Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

ninon 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím víru, jak někteří mylně činí hlavně u dokumentů s náboženskou tématikou, ale dokument jako takový. A ten mi přišel jako nedotažené domácí cvičení. S rebelskými sklony, které autorka měla tak možná před natáčením, ale ve filmu se projevily tak max. kouřením s kamarádkou na balkónku a výběrem tématu, které je ták (ne)vděčné. Myslím, že svoji vlastní zkušenost mohla autorka využít o něco líp a nejenom pro záminku třídního srazu. Snad příště. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to byla síla! A tuto sračku opravdu pouštějí v kinech. To snad ani není možné! Dokument o pošahaných fanaticích, kteří jen řvou "Ježíš je BOREC". Pak se začnou třepat, polovina z nich jsou mongoloidi, takže ani nevědí co dělají. A ke všemu tyto shity vtloukávají do hlavy už i děckám! Viz. sezení s malými dětmi, kteří ještě snad chodili i do školky. Malá Terezka chtěla jít na wc a ta pošahaná fanatička ji na to řekla tohle : "Terezko musíš to vydržet, Ježíš taky kvůli potřebě neslezl ze kříže" No je tohle NORMÁLNÍ? A nebo ty kecy toho malého chlapečka, který prý viděl světlo a snad i pána Boha, jasně bylo vidět, že se tyto kecy učil nazpaměť. Takové lidi, kteří se zúčastnili těchto sezení bych veřejně ukamenoval. Vzývám tě SATANE, aby jsi se ukázal a těm panbíčkářům už konečně ZAVŘEL HUBU! Uctívám tebe, Králi Zla, tělem, jímž jsi byl stvořen - k obrazu Ďábla. S nevinností, vášnivě, Tebe já uctívám, Králi Zla! Uctívám Tebe, Pane Zlomyslnosti, Duší, jíž jsi byl tvarován. Krásný jako kalich lilie, při temném slunci odhalen. Tebe já uctívám, Pane Zlomyslnosti! Při žízni, krutém dychtění, Po věcech nekonečných, neslýchaných. Sny záhuby a loupení --- Písně, v nichž slovo boha očekávat nemůžeš. Písně zločinu --- a písně dychtění --- Při chmurných očích Ďábla, Jež pusté a neplodné se třpytí. Tebe já uctívám, Králi Zla, Těmito rty, suchými a hořkými, Jako pusté oči Ďábla! Já uctívám Tebe - invokuji Tebe, Já pokořuji Sebe před Tebou, Formulemi, jež jednou probudí chtíč chaosu - Já uctívám Tebe. Já uctívám Tebe --- Já invokuji Tebe! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska dokumentaristického řemesla je to spíš podprůměrná záležitost, kdy ze stavby filmu čiší spíš bezradnost, ale ze sociologického hlediska je to určitě sice monotónní, ale přece jen zajímavá ukázka křesťanského fundamentalismu přivezeného k nám ze zámoří. Nutno podotknout, že jde jen o malou a relativně nevýznamnou skupinu křesťanů u nás, která z řady důvodů nikdy nezíská v téhle zemi podstatný vliv. Ve Spojených státech jde ale o velmi problematické a vlivné uskupení, které silně ovlivňuje politiku této země. Celkový dojem: 40 %. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Haleluja to je fakt v hajzlu totok. Nic proti nikomu, nic proti všemožným deviacím, názorům či víře, ovšem jen do doby kdy do toho aktivisté nezatahují proti své vůli jiné. A děti? Jakou sakra můžou mít nějakou vlastní vůli? Jako upřímně, při některých scénách jsem měl vážně chuť přijít a dát některým lidem pořádné dělo. Nejvíce mě ovšem iritovala kráva, co valila klíny do hlavy těm dětem...! PÍČO DEMENTNÍ! Samozřejmě že nehodnotím podle obsahu, o čem dokument byl, to by pak bylo na jistý odpad!. Hodnotím spíše přístup Nvotové, která i když hlásá, že je to s odstupem a bez soudu, tak normální divák může reagovat jen jedním způsobem. Proto je škoda, že se skončilo u hloupého rejpání do jenoho profesora, místo aby někdo něco řekl oněm nebezpečným fanatikům. Přesto volba zajímá a záběry docela beroucí. Jen v tomhle případě nejsem pro nezávislý přístup... Navíc kompaktnost taky kulhá. Přesto teda jsem si jistý názor udělal, dokument mi něco ukázal a neberu ho tak nějak výrazné negativně. Tři hvězdy halelujah Aštan Šeran sleduje tvé probuzení ve Strážní Věži. Halelujah ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tento komentář rozdělím do dvou částí a ke každé se vyjádřím zvlášť. Ta první se bude týkat mého názoru na uskupení typu Hnutí víry. Normálně na čistě filmovém portálu ČSFD nedávám nijak detailně najevo své emoce související s některými společenskýmu jevy, ale v tomto případě činím výjimku, protože svým specifickým způsobem na mě udělal tento "dokument" (uvozovky vysvětlím později) silný dojem. Tak tedy především... křesťanství se mi hnusí v jakékoliv podobě. Existuje mnoho důvodů, proč je mi odporné, a není třeba ony důvody hluboce rozebírat. Avšak v případě Hnutí víry vystoupala míra mého zhnusení vrcholu. Nemám ráda manipulativní styl prezentace křesťanství, nemám ráda jakékoliv vnucování víry (zvláště pak dětem), nesnáším tupý fanatismus kdy ovečky dané církve zaslepeně řvou aleluja za doprovodu primitivních písniček s ještě primitivnějšími texty. U tohoto dokumentu jsem prožívala vyloženě fyzický pocit hnusu a trapnosti. Nejsilněji pak na mě působily scény, kde malý chlapeček dostane jakýsi brečivý psycho-záchvat za nadšeného povzbuzování kazatelky a který později vysvětluje jako setkání s Ježíšem. Upřímně mě to děsilo, stejně jako něco ne nepodobné epileptickým záchvatům v podání návštěvníků "léčivé" seance s podivným uřvaným pastorem. Opravdu mě to děsí a ačkoliv nikomu neupírám právo na víru (byť se mi může zdát sebestupidnější), tohle mi opravdu nepřijde normální. A k pitomcům z Anděla se snad nebudu ani vyjadřovat. Jeden čas jsem pracovala v knihkupectví, před kterým vyhrávali, a některé směny byly díky nim takřka k nesnesení. Tolik můj hate, přejděme k dokumentu jako takovému... i když o dokumentu se tak docela mluvit nedá. Já osobně jsem docela náročná ohledně svých požadavků, co se dokumentů týče. Dokumentární forma má dle mého názoru pojmout mnohem více, než že jenom zobrazí nějaké záběry. Zvláště pokud se to týká určitého společenského jevu, měla by být nabídnuta polemika nad tématem, jeho hlubší rozbor, rozhovory s dokumentovanou skupinou lidí, event. názor nějakého odborníka, v tomto případě například religionisty. Zkrátka dát aspoň částečně odpověď na otázky, které divákovi po shlédnutí záběrů vyvstanou v mysli. Všechno toto nám Nvotová nabídla v míře malé nebo žádné. Natočit setkání její bývalé náboženské třídy v diskuzi s bývalým učitelem, přidat záběry ze setkání jedné sekty a poskládat to dohromady ještě neznamená vytvořit kvalitní dokument. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama