Pravda zabíjí
Krimi / Thriller / Drama
USA, 1999, 123 min
Clint EastwoodHudba:
Lennie NiehausHrají:
Clint Eastwood, Isaiah Washington, Lisa Gay Hamilton, James Woods, Denis Leary, Bernard Hill, Diane Venora, Michael McKean, Michael Jeter, Mary McCormack, Hattie Winston, Penny Bae Bridges, Sydney Tamiia Poitier, Erik King, Graham Beckel, Frances Fisher, Marissa Ribisi, Christine Ebersole, William Windom, Lucy Liu, Anthony Zerbe, John FinnObsah
Mizera, sukničkář a nedbalý otec. Sami byste si mohli napsat seznam chyb ostříleného novináře Steva Everetta, ale právě teď na to není čas. V San Quentinu má být o půlnoci popraven vězeň z cely smrti - a Everett právě zjistil, že je nevinný. Isaiah Washington, Denis Leary, Lisa Gay hamilton, James Woods, Daine Venora a další ze žhavého obsazení oživují tento příběh, kde se prolínají paralelní příběhy vězně a Everettova úsilí ho zachránit... a zároveň s tím vytáhnout svůj vlastní život z bahna. Everett je pustošivý, odhodlaný a snaží se nezničit sám sebe při prokazování okolností dávné vraždy. A čas běží... (oficiální text distributora)
Malarkey
Clint Eastwood se mi pár povedenými filmy jevil jako velice schopný režisér. Ale ne vždycky je tomu pravda a má v repertoáru plno kousků, které nejenom, že nudí, ale příběhově jsou absolutně nijaké a nezajímavé. Pravda zabíjí je jedním z nich. Těch 123 minut mi přišlo jako utrpení, o to hůř mě bylo, že jsem nemohl usnout a ten film pořád stejně otravně a nezajímavě plynul.(20.11.2011)
Radek99
S mírnou nadsázkou lze říci, že Drsný Harry zestárl a dal se na novinařinu. Pravda zabíjí je totiž typická ,,clinteastwoodovka" vracející se vývojově o nějakých dvacet až třicet roků zpátky do dob, v nichž Clint byl ještě ten typický ,,clinteastwoodovský" hrdina zůstanuvší tu coby poslední relikvie starých dobrých časů, kdy politická korektnost nebyla akceptovatelná, kouřit i požívat lihoviny bylo in a muži žili ve světě, v němž ženy představovaly pouhý sexuální objekt... Mezi tou vlnou nevěr, hromadami cigaretových špačků, záplavou prázdných lahví, uprostřed cigaretového dýmu jde tentokrát o případ k smrti odsouzeného člověka, jemuž se už pomalu natahuje smrtící injekce a jen jeden muž věří v jeho nevinu a je tedy jeho jedinou nadějí...nadějí ovšem tak nevyzpytatelnou, jak nevyzpytatelný je onen hrdina sám. Clint Eastwood se sedmdesátkou na krku evidentně začíná bilancovat a v jeho reflexi konzistence běhu jeho života i běhu celé americké společnosti nacházíme zajímavé postřehy - zbyl tu jako hrdina, který kašle na pravidla a konvence (to se nezměnilo) a stojí sám proti celému světu (to se nezměnilo též), ten svět ale již dávno hraje podle zcela nových norem a pravidel, přišel čas politicky korektní mluvy i uvažování, cigareta v sobě začala nést nový rozměr, totiž rozměr pasivního kouření, alkohol začal dělat z lidí ne drsné hrdiny, ale politováníhodné trosky, nevěra se stala problémem a žena na ni nově odpověděla po svém, tedy rozvodem...a uprostřed toho všeho stojí absolutně charismatický solitér Clint alias Steve Everett s cigaretou v ústech, s obrovskou chutí na panáka a s vůní milenky na těle a hlavně s čichem na velké novinářské případy. Civilizace se pohnula, jen Drsný Harry-Clint-Steve zůstal stát. Tahle zatrolená symbióza bude skřípat, ale zrodí něco podstatného...totiž vědomí, že je důležité stát si za svým... ,,Budeme hrát hru Rychlá ZOO..." :-)(9.12.2011)
║Rozpočet $55miliónov║Tržby USA $16,649,768║Tržby Celosvetovo $18,300,000║ Priamočiara dráma bez nejakých hlbších zamyslení, ktorá sa našťastie na nič viac než v konečnom výsledku je, nehrá, ide si pekne vo svojich stanovených koľajach a miestami ponúkne aj celkom dobre vyformované(vypäté) scénky, kde dobre ladí starík Clint Eastwood a rovnako tak aj Isaiah Washington pokiaľ je na pľace robí tiež svoje čaro pre film svojím veriacim postojom k tomu, že je aj pár hodín pred konečným odsúdeným na smrť nevinní. Slušný priemer, ktorý určite vo svojej nenútenej podobe poteší. /65%/(24.4.2009)
mandes
rozpocet : $55 million trzby celosvetovo $16,649,768(11.11.2006)
tron
Rutinou a stereotypom dýchajúca kriminálka, skombinovaná s väzenskou drámou a žurnalistickým trilerom. Eastwood sa predstavuje (vo vlastnej réžii) ako novinár, odhaľujúci, že na blížiaci trest smrti čakajúci zločinec je možno nevinný. Výsledkom je nezaujímavý dramatický film, ktorý od 40%-nej jamy v poslednej chvíli ako-tak odťahujú solídne herecké výkony (Woods, Hill, Washington), napínavý scenár a zopár sviežich nápadov (useknutie akčného vyvrcholenia v najlepšom, dozorcovia sa k väzňom správajú ako ľudia - k ľuďom).(20.10.2004)
B!shop
Je sice fakt, ze podobnej pribeh tu uz byl hodnekrat a absolutne nicim neprekvapi, navic tu je spousta zbytecnejch (nudnejch) jakoze dojemnejch scen, nejaky ty nelogicnosti a film by se dal klidne o pulhodiny zkratit. Jenze Clint ma proste charisma, takze mu clovek musi fandit a zaroven je film docela napinavej, i kdyz je vicemene jasny, jak se to bude vyvijet. Co je na filmu jednoznacne nejlepsi nema paradoxne s celym pribehem nic moc spolecnyho, jsou to super zabavny slovni prestrelky mezi Woodsem a Clintem, kterej tu je tak vostrej, ze zastini i Clinta a bohuzel ma jen minimum prostoru. Sice se nejedna o buhvico, ale me se to proste libilo, slabsi 4*.(30.11.2009)
Kaka
Chlapská variace Posledního tance s typicky "Eastwoodovským" Eastwoodem (rozuměj nudný, klišovitý, okoukaný hlavní hrdina), který svůj nadějný život reportéra utápí ve sklenicích s alkoholem a místo věnování se rodině strká ruce pod cizí sukně dnes a denně. Eastwood jako režisér, scénárista a herec v jedné osobě - však dopadlo to přesně jak se dalo čekat. Příběh o nevinném černochovi se srdcem na pravém místě a za hrob oddaného bohu proložil několik vtipnými vložkami, typicky drsňáckými gesty a trochou svižnějších záběrů (cca finální dvacetiminutovka). Přiznejme si ale na rovinu a bez ústupků, že takovéto filmy nás už nebaví. Ne proto, že by byly vyloženě špatné, ale proto, že jich je na každém rohu tisíc. A to nezmění ani výtečné herecké obsazení (Woods, Hill, Venora). Eastwood nedokáže dynamicky natočit nedynamický příběh, což považuji za tristní prohřešek.(16.5.2007)
StarsFan
Kde jinde dostane téměř-sedmsesátiletý chlap s tváří Clinta Eastwooda roli svůdníka dvacetiletých holek? Nikde. Kde jinde můžete vidět podobnou zápletku a rozuzlení? Všude.(27.5.2009)
Hunt
HUDBA: Lennie Niehaus(30.9.2007)
Xmilden
Clintovu pointu samozřejmě pozorný divák odhalí dříve než postrarší novinář Steve Everett. Přes jakýsi místy amatérismus se mi tato detektivka vcelku líbila. Po většinu času je sice děj neskutečně natáhlý, tomu nezabrání ani fakt že se celý příběh odehrává během jednoho dne. Rozhodně se mi tato detektivka líbila více než Krvavá stopa. 70%(2.12.2010)
ClintEastwood
Strhující thriller. Novinář Clint Eastwood dostane za úkol udělat rozhovor s mužem čekajícím v cele na smrt. Čím více se začne o případ zajímat, tím více si uvědomuje, že odsouzený muž je nevinný. Má však málo času a bude potřebovat i spoustu štěstí. __ V tomto filmu se Eastwood už po osmnácté vrátil do role herce i režiséra. // Ve filmové adaptaci je hlavní hrdina starší než v knižní předloze - v Klavanově románu bylo hlavnímu hrdinovi třicet pět let, zatímco Eastwoodovi v tomto snímku táhlo na sedmdesátku. Dalším rozdílem mezi filmem a románovou předlohou bylo dějiště: román se odehrává v Missouri, film v Oaklandu v Kalifornii. // Eastwood jako novinář Everett pracuje v Oakland Tribune. Skutečnou redakci Oakland Tribune však ve filmu uvidíme jen zvenku - ve scéně, kdy bezdomovec zastavuje Everetta a žádá jej o peníze. Pro potřeby natáčení byla vytvořena věrná replika - scénografové si pozorně prohlédli redakci Oakland Tribune a shromáždili potřebné vybavení a nábytek.(17.11.2009)
LiVentura
Slušné krimidrama o záchraně člověka neprávem odsouzeného systémem. Boj reportéra s realitou několika málo hodin.(11.10.2010)
jojinecko
Od Eastwooda ako režiséra a herca očakávam to, čo som v True Crime dostal...Postavu vyliečeného alkoholika trápeného životom a prácou, zápletku ktorá je síce tuctová ale režisérsky umne zvládnutá a podaná, scenár obsahujúci okrem znesiteľného klišé aj parádne hlášky a suchý humor, ktorý Clintovi žerem aj s navijakom, pár odľahčení a komediálnych vsuviek a samozrejme "typický" záver...Kto čaká od tohto filmu psychologicky exaktnú sondu a nervy drásajúci triler bude sklamaný. Kto očakáva maximálne poctivú detektívku starého štýlu a má rád Clintovu "typickú" rolu, sklamaný byť nemôže...Ja som vonkoncom nebol! Btw fascinuje ma, ako sa takmer 70 ročný Clint "nesere" a pokojne sa obsadí do role zvodcu žien, hoci vyzerá skôr ako múmia- skrátka sympaťák:)))(22.7.2008)
Slarque
Nijak zvlášť objevná story o stárnoucím novináři zachraňujícím nevinně odsouzeného vězně poslední den před popravou. Clint zachraňuje, co se dá, ale s tímhle scénářem to asi líp dopadnout nemohlo.(6.10.2007)
Jordan
odpad!ČO TOTO MALO ZNAMENAŤ? Tomuto filmu som dal hodnotenie "odpad!" len preto, že žiadne horšie tu už nie je k dispozícii. Toto je strop alebo skôr dno, bahnité dno filmu. Týmto filmom u mňa Clint Eastwood klesol niekde do hlbín Tartaru, nezachráni ho ani milión Oscarov, ani jeho začiatky vo westernoch, po tomto paskvile sa na neho budem pozerať ako na dementného dedka bez súdnosti a zdravého rozumu. Podobne si účasť ostatných hercov zvučnejších mien vysvetľujem chvíľkovým stavom straty IQ a asi