Starověké objevy (TV seriál)

• CZ název

Antické odkazy

• Velká Británie

Ancient Discoveries

Staroveké objavy

Historický

Velká Británie, 2003, 30x60 min

Ben Mole

Úžasný seriál, který i přes svoje relativní stáří k dnešnímu datu roku 2010 přináší velmi podnětné informace o technologiích starověku, antika nebyla pouhou dobou otroků, levné pracovní síly, neustálého válčení a dost mnohdy prázdných filozofických ideálů. Seriál mapuje jak svět Helénů v helénistickém období(4-1 stol. př Kristem), tak poté následující hegemonii Říma, který taky přišel se zajímavými věcmi, byť je mi z dějinného hlediska krajně nesympatická jeho nadvláda ve Středomoří a úloha v dějinách vůbec. Tvůrci objeli různá pracoviště rekonstruční archeologie a místá nálezů. Uvidíte skutečné lahůdky zejména přímé testy rekonstruovaných artefaktů stojí za to. Česká verze má mizerný překlad, jelikož to dělal někdo silně neinformovaný o dané problematice nebo mu to bylo jedno, ale naštěstí je tu původní stopa a hlavně tato série shrnuje dosavadní stav poznání. Po shlédnutí všech dílů budete vědět velmi mnoho, jelikož literatura na dané téma moc není a v češtině už skoro vůbec.(20.1.2010)

Díky této sérii dokumentů jsem s úžasem zjistil, že technické znalosti našich předků rozhodně nebyly na nějaké primitivní úrovni. A to se týká mnoha oborů. Již před mnoha staletími přišly na svět vynálezy, které jsme v současné době pouze vylepšili, avšak princip zůstává stále stejný. Císař Caligula stavěl obří lodě, Heron Alexandrijský vymyslel např. automatické dveře, chirurgové používali velice podobné nástroje a postupy jako dnes, římská armáda používala smrtící zbraně v podobě plamenometů a dávní předkové důmyslně využívali i sílu vody. Že už tenkrát fungovaly vodní pumpy na principu pístů, to jsem opravdu netušil. V této sérii je toho ale mnohem víc a tak nezbývá než žasnout.(9.7.2011)

TV program väčšinou vyzerá takto nejako: Panelák, Ordinácia v ružovej záhrade, Modré z neba, Pošta pre teba, Sultán, Starověké objevy. Ďakujem všetkým komerčným staniciam že mi každý večer uľahčujú výber.(16.3.2012)

Zaujímavý dokument, ktorí nám ukazuje, že možno nie sme až takí priekopníci v technike, ale len kvôli stredoveku sme sa museli vracať na úroveň, ked sme boli už pred 2000 rokmi.(7.11.2010)

Naprosto neuvěřitelné, co vše ti lidé uměli a dokázali! Vyléčit šedý zákal, zachránit mnoho vojáků, uzdravit zraněné atlety, že mohli zase sportovat... Úžasné bylo srovnání starověkých a současných nástrojů k operacím: byly prakticky stejné, až na to, že starověké byly ještě krásně zdobené, s úžasnou rukojetí, kterou vyráběli lidé na zakázky. A to je právě ono. Když tohle vidím, říkám si, že bych raději žila tam, ve starověku, v době krásy, rozkvětu vědění, nebála bych se, protože zvěrstva a hrůzy se dějí i dnes, možná někdy i horší...(14.12.2011)