvíc se mi líbil díl "Jak se Honzík postavil čelem". Situace, se kterou se dříve nebo později setká každé dítě (i dospělý), je podána velice prostě a didakticky jen nenápadně. Tyto příběhy rozhodně stojí za vidění - pro děti i pro rodiče a České televizi i všem tvůrcům za ně patří můj dík. Na seriál volně navazují "Vánoční koledy", kde převažuje hudební stránka a které jsou výborné pro dobu vánoční. Zajímavé komentáře: triatlet, Teya, Hanecek, 4sAd, Tejca. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Chaloupka na vršku je jako krásný závan starých časů. Sledoval jsem ji společně s dětmi, kterým se také velmi líbila a mně přinesla fajn vzpomínky na večerníčky z mých dětských let. Ač jsem ji v mládí logicky vidět nemohl, přijde mi, jako bych se vracel ke staré klasice a příjemné vzpomínce. Poctivá loutková animace, fajn příběhy, dětská bezstarostnost, připomenutí tradic (nepřijde mi to jako propagace náboženství), Ladislav Mrkvička jako vypravěč, … to jsou jen některé z předností tohoto večerníčku. ()

Galerie (58)

Reklama

Reklama