Reklama

Reklama

Matka

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Záznam inscenace Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, kterou s činoherním souborem nastudoval režisér Radovan Lipus. Inscenace měla premiéru v roce 2007. Hru v roce 1987 napsal J. A. Pitínský, který také její první nastudování v Brně sám režíroval. Matka je tak trochu sociálním dramatem, tak trochu absurdním dramatem, tak trochu tragikomedií, ale je hlavně hrou o manipulaci. V hlavních rolích excelují Veronika Forejtová, Jan Fišar a Petr Hruška. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

fruitbueno 

všechny recenze uživatele

Z tohoto mi bylo úzko a blbě jak snad z žádného divadelního představení na světě! Problém mám asi už s textem J. A. Pitínského, kterého nemusím. Herci NDM ovšem standartně výborní, jejich výkony jsou za 5* bez debat... ()

JanKukulín 

všechny recenze uživatele

Matka aneb smíchání sociálního dramatu a grotesky a to všechno se špatným koncem způsobeným dobrými úmysly. Postava Matky je smíchána z klasických děl Čapka, Gorkého a Olbrachtovy Anny proletářky, na které se ve hře mnohokrát odkazuje (podobně jako u Čapka, vyzývá zde Matka na konci Zobana slovy: Jdi! apod. Hra J.A. Pitínského je vtipná, absurdní a k tomu si skvěle pohrává s jazykem. (ANTONÍN: Napiju se aspoň vody. MATKA: Ale jo Nachlastej se vody Toniku Ta ti k duhu pude (Matka - s. 33) ). Dělňácký slang, který Pitínský vytvořil skvěle a hlavně vtipně vyplňuje celou hru a dokazuje autorovu jazykovou vytříbenost. Jediné, co by mohlo být trochu lepší, je stylizace Antonína (Šimon Krupa)- viz. zpracování Petra Lébla. Každopádně ale NDM patří dík za odvahu inscenovat tuto nesnadnou hru na velkém jevišti. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Protentokrát jsem si s ansáblem NDM nepadla do noty a z Matky jsem odcházela s pocity rozporuplnými. Veronika Forejtová je však bez pochyb nejděsivější Matka všeho dělňáctva na světě. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama