Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V San Quentinu má být o půlnoci popraven vězeň z cely smrti, černoch Frank Louis Beachum, odsouzený před šesti lety za vraždu těhotné ženy, která mu dlužila 96 dolarů. Mladá reportérka deníku Oakland Tribune Michelle Zieglerová byla pověřena úkolem udělat poslední rozhovor s odsouzeným mužem. Jenže krátce předtím Michelle zemře při tragické autonehodě a šéfredaktor přidělí její úkol stárnoucímu veteránovi Everettovi. Sukničkáři, mizernému otci i manželovi a také bývalému alkoholikovi. Kromě toho má ovšem Steve dokonalý novinářský čuch a ten mu napoví, že s odsouzením Franka Beachuma není všechno v pořádku. Když se mu podaří zjistit, že klíčový svědek lhal o tom, co viděl, získá téměř jistotu, že odsouzený muž je nevinný. Na to, aby jeho nevinu dokázal, má však pouhých dvanáct hodin. Steve začíná zběsilý závod s časem, ve kterém jde nejen o život Franka Beachuma, ale také o něj samotného. Jeho nadřízený Bob Findley už dlouho hledá záminku, aby ho mohl zničit. Steve kousek po kousku odhaluje pravdu o zločinu, za který má být potrestán nevinný člověk. To však nestačí. Musí najít dostatek důkazů, aby dokázal popravu zastavit. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Mnohem víc mě bavilo bezradná Everettova plavba vlastním životem než leitmotiv kolem trestu smrti, možná i díky nemastnému Isaiahovi Washingtonovi v roli odsouzence na smrt.  Schematické a předvídatelné tanečky kolem vyšetřování SPOILER samozřejmě nevinně odsouzeného ničím nepřekvapilo, ba spíš nudilo a jediným svěžím, ale jaksi nedotaženým větrem byla kromě výše zmíněného Clintova rodinného dramatu zvláštní postava nanicovatého vězeňského černoprdelníka, jehož jsem tak trochu brakově podezíral i z  jiných věcí. ale vyšuměl do prázdna, stejně jako mi brzy vyšumí zážitek z tohoto filmu. Spíš zaokrouhlená trojka. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood jako novinář ... a děvkař ... ;-) ... s duší policajta. Za přispění přiměřeného nadhledu a trochy nadsázky si přitom zkouší hrát na "Drsného Harryho" - a jsou momenty, kdy mu to docela vychází. Bohužel je střídají scény, kdy se marně hledá, kdy ztrácí dech - i zdravý úsudek. Kdyby se celý snímek odehrával v duchu finále, byla by to paráda ... ale neodehrává se. P.S.: Víš, Clinte Eastwoode, já vím, že jsi sympaťák, že máš charisma - o tom mě nemusíš přesvědčovat ... ale neměl by sis až tak fandit - někdy to prostě nestačí. Když už nic jiného, vynechala bych "rychlou ZOO". Myslím, že jsou i jiné způsoby, jak ukázat, že Tvůj hrdina je (kromě jiného) taky táta. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

