Reklama

Reklama

Chaloupka na vršku

(seriál)
  • angličtina The Cottage on the Hilltop (festivalový název) (více)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Chaloupka na vršku je název nového loutkového čtrnáctidílného večerníčku, který natočila Česká televize, Centrum tvorby pro děti a mládež v ANIMĚ a. s. Výtvarnicí a režisérkou je Šárka Váchová – její jméno znají diváci pohádek na dobrou noc z Vánočních koled, na který volně nový seriál navazuje. Někteří si možná pamatují také na večerníčkovský titul s názvem Šibal, kde byla Šárka Váchová autorkou výtvarných návrhů. Ke spolupráci na literárním scénáři Chaloupky na vršku si přizvala Pavla Cmírala... Nový loutkový animovaný seriál je z časů, kdy se o televizi dětem nezdálo ani ve snu a společně s dospělými žili daleko víc různými svátky, přírodou a lidovými zvyky. V chaloupce žije otec řezbář se třemi dětmi Andulkou, Mařenkou a Honzíkem už bez matky. Tu nahrazuje sourozencům nejstarší Mařenka. V prvním z příběhů se děti pilně připravují na svátek Tří králů, které jim trochu zamotá svěcená křída a také koza. V dalších dílech se ve vsi slaví Masopust s průvodem maškar, děti prožívají vynášení Smrtky, připravují se na Velikonoce, a na Vánoce. A jsou tu i další významné svátky a zvyky spjaté s proměnou přírody. To všechno poskytuje dostatek prostoru pro radost, vtip i pro klukovské zážitky venkovských dětí... Pozoruhodné jsou loutky, které se blíží realistickému pojetí. Jsou Davidem Filcíkem a Janem Smrčkou výborně a vtipně animované. Autorem hudby je Petr Skoumal. O chaloupce na vršku a životě v ní a ve vsi vypráví Ladislav Mrkvička. Postavičky dětí a obyvatel kolem chaloupky mluví a zpívají Magda Reifová, Dana Syslová, Lenka Krupanská, Claudia Eftimiadu, Hana Dotřelová, Otakar Brousek, Vladimír Kudla, Ondřej Volejník, Vlasta Peterková a Petr Skoumal... Nový loutkový seriál vrátí děti do časů, které jsou už nenávratně pryč, ale mají své kouzlo a i dospělí si na ně rádi vzpomenou a možná, že si spolu s dětmi také zazpívají.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Jak to bylo na Tři krále
2. Jak to bylo o Masopustu
3. Jak se Andulka bála Smrtky
4. Jak píšťalka pomohla
5. Jak se pomlázky ztratily
6. Jak odletěly čarodějnice
7. Jak měl Honzík svátek
8. Jak Andulka hlídala Barborku
9. Jak Esmeralda okouzlila Honzíka
10. Jak děti pekly brambory
11. Jak Andulku nevzali do školy
12. Jak to bylo na Mikuláše
13. Jak byla po Vánocích svatba (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kloubouk dolů. Chaloupka Na Vršku je v současné tvorbě pro děti jako cosi z jiného světa. Světa, který má myšlenku, a který plně vytěžuje tradice, lidové zvyky, říkadla, pranostiky atd., a hlavně působí velmi mile a v podstatě i uvěřitelně. Jistěže je to venkovská idyla jako z Babičky, ale to bylo dílo Josefa Lady taky, a tohle je, líbějí odpustit, především a hlavně večerníček, takže s nějakým realismem si jdou laskavě k šípku, vašnosto;) Animátoři si dali velmi záležet, a kromě občasného pocitu, že těch políček je trochu méně, než by bylo ideální, se na tyto příběhy z doby dnes už dávno minulé, dívá velmi dobře. 90% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ano, souhlasím, po všech těch slátaninách z poslední doby, konečně jedna hezká, milá a příjemně natočená předvánoční loutková pohádka, takové malé pohlazení na dobrou noc samozřejmě pro ty nejmenší... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně půvabná poetika obyčejného života z poloviny 19. století, která připomíná lidové obyčeje. Dokonalé propojení jednotlivých dílů s písničkami je běžné, ale když ve vánočním díle oživne i betlém, tak to je zázrak. Propojení s Vánočními koledami je patrné. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pro předškolní děti naprosto perfektní večerníček. Jednoduché příběhy ze života na vesnici někdy v (a teď hodně tipuju) z poloviny 19. století, které kromě povedené animace mají i spoustu lidových písniček. Každý díl je jeden měsíc, ve kterém se děje něco pro dané období typického - v lednu tři králové, na podzim pečení kaštanů.... Z toho, co jsem měl možnost vidět to patří mezi vůbec nejlepší věci, které se tu po revoluci pro děti natočily. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Přes velmi zdařilou animaci, která se příjemně pokorně vrací k tuzemským žánrovým kořenům a zejména předrevoluční tvorbě s Břetislavem Pojarem na čele, platí Chaloupka na vršku za poměrně hluchou, zejména dramaturgicky, edukaci, jejíž motivace však v důsledku rozhodně nelze neocenit.. Ten zdejší hype ovšem nastavuje zrcadlo dnešnímu divákovi, dospělému podotýkám, který zkrátka po těchhle chvályhodných starosvětských projektech hladoví.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Krásný večerníček jak po vizuální stránce, tak také i po obsahové. Možná trochu nedoceněný večerníček, který jakoby vypadl ze sedmdesátých let. Povedené. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Seriál pro nejmenší z našich končin, který mi vždycky tak trošku připomínal spíš anglický styl animace mixnutý s našimi Broučky. Nikterak extrémně si nevybavuju děj ani jedné z epizod, z těch novějších večerníčků se ale stále jedná o klenot. ()

majkl44 

všechny recenze uživatele

To je skvělý večerníček. Loutkové vyprávění o tradičních celoročních zvycích, i když už některých zapomenutých, prostřednictvím jedné vesničky se opravdu povedlo. Myslím, že tohle děti potřebují.. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Uf, to jsem si oddechl. Už jsem se bál, že po všech těch Gogo a Figi, nebo třeba co skončil nedávno Dětský zvěřinec, nedokážeme už natočit pěknej večerníček. Není to žádnej adrenalin, ale takové příjemné pohlazení. Prostě konečně něco na dobrou noc. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Milé zachycení života na vesnici v 19. stol. Písničky, pranostiky okořeněné mravním poučením, lidové zvyky svázané s církevním rokem. Přes občasné úlety nelze tvůrcům upřít dobrou vůli. Věřte nevěřte, ale naši předci na Dušičky dýně nedlabali. Chtít po tvůrcích věrné zobrazení náboženského života a církevních obřadů by asi bylo trochu moc, ovšem označit sv. Josefa za tatínka Pána Ježíše, to vyžaduje notnou dávku nevzdělanosti. Kvůli pohanům, kteří tu skřehotají o jakési křesťanské propagandě, jsem zvažoval pět hvězdiček – ale seriál není bez chyb. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Moc hezký. Vyprávění o tradičních zvycích je dost dobrý nápad, navíc to vůbec nenudí. Líbily se mi hlavně díly o Vánocích a když si děti o Masopustu schovaly jídlo. Seriál má krásnou atmosféru. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Chaloupka na vršku je jako krásný závan starých časů. Sledoval jsem ji společně s dětmi, kterým se také velmi líbila a mně přinesla fajn vzpomínky na večerníčky z mých dětských let. Ač jsem ji v mládí logicky vidět nemohl, přijde mi, jako bych se vracel ke staré klasice a příjemné vzpomínce. Poctivá loutková animace, fajn příběhy, dětská bezstarostnost, připomenutí tradic (nepřijde mi to jako propagace náboženství), Ladislav Mrkvička jako vypravěč, … to jsou jen některé z předností tohoto večerníčku. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Krásný večerníček z dob našich pra-pra-...-rodičů. Pro mě jakési "zjevení" mezi večerníčky z poslední doby. Animace myslím vhodně zvolená vzhledem k době, o které se pojednává. Pro předškolní děti úžasné propojení s rokem v přírodě a s různými jeho svátky i s lidovými písněmi. Navíc krásné příběhy: obyčejné starosti a radosti obyčejných dětí i dospělých a snaha o jejich řešení... Nové díly z roku 2013 se mi líbily snad ještě víc než ty původní, až na ten poslední. Bez ohledu na to, co si myslíte, o "vydlabávání tykví" a Halloweenu, zde tedy tvůrci šlápli vedle: naši pra-pra-...-rodiče neznali ani jedno, ani druhé. Naopak nejvíc se mi líbil díl "Jak se Honzík postavil čelem". Situace, se kterou se dříve nebo později setká každé dítě (i dospělý), je podána velice prostě a didakticky jen nenápadně. Tyto příběhy rozhodně stojí za vidění - pro děti i pro rodiče a České televizi i všem tvůrcům za ně patří můj dík. Na seriál volně navazují "Vánoční koledy", kde převažuje hudební stránka a které jsou výborné pro dobu vánoční. Zajímavé komentáře: triatlet, Teya, Hanecek, 4sAd, Tejca. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Vyzkoušeno nejprve na tříleté dceři, která na tom mohla oči nechat, na rozdíl od velké části zahraničních animáků . A také na větších dětech. Všechny nadšené jako prase u vegana, ostatně já taky. V dalších sériích se zlepšila animace (hlavně to slunce z úvodu) i hudba, takže jasných pět hvězd a dobře utracené koncesionářské poplatky. PS: Bez křesťanství by žádná moderní Evropa nebyla. Se s tím smiřte. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Návrat ke kořenům. Na nic si to nehraje. Jen mi trochu vadí ta trhaná animace. Co se týče náboženských reálií - inu, dříve se tak žilo... Či snad jde o vyhovění společenské objednávky pro upevnění vědomí vlastních kořenů v rámci boje s ISIS a vymezení se vůči nepůvodním vlivům...? Tomu se ovšem ani samotní autoři neubránili, když popletli Dušičky a Halloween. Teď už jenom čekám soby a Santu;) ()

Reklama

Reklama