momentálnym vplyvom drog, alkoholu a ktovie čoho ešte na ich celkový organizmus. Najväčší šok som prežíval pri záverčných titulkoch, keď som po zistení, že ten vyplznutý kretén Eastwood to režíroval (myslel som, že to je projekt, ktorého sa režijne chopil nejaký začínajúci skrachovaný nímand venujúci sa točeniu zvieracieho porna) a tiež to, že táto úbohá sračka mala až troch scenáristov, ktorí zrejme utiekli z psychiatrického ústavu a napísali ho tak, že jeden napísal na záchode úvod, druhý keď si umýval ruky napísal záver a tretí to pri raňajkách spojil dokopy. A všetci traja boli opití. Príšerné, kolosálna k*kotina!!! Sledovať túto zhovadilosť bola jedna nekonečná muka, utrpenie, nuda a túžba, kedy to skončí. Pevne verím, že Eastwoodov ksicht neuvidím najbližších trinásť rokov a že mu už nikdy nikto nedá Oscara, a ak aj náhodou o tom niekto bude uvažovať, mal by si pozrieť tento . . . OMYL!!! Bože daj, aby som zabudol na tento kus hovna fimového priemyslu(24.4.2006)
heyda
Pravda zabíjí je film, který drží nad průměrem pouze Clint Eastwood. Příběh je zajímavý, ale děj je dost vleklý a nudný, což je docela škoda, protože námět je zajímavý. Též by tomu pomohla alespoň nějaké dramatičtější hudební podbarvení. Eastwood se zaměřil hodně na scénář a dialogy, které docela šlapou, ale tak nějak ten scénář není podpořen ostatními prvky. Takže já osobně dávám 3 hvězdičky, ale je to trochu víc než obyčejný průměr.(16.10.2009)
Dale
Viac ako 2 hodiny trvajúca nuda.(1.8.2004)
kingik
Ostřílený žurnalista Steve Everett s buldočí zarputilostí hledá důkazy o nevině muže, který byl před lety obviněn z vraždy těhotné ženy a zanedlouho má být popraven a Eastwood se tentokrát moc nevytáhl předložil nám tuctovou formou natočený příběh u kterého je předem jasné jak to celé dopadne.(6.2.2009)
Jino
Když pominu skutečnost, že jeden výborný novinář (Eastwood) zjistí za necelý den něco, co se nepodařilo vyšťourat obhájcům, policistům a ostatním novinářům během jednoho, šest let sledovaného případu - není z mého pohledu mnoho co vytknout. Možná ještě závěrečných 15 - 20 minut bylo značně přitaženo za vlasy, ale jinak se mi Pravda zabíjí líbila. Zejména společné výstupy Jamese Woodse a Clinta Eastwooda byly skvostným představením, až mě nakonec mrzelo, že Woodsova úloha ve filmu nebyla delší. Obsazení Isaiaha Washinghtona bylo také výborným tahem. Jako vězeň očekávající brzkou smrt byl uvěřitelný a politováníhodný. Debatovat nad Eastwoodovou hvězdou nemá asi smysl - hraje to co mu nejvíc sedí a kde nemůže šlápnout vedle, prostě starý dobrý Clint před i za kamerou. 75%(21.9.2009)
starbrejkr
Pěkný film o trestu smrti. Od většího hodnocení mě odrazuje hlavně fakt, že před Pravdou zabíjí už bylo s hodně podobnou tématikou natočeno poměrně dost filmů. Pravda zabíjí se v dost věcech podobá Poslednímu tanci a navíc za ním zaostává v rozuzlení. Snímek taky docela sráží klišovité scény a špatné herecké výkony hlavně co se týče odsouzencovy a Everettovy rodiny. Drama má jinak slušný spád a Clintova postava je výborná. Škoda, stačilo být trochu odvážnější a méně konvenčnější a bylo by z toho parádní představení.(3.11.2008)