S mírnou nadsázkou lze říci, že Drsný Harry zestárl a dal se na novinařinu. Pravda zabíjí je totiž typická ,,clinteastwoodovka" vracející se vývojově o nějakých dvacet až třicet roků zpátky do dob, v nichž Clint byl ještě ten typický ,,clinteastwoodovský" hrdina zůstanuvší tu coby poslední relikvie starých dobrých časů, kdy politická korektnost nebyla akceptovatelná, kouřit i požívat lihoviny bylo in a muži žili ve světě, v němž ženy představovaly pouhý sexuální objekt... Mezi tou vlnou nevěr, hromadami cigaretových špačků, záplavou prázdných lahví, uprostřed cigaretového dýmu jde tentokrát o případ k smrti odsouzeného člověka, jemuž se už pomalu natahuje smrtící injekce a jen jeden muž věří v jeho nevinu a je tedy jeho jedinou nadějí...nadějí ovšem tak nevyzpytatelnou, jak nevyzpytatelný je onen hrdina sám. Clint Eastwood se sedmdesátkou na krku evidentně začíná bilancovat a v jeho reflexi konzistence běhu jeho života i běhu celé americké společnosti nacházíme zajímavé postřehy - zbyl tu jako hrdina, který kašle na pravidla a konvence (to se nezměnilo) a stojí sám proti celému světu (to se nezměnilo též), ten svět ale již dávno hraje podle zcela nových norem a pravidel, přišel čas politicky korektní mluvy i uvažování, cigareta v sobě začala nést nový rozměr, totiž rozměr pasivního kouření, alkohol začal dělat z lidí ne drsné hrdiny, ale politováníhodné trosky, nevěra se stala problémem a žena na ni nově odpověděla po svém, tedy rozvodem...a uprostřed toho všeho stojí absolutně charismatický solitér Clint alias Steve Everett s cigaretou v ústech, s obrovskou chutí na panáka a s vůní milenky na těle a hlavně s čichem na velké novinářské případy. Civilizace se pohnula, jen Drsný Harry-Clint-Steve zůstal stát. Tahle zatrolená symbióza bude skřípat, ale zrodí něco podstatného...totiž vědomí, že je důležité stát si za svým... ,,Budeme hrát hru Rychlá ZOO..." :-) ()

Hennesy 

všechny recenze uživatele

Eastwooda mám rád...je to starý drsňák:):) V tomto filme už naozaj je, ale stále vie byť presvedčivý a jeho ksicht ešte stále vyzerá ako z kameňa:) Príbeh sa odohráva počas 12 hodín, ktoré chýbajú do popravy väzňa za zločin, ktorý nespáchal..teda aspoň to tvrdí on. A novinár Steve Everett cíti, že v tom prípade niečo smrdí, a tak sa pustí do pátania na vlastnú päsť a na poslednú chvíľu. Everett pritom nie je žiadny bezúhonný hrdina, ale starý sukničkár a alkoholik, zanedbáva svoju rodinu a spí s kolegovou manželkou. Aj napriek tomu sa snaží urobiť aspoň jednu správnu vec. Eastwood ho zahral celkom v pohode, nemal som mu problém uveriť. Aj to jeho balenie žien som bral s nadhľadom...veď ktorá by odolala Clintovmu šarmu:) Dej je svižný, s ubúdajúcim časom pribúdajú pochybnosti, vynárajú sa nové dôkazy a samozrejme rastie napätie, kedy dúfame, či to ten Everett nakoniec stihne. Jediné čo mi tam trocha škrípalo bola záverečná naháňačka s policajtami. To si mohol odpustit..ale inak veľmi slušný thriller / dráma. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se mi pár povedenými filmy jevil jako velice schopný režisér. Ale ne vždycky je tomu pravda a má v repertoáru plno kousků, které nejenom, že nudí, ale příběhově jsou absolutně nijaké a nezajímavé. Pravda zabíjí je jedním z nich. Těch 123 minut mi přišlo jako utrpení, o to hůř mě bylo, že jsem nemohl usnout a ten film pořád stejně otravně a nezajímavě plynul. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Eastwood jako novinář Everett pracuje v Oakland Tribune. Skutečnou redakci Oakland Tribune však ve filmu uvidíme jen zvenku - ve scéně, kdy bezdomovec zastavuje Everetta a žádá jej o peníze. Pro potřeby natáčení byla vytvořena věrná replika - scénografové si pozorně prohlédli redakci Oakland Tribune a shromáždili potřebné vybavení a nábytek. (ClintEastwood)
  • Ve filmové adaptaci je hlavní hrdina starší než v knižní předloze - v Klavanově románu bylo hlavnímu hrdinovi třicet pět let, zatímco Eastwoodovi v tomto snímku táhlo na sedmdesátku. Dalším rozdílem mezi filmem a románovou předlohou bylo dějiště: román se odehrává v Missouri, film v Oaklandu v Kalifornii. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama