Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva opilí kovbojové zohaví prostitutku Delilah a šerif Daggett rozhodne, že místo trestu mají dát šéfovi bordelu sedm koní jako náhradu za "poškozenou" pracovní sílu. Pohoršené prostitutky dají dohromady své úspory a rozhodnou se najmout si pistolníka. Stárnoucí zloděj a bývalý pistolník William Munny díky své ženě pověsil zbraně dávno na hřebík. Po její smrti se jako chudý farmář stará o dvě malé děti. Přestože zpočátku nabídku prostitutek odmítne, nakonec ho vidina peněz, které by mu pomohly řešit svízelnou situaci, přinutí nabídku přijmout. Spojí se s přítelem Nedem Loganem a obdivovatelem slavných pistolníků Kidem a vydají se na cestu. Nejprve Munnyho přepadne zimnice, a navíc ho surově zbije šerif Daggett, když u něj v městečku objeví pistoli. Po neslavném začátku se však pistolníci přece jen pustí do "práce" a zabijí prvního z kovbojů. Zuřící Daggett chytí Logana a utýrá ho k smrti. To byla osudová chyba. Kamarádova smrt totiž změní unaveného a nemocí zesláblého Munnyho v nelítostného mstitele. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (738)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Neviem, prečo je tu tak vysoké hodnotenie. Vo filme sa dlho nič nedialo a dej sprevádzali celkom nudné kecy. Ďalej dej nedoplňovala skoro žiadna muzika, kvôli čomu film vyzerá veľmi mŕtvo. To, čo ma sklamalo najviac bola malá rola Richarda Harrisa, u ktorého som čakal, že bude mať oveľa väčšiu úlohu, no a ešte urýchlený koniec. Škoda, ľudia to hrozne chválili, ale tu musím upozorniť, že film vlastne dobrý nie je, nápad mal hlavu a pätu, ale prevedenie do filmovej podoby sa nepodarilo. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovo rozloučení s pro něj signifikantním westernovým žánrem proběhlo ve velkém stylu. Nesmiřitelní po vzoru antiwesternů, které začaly houfně vznikat na přelomu 60. a 70. let, tvrdě zametli s většinou romantických představ o Divokém Západě, na nichž se zakládala většina starších žánrových děl. Hvězdně obsazený snímek tak sugestivně prezentuje, že žít v té době nebyl skoro pro nikoho žádný med a že zabíjení lidí není z vícero důvodů zdaleka taková hračka, jak by se po zhlédnutí některých naivistických děl někomu mohlo zdát. Temná, špinavá a deziluzivní Eastwoodova vize, v níž si herec a režisér v jednom zahrál jednu ze svých nejlepších postav, stárnoucího bývalého pistolníka Williama Munnyho, si zaslouženě došla pro Oscary za nejlepší film, režii, střih a nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Gene Hackman). 90 % ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nádherný western plný postav, který si pro svůj osud čekali a čekali, dokud jim je Clint Eastwood filmařsky nenačrtl a celé to dění tak finálně nezakončil. Od začátku cítíte, že tady ta osudovost postav je prostě jasná. Hlavní hrdina byl vrah a násilník, našel si paní, ta ho uklidnila, zplodila dvě děti, umřela a on tak dlí na statku uprostřed ničeho, sám s malými dětmi. Pak zjistí, že se někde na druhé straně amerického světa děje nekalost a pro očistění duše opouští své dvě asi osmileté děti a jde hájit zájmy ženy, která to v tu chvíli potřebuje. Všechno dobrý, Clint je tvrďák jasným coulem a všichni kolem něj stejně tak. Jen to tlačení na pilu je až moc okatý. Hodně věcí nedává logiku a největší nelogičnost je postava toho mlaďáka, kterej to všechno započne, ale přitom je dutej jak eloxovaná trubka. Já vím, že to Clint má rád, ale to poukazování na nezkušené mládí tu trošku přepálil. Filmařsky dobrý, ale dějově trošku jednodušší. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kultovní Western s Clintem Eastwoodem a Morganem Freemanem. Rozhodně se jedná o solidní kus filmařiny, ale že bych z filmu spadl na zadek to nejspíš ne. O akci tenhle Western není, protože je zde jen jedna přestřelka v závěru a stejně za moc nestojí. Spíš to stojí na hereckých výkonech a výpravě, které se sice nedá nic vytknout, ale od vyhlášeného Westernu jsem přeci jen čekal něco víc. Určitě bych uvítal slizského záporáka s hrdlořezy ( Né Šerif nestačí), minimálně jedno přepadení vlaku, velkolepější přestřelku či naháněčku na koních a to vše zde bohužel chybí.Přesto těch 70% filmu dám, jelikož jsem se nenudil a kouká se na to poměrně dobře, mírnému zklamání se však ubránit nemohu. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovo životní dílo. Skvělá demýtizace Divokého západu, kde zabíjet je dřina a ještě větší dřina je umírat. Clintova tlumená režie s důrazem na realističnost dociluje sugestivního účinku. Pomáhají mu skvělí herci hlavně Gene Hackman (spousta různých cen včetně Oscara) a Morgan Freeman - sám ale také hraje výborně. Moc se mi líbila konfrontace toho co vyprávěl Harris pisálkovi s tím, co zažil Hackman. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (38)

  • Gene Hackman (malý Bill Daggett) si dělal starosti s vyobrazením násilí ve filmu. Poukazoval na vzrůstající násilí za použití zbraní v amerických městech. Clint Eastwood, dlouholetý zastánce kontroly držení zbraní, ho ujistil, že tento film nebude oslavovat zbraňové násilí. (džanik)
  • 4. nejlepší western podle Amerického filmového institutu (2008). (džanik)

Související novinky

Poslední Wolverine bude westernový?

Poslední Wolverine bude westernový?

15.07.2015

Hugh Jackman se stále drží rozhodnutí, že bude třetí Wolverine jeho posledním mutantím filmem. Příští rok se ještě mihne v X-Men: Apocalypse, aby mohl tvrdit, že nevynechal ani jeden díl úspěšné ságy… (více)

Nesmiřitelný Artuš

Nesmiřitelný Artuš

21.03.2015

Guy Ritchie (Sherlock Holmes) právě začal natáčet Rytíře kulatého stolu. Jeho nový film nám představí krále Artuše a spol. hezky od začátku, takže není zas takový problém, že se objevil konkurenční… (více)

Rambo bude párat Mexičany

Rambo bude párat Mexičany

24.06.2014

Vietnamský veterán John Rambo ještě nevytrhnul svůj poslední ohryzek. Od filmového debutu akční legendy uplynulo 32 let a opět se před námi začíná rýsovat její páté dobrodružství. Na relativně… (více)

Rambo se přesouvá do televize

Rambo se přesouvá do televize

23.08.2013

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 nebyl žádný komerční trhák, ale fanoušci akce ocenili jeho žánrovou čistotu a snímek si pamatujeme jako důstojný návrate Slye do slavné role. Dlouho se mluvilo o… (více)

Reklama

Reklama