Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (218)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Už je tady!“ Oficiální stránky praví „Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry a dětské psychologie. Režisérka Nvotová chce ve své prvotině otevřít dveře další diskusi a do děje téměř nevstupuje.“ V takovém přístupu nevidím žádný problém, dokonce je mi bližší než násilné podsouvání autorových stanovisek, pasivita režisérky ovšem zapříčiňuje také jistou monotónnost filmu, který nakonec není zdaleka tak „hustý“ jak nasvědčuje jeho anglický název. Nevím nakolik sarkasticky byl míněn on a nakolik uvedení Boha coby duchovní podpory v titulcích, na mnoho dalších vtípků si Nvotová ale netroufla (snad ještě ten prostřih na automat na coca-colu). Ve svém nadějném debutu ctí vážnost tématu a třebaže filmařsky (zatím) nejde o žádný zázrak, ty dveře k diskuzi opravdu otevírá. Nekomentované zobrazování názorů a praktik té druhé, perspektivou většinové populace„nenormální“ strany, nemusí nutně způsobit její rezolutní odmítnutí. Alespoň v mém případě vedlo k zamyšlení, proč začnou někteří lidé hledat útěchu v náruči boží a co jiného může člověka odvést od chmurných myšlenek na smrt. Jako ateista jsem si tuhle otázku hodně dlouho nekladl, ale živě vzpomínám na svůj dětský strach z jakési „nekonečné tmy“. Při pohledu zpět nenacházím žádné racionální zdůvodnění, proč již strach nemám, což mi přijde zvláštní a malinko znejisťující. Stejně tak vyděračský brainwashing představených organizací, jejichž jediné pozitivum bych viděl ve schopnosti poskytnout legální náhražku za lehké drogy. Jinou věcí zůstává, že ten chechot pod závěrečnými titulky byl dosti ďábelský. 60% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Aleluja! Už toho, prosím vás, nechte, kazíte tím práci lidí, kterým o něco jde. Týká se to částečně i dokumentu samotného, který zůstal nebývale při zdi. S diskuzí po projekci to bylo úplně jiné. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nvotová si chce ujasnit svůj postoj k Bohu a zaznamenává si to. V jedná části sezve bývalé spolužáky z poněkud jiné církevní školy i bývalého třídního kantora. Konfrontují ho se svým pohledem na to, jak je "boží forma výuky" do života ovlivnila. To by mohlo být i zajímavé. Ovšem tady se to i přes přítomnost studentů psychologie a teologie omezí na pouhou třídní diskuzi, jaká proběhla snad na všech základkách. Jako sraz po letech dejme tomu, jako věc hodná celovečerního dokumentu nikoli. Pak je tu druhá část, která je nesporně zajímavá, ale nepochopitelná z hlediska pátrání. Kdyby jeden hledal odpověď na otázku "já a Bůh" tak jí nebude hledat na čtyřdenním srazu náboženské sekty (nebo i tam, ale rozhodně i jinde). Navíc takové, která funguje naprosto stejně jako jisté firmy založené na "osobním přístupu". Akorát výkřiky Amway/hrnce zaměnila za slůvko Ježíš. Vyjdete to na stejno, za pultem jeden nadaný herec vemlouvá konglomeraci díru do hlavy, zatímco ve vedlejší místnosti se zpracovává budoucí generace. Nakonec se předvedou úžasné schopnosti čistícího prostředku, kvalita nerezu či uzdravovací síly dobrého pána Ježíše. A to je vše. Nvotová své resumé nesdělí. Logicky ani nemůže, jelikož za celou dobu nepadl žádný argument, a zcela upřímně se nepohnula ani o píď, jelikož "sešla z cesty" a po ničem vlastně ve výsledku nepátrá. Příště se to chce zaměřit na jedno téma a neskákat od jednoho k druhému. Buď sekty a vzít to pěkně zostra a z více pohledů. A nebo na tu vnitřní otázku, ale pak to chce poněkud přemýšlivější přístup, který dá podnět k zamyšlení. Tady za takřka sedmdesát minut nepadne ani jeden. A dokument, který o nic neobohatí a ani nedonutí se zamyslet, je dokument zbytečný. Aspoň pro mě. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to byla síla! A tuto sračku opravdu pouštějí v kinech. To snad ani není možné! Dokument o pošahaných fanaticích, kteří jen řvou "Ježíš je BOREC". Pak se začnou třepat, polovina z nich jsou mongoloidi, takže ani nevědí co dělají. A ke všemu tyto shity vtloukávají do hlavy už i děckám! Viz. sezení s malými dětmi, kteří ještě snad chodili i do školky. Malá Terezka chtěla jít na wc a ta pošahaná fanatička ji na to řekla tohle : "Terezko musíš to vydržet, Ježíš taky kvůli potřebě neslezl ze kříže" No je tohle NORMÁLNÍ? A nebo ty kecy toho malého chlapečka, který prý viděl světlo a snad i pána Boha, jasně bylo vidět, že se tyto kecy učil nazpaměť. Takové lidi, kteří se zúčastnili těchto sezení bych veřejně ukamenoval. Vzývám tě SATANE, aby jsi se ukázal a těm panbíčkářům už konečně ZAVŘEL HUBU! Uctívám tebe, Králi Zla, tělem, jímž jsi byl stvořen - k obrazu Ďábla. S nevinností, vášnivě, Tebe já uctívám, Králi Zla! Uctívám Tebe, Pane Zlomyslnosti, Duší, jíž jsi byl tvarován. Krásný jako kalich lilie, při temném slunci odhalen. Tebe já uctívám, Pane Zlomyslnosti! Při žízni, krutém dychtění, Po věcech nekonečných, neslýchaných. Sny záhuby a loupení --- Písně, v nichž slovo boha očekávat nemůžeš. Písně zločinu --- a písně dychtění --- Při chmurných očích Ďábla, Jež pusté a neplodné se třpytí. Tebe já uctívám, Králi Zla, Těmito rty, suchými a hořkými, Jako pusté oči Ďábla! Já uctívám Tebe - invokuji Tebe, Já pokořuji Sebe před Tebou, Formulemi, jež jednou probudí chtíč chaosu - Já uctívám Tebe. Já uctívám Tebe --- Já invokuji Tebe! ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Tak trapně jsem se u filmu/dokumentu už dlouho necítil ! Pokud vás tématika zaujala, doporučiji shlédnout dokument s Billem Maherem - Religulous . . . ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Jojojo!!! 8-o . . . Bůh tě T.O.T.Á.L.N.Ě.!.!.! miluje! Halelůja! Tak mu zavolej do klubu! Halelůja! A jak to má rád? Z prdele! Ale totálně!! Kálejchůja! Ámen!! A taky Bůh miluje Stádní fond pro potvoru šašské kundománie! Halelůja ámen kámen! A taky čudláky a jebáky hálelůjááá!!! Sláva čétéčku! A taky hábíočku!! A taky primáčku!!! A taky nováčku!!!! Joj! Sráčkům! Hálelůjá! A hálelůja erwéčku! A čéézéčku!! A lesům hájům šašské pisspubliky taky!!! Hájlelůja! Ježíš mrdá protekční nuly! Nula z Nvuly vzejde! Kristovo ľavé oko!! Hálelůjá!!! Love! Prachy!! Chechtáky!!! Háblejfůjáá!!!!! . . . No a vo tom TOHLE asi tak všechno je, že... .-( - - - P.S. NEMÁM NIC(!) PROTI UPŘIMNÝM TICHÝM POKORNÝM VĚŘÍCÍM KŘESŤANŮM! Natož že bych měl něco proti jakýmkoli upřimným tichým pokorným věřícím jakéhokoli náboženství, jakékoli víry! . . . Co ale tímhle formou i obsahem lacině debilním >homovideem< chtěla T.N. dooPRAVDY říct, proč ho vlastně natočila (?) - ví asi jenom Bůh. Ale nejspíš ví kulový. Protože - krom toho, že samozřejmě BŮH STVOŘIL ČLOVĚKA JEN PROTO, ABY VIDĚL JEHO MAGLAJS V PALICI, tahle nanicovatá sračka smrdí jen tím, že něco bylo třeba >stvořit< , aby byly ty prachy. Někdo si to (na)dělá na uřvané seanci do kýblu, někdo to holt nahoní "se státní podporou" jinak... Jak jinak. No, nejde nakonec o to >pomazání< , že... Jde o to, že kdo maže, ten jede! Ale nakonec - TO je "...doopravdy biblické..."... - - - P.P.S. Stádo bečí, vlci vyjí dál. Bůh (Kristus) zase nepřišel. - - - - - (Poprvé viděno hábéojá 20. prosrance na prosraném prostoru, hálelůjáá, komentář zde jako mnohý první svatý poslední hálelůjááá, hnedle po zblití, ááámen... :-(!) ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Jesus Camp light, haleluja. Přestože tento film neobsahuje tak silné scény jako Jesus Camp, haleluja, tak tím, že se odehrává v ČR a SR, získává na, haleluja, působivosti. Je až děsivé si uvědomit, haleluja, že k tomu vymývání mozků malých dětí, haleluja, a nejen dětí, nedochází jen někde na druhém konci, haleluja, světa, ale přímo za našimi zády. Tereza Nvotová je talentovaná holka, haleluja, a kdyby šlo o její absolventský film, dal bych jí z fleku jedničku, haleluja, nicméně na plnohodnotný film pro kina je to trochu málo. Haleluja. Ale určitě bych ho nechal promítat ve školách, haleluja, pokud možno s vysvětlujícím komentářem, aby jej nějaká tupější děcka nepochopila špatně. Haleluja! Haleluja!! Ježíš je borec!!! Haleluja!!!! ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nevím jak ostatní, ale já se do nebe nepotřebuji dostat, určitě NE tímto způsobem. Dokument o kvalitním a hodnotném brainwashingu, který se k nám dostal z USA, kde si potrpí zvolávat Aleluja! a upadat do agonie apod:. Čekal jsem rozpravu o náboženské otázce, jak z pohledu laiků, tak i zainteresovaných(církevních hodnostářů, učitelů atd:.), ale té se příliš mnoho času nedostalo, jelikož přes 75% času dokumentu byl prozpěvován, oslavován a jináč veleben BŮH jakožto jediná spása a možnost pro kvalitní život. Neobjektivní dokument, z kterého se divák absolutně nic nedozví a ani si nic neodnese v podobě kvalitních myšlenek nebo informací. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Máloco ve mě v poslední době nahromadilo tolik destruktivní energie jako sledování pošuků s rukama nad hlavou a modlitbama ala (křesťanskej) rockovej koncert. A ještě víc bych si podal tu p*č* co to zkouší na dětech. Dokument jako takovej myslim nemá nějak promyšlenou stavbu, scénář a už vůbec ústřední myšlenku, alespoň ve směru k divákovi. Není to v tomto případě úplně na škodu, jenže přece jen mi tam větší konfrontace chyběla. Jako dílo 20leté holky, která si prošla právě tímhle systémem debilizace mozku a rozhodla se s tím vyrovnat filmem to ale určitě zaslouží pozornost. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska dokumentaristického řemesla je to spíš podprůměrná záležitost, kdy ze stavby filmu čiší spíš bezradnost, ale ze sociologického hlediska je to určitě sice monotónní, ale přece jen zajímavá ukázka křesťanského fundamentalismu přivezeného k nám ze zámoří. Nutno podotknout, že jde jen o malou a relativně nevýznamnou skupinu křesťanů u nás, která z řady důvodů nikdy nezíská v téhle zemi podstatný vliv. Ve Spojených státech jde ale o velmi problematické a vlivné uskupení, které silně ovlivňuje politiku této země. Celkový dojem: 40 %. ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Ježíš, to bylo o hovně. Výpovědní hodnota nulová, nedozvěděl jsem se o nic víc než z chvilkového poslechu řevu a zpěvu těch neškodných zoufalců na náměstí, žádná výživná konfrontace. A při pohledu na ty znuděné děti, kterým šly ty kecy jedním uchem dovnitř a druhým ven, jsem o ně neměl nejmenší strach. ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Parádní materiál, dokument sám o sobě mohl bejt vymakanější, ale ty záběry sou k nezaplacení! JEŽÍÍÍÍŠŠŠ ! ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ježíš je normální, ale někteří jeho vyznavači už ne. Konec poselství. P.S. Na Slovensku žije dvojník F. Truffauta! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prierez činnosťou neo evanjelizačných hnutí alebo čo sa skrýva za plagátmi, lákajúcimi na prednášky, doku filmy a meditačné stretnutia pod aureolou samotného pána Ježiša. V nechronologickom poradí uvidíme systém práce s veriacimi od maličkých detí cez školu až po prednášky a sedenia pre dospelých. Dej, preskakujúci z Bratislavy do Prahy a späť, je založený na osobnej skúsenosti režisérky - bývalej žiačky jednej z kresťanských škôl tohto typu. Retrospektívne stretnutie bývalých študentov s učiteľom striedajú zábery z pražských náboženských sedení. Na premiére filmu bola časť divákov pobúrených technikami manipulácie, slúžiacich financovaniu pokútnych spoločností. Som si istý, že komentáre odsudzujúce manipuláciu s vierou sa budú objavovať na čsfd často. Žiaľ, málo ľudí si uvedomí, že ide skôr o dokonalý kurz psychoterapie s využitím kombinácie rôznych techník (spánková, smiechu, plaču, pohybová, muzikoterapia, arteterapia...) ako o čokoľvek iné. Sami autori filmu na diskusii povedali, že sa postupne na týchto sedeniach začali cítiť veľmi príjemne (podotýkam - ako na každej dobrej terapii). Za kvalitnú službu tohto typu sa väčšinou vo svete platí. Barlička viery tu je, ale považujem to za legitímne. Pretože ak aj ide o pyramídovú hru na ťahanie peňazí - s marketingovo šikovne dosadeným Bohom na vrchole - minimálne pomerne slušnú terapeutickú protihodnotu tu klient dostane. Za manipulačné a za hranicou únosnosti považujem predvedené techniky na malých deťoch, ktoré nemajú vybudované dostatočné obranné mechanizmy; tieto zábery patrili, popri názore na satanistické pôsobenie skupiny Beatles, k najspornejším. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Ale hodně silný tři, který však raději nechávám, až dokud neuvidim Jesus Camp, na který se vrhnu v co nejbližší době. Ježíš je borec borců, evoluční teorie je blbost a já jsem zase jednou z nějakýho dokumentu docela slušně nasranej. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak tento dokument mě vůbec neoslovil. Režisérka možná má s tímto tématem vlastní zkušenosti, ovšem nějak to neumí přenést na diváka. Při rozhovorech s bývalými spolužáky jsem si místy připadal jak na třídním srazu, na kterém nemám co dělat. A jejich debata s bývalým učitelem mohla být také trochu ostřejší a mohla se z toho vyvinout celkem dobrá konfrontace. A z pohledů do náboženských skupin jsem taky neodnesl nic nového a můj pohled na danou tématiku zůstává pořád stejný, protože tenhle dokument mi ten pohled prostě změnit nedokáže. Neměl jsem vůbec proč se nad daným tématem zamýšlet, protože film vlastně ani nepodává skoro žádné otázky.A to je škoda, téma to bylo dobré. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Fanatik je fanatik, a je úplně fuk, čemu věří. A film o fanatikovi musí být tímto šílenstvím nutně poznamenaný a naplněný, jinak je to sračka. A když se z fanatika stane bývalý fanatik a o bývalých spolufanaticích natočí film, který není ani fanaticky souhlasný, ani fanaticky odmítavý, dokonce ani fanaticky zesměšňující, pořád je to jen jako. Ani ryba, ani rak, ani píča, ani pták. Prostě na hovno, Ježíš, neježíš! ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím víru, jak někteří mylně činí hlavně u dokumentů s náboženskou tématikou, ale dokument jako takový. A ten mi přišel jako nedotažené domácí cvičení. S rebelskými sklony, které autorka měla tak možná před natáčením, ale ve filmu se projevily tak max. kouřením s kamarádkou na balkónku a výběrem tématu, které je ták (ne)vděčné. Myslím, že svoji vlastní zkušenost mohla autorka využít o něco líp a nejenom pro záminku třídního srazu. Snad příště. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Jako religionista jsem ocenil záběry z echt charismatického evangelikálního prostředí a snahu režisérky o nezaujatost. Jako milovník češtiny jsem málem vyletěl z kůže nad frázemi typu "Ježíš tě totálně miluje", "Ježíš je absolutní borec" nebo "Musíme chytit ducha Bible" (Wow! Misionáří hnutí Víry zjevně z USA nejen přinesli "evangelium prosperity", ale nechali si též odborně zamerikanizovat mateřštinu). Jako křesťan jsem byl - už leta jsem - na rozpacích z teologie podobných hurá křesťanských skupin, které prokládají "radostnou zvěst" o bohatství a zdraví rytmickou pop music a v nichž se hysterie, případně ztráta sebeovládání považuje za projev Ducha svatého. A jako divák jsem trochu litoval, že byl film tak zmatený, neměl směr a jen neškodně klouzal po povrchu. ()

Reklama

Reklama