Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

yakoob

všechny recenze uživatele

Jako křesťan, který s tímto učením evangelia prosperity taky nesouhlasí, můžu těžko hodnotit podání dokumentu...Mám dát odpad!, když s tím nesouhlasím nebo 5 hvězdiček, když vnímám, že konečně vidíme jaké to je, když si někdo dává do úst jméno Ježíš, pod záminkou křesťanství?...Mrzí mne to, že to vrhá špatný stín na "nefanatické" křesťany, ale ještě víc mne mrzí to, že komentář LIVINGDEADu se přiklání k druhému extrému...Jak by vypadal dokument o jeho životě?...Ježíš je pro mne Pán...Satan už je dávno poražen...a věřím v to, že jednou Bůh bude soudit každého a z každého slova a činu budeme skládat účty...Nevím jak vy, ale já se pekla bojím, ale jen díky Kristu už nemám strach...Mne tento dokument neodradil od víry, ale naopak, ještě více přiblížil... ()

heyda 

všechny recenze uživatele

OH MY GOD, a to já myslel, že takový šílenosti fungují jen v USA. Těch malých dětí je mi líto. Už takhle od malička čelit diktatuře v podání ženské, která za každým slovem řekne Haleluja, protože vlastně nemá co říct. Zakáže jim hrát si s kostičkama, dojít si na záchod, protože Ježíš si taky nemohl odskočit. Hustí do nich takové kecy jako, že Ježíš je největší borec borců. Ty děcka až vyrostou, tak budou totálně mimo. Ježíš jako hrdina pro děti, něco jako superman. To se na mě nezlobte, ale tihle hlásači víry by zasloužili pozavírat do věznic s nejvyšší ostrahou. Místo, aby hlásali třeba nějaké morální zásady a hodnoty např. jak se chovat k druhým lidem, že každý člověk má v životě nějaké povinnosti, které musí dodržovat. Ale tihle s prominutím kreténi, kteří v našich luzích a hájích vykřikují hesla jako Bůh je skvělý - haleluja - bůh vás miluje - haleluja, ti naši společnost ničí. Můžete si všimnout, jak si ty malý děcka chtějí hrát a né poslouchat ty kraviny. Nejsmutnější je to, co se pak stalo tomu klukovi. kdy se mu pod tím tlakem zjevují různé halucinace apod. To je už docela síla! ... Naopak se mi líbila ta holčička. Ta to vystihla nejlépe, když jim ta kravka vysvětlovala, že byl Bůh (vousatý) a byla nějaká holka a oni se spolu spojili v jednoho člověka. Ta holčička na to odvětí: ´´A pak ta holčička měla fousy.´´ To je racionální uvažování malého dítěte. Nejvíc to nandala tomu učiteli ta sympatická mladá Slovenka, která na plnou hubu řekla, že si z toho mládí pamatuje jen to, že Beatles jsou satanisti. Čímž mu dala smeč a já jí tleskám. Smutnější je však to, že z té skupinky mladých lidí (vysokoškoláků nebo už pracantů) se jen 2 dívají na tu minulost s trochou odporu. Je to tato hezká slečna a ten mladý kluk Zoro, který studuje psychologii. Názor Terky Nvotové na její dětství v křesťanské škole tam bohužel nezazněl, ale leccos si můžeme z dokumentu domyslet. 50% ()

Reklama

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Mnoho scén zdánlivě komentář nepotřebuje, manipulativní výkřiky vypovídají o svých původcích mnohé. Nejzřetelněší to je v dětském pásmu konference. Právě tyto momenty ale vyvolávají v divákovi přetlak, kdy má chuť si uplivnout, mlátit hlavou o zeď a až potom myslet a verbalizovat. Kdyby se nějaký slovní doprovod méně zúčastněných objevil už ve filmu, pootevřel by se ventilek a divák by si ušetřil mnoho boulí způsobených zuřivým ťukáním prstem do čela. Teď pár slov k zobrazenému. Nejděsivější je asi ta slepota a blbost: "Hippies znak je znak ďábla, protože se to píše ve směrnicích od CIA. Bůh stvořil svět přesně za 7 dní a evoluční teorie je nelogická, to, co je v Bibli je pravda, protože to je boží slovo a boží slovo nemůže být lež." Au! Pro myšlení, vysvětlování, pochyby a rozum zkrátka není místo, všechno pěkně berme doslova, milé děti. Jiný výkřik ale ze záhadných důvodů popírá zrovna ty biblické pasáže, které se doslova chápat dají: "Chudoba je vopruz, u nás se z bezdomovců stávají milionáři." Borec borců musí po pravici Otce vytrvale rotovat. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

další ukázky zvrácené křesťanské církve, která sem byla přitažena z Ameriky soustřeďujíc se hlavně na bohaté a úspěšné lidi. Lidé propadající hysterický záchvatům, moderní kazatelé volající po každém druhém slově halelůja a využívající Ježíšova jména jako trademarkové známky - ano, toto moderní a tradičně americky rozkravené pojetí křesťanství vstoupilo už i do české republiky a získává si stále více příznivců, což je smutné vzhledem k tomu, že vůbec nejde o nějakou víru ale jen o vybírání "dobrovolných příspěvků, ve jménu Ježíšově". Nevěřím, že jsou přívrženci tohoto hnutí hloupí nebo zlí - jsou jen zaslepeni charismatickými kazateli a pro mě za mě, ať si tak zůstanou do konce života, ale alespoň ty malé děti by mohli nechat udělat si svůj názor na svět a ne jim od narození vtloukat do hlavy tmářské názory zaostalé křesťanské církve. Pro dokreslení pohledu na tuto problematiku doporučuji americký dokument Jesus Camp... ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Tohle vymývání mozků by mělo být trestné. Haleluja! Ať jsi věřící nebo ne, shlédní tenhle dokument o pošahaných lidech. Haleluja! Doporučte tenhle dokument všem známým. Haleluja! Šiřte ho dál! Haleluja! Už mě z toho dočista jebe. Haleluja.Tu, co za každým slovem říkala Haleluja, bych praštil tím mikrofonem do hlavy, aby se probrala.Haleluja! Doporučuji shlédnout. Haleluja. Dík Terezko za tenhle dokument, ikdyž dávám tak malé hodnocení, rozhodně to stálo za to. Haleluja! A navíc jsi docela pěkná a sympatická baba. Haleluja! Měl jsem hříšné myšlenky.Haleluja! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama