Reklama

Reklama

Legenda o Vánocích

  • Česko Vánoční pohádka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Lisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1239. hodnocený film: Tohle je film, na který jsem se díval již před více než rokem a náhodou jsem si všiml, že jsem jej zapomně ohodnotit. Nicméně mohu říci, že se jedná o pěknou pohádku na téma Vánoc a jejich původu, kdy se nám dostává příběh o malém Nikolasovi, který je sirotkem, a tak jej osud vždy zavane k některé rodině ve vesnici vždy na jeden rok. Když se však dostane ke starému tesaři, který je velice nevrlý a zapšklý, nastanou mu těžká léta. Filmu dávám 4* a můžu jej jenom doporučit rodičům a jejich dětem, aby si i ony uvědomily, že není nic zadarmo. 4* ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Začátek poněkud drsný - šestiletý chlapec rázem přijde o rodiče i malou sestřičku a vesničané se jej po následujících sedm let ujmou, každý rok jiná rodina. Mně to pendlování od jedné rodiny ke druhé přijde docela smutné. Když to přirovnám na dnešní poměry, je to jako by neustále střídal pěstouny a byla mu odepřena možnost najít stálý domov. I když v tak malé vesnici se to asi bralo jinak, když se se všemi znal, tak měl vlastně domov všude a zároveň nikde. Ve třinácti jej vzal do učení starý mrzutý řezbář, čímž mu konečně poskytl trvalý domov. První polovina filmu o osiřelém chlapci bez domova mě zaujala, ba dokonce přímo dojala, že jsem vážně uvažoval o 4 *, takováto sociální dramata mám rád. Ovšem druhá polovina, kdy je Nikolas ve věku samotářsky žijícího starce s plnovousem a odívající se do červenobílého hábitu mi už přišla poněkud kýčovitá a nezajímavá, odkloněná od původního dramatu, zato se zřejmým nádechem komerce. A létající sáně na závěr tomu nasadily korunu, tady už se tvůrci netajili zavděčit  anglofonním divákům. Začátek je na 4 *, ovšem druhá půle a závěr film degradují na slabé 3 * a 45%. ()

Reklama

misulka03 

všechny recenze uživatele

Krásný vánoční příběh v podání finských tvůrců. A právě finská kinematografie a umění je to, co tomuto filmu dodává krásu. Má to neskutečně daleko k těm americkým vánočním komediím, kterým se snažím zdaleka vyhnout. Jednoduchost, krásná krajina, a v neposlední řadě upřímnost, to je to, co tomuto filmu vévodí. Jen mě možná trochu zklamal závěr, který jako by točil úplně někdo jiný (a to myslím ne fin :) ) ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásný příběh pro ty, kteří v Santu nevěří (tedy dospělí a starší děti), protože ostatním by mohl Vánoce pokazit. Filmek je ze začátku spíš drsnějšího zrna a k jistým postavám člověk najde cestu až později v ději. Filmek krásně ukazuje cit hlavního hrdiny k dětem a Vánocím a určitě s ním bude většina rodičů soucítit. Jako doprovod filmu slouží krásná kulisa finské přírody, která filmu dodává mrazivou krásu. Hudební doprovod také potěší, i když za mě by mohl být ještě více emotivnější. I když já na ty Vánoce zas tak nejsem, tak se mi tato legenda, jak vše mohlo vzniknout, hodně líbila a beru jí jako jednu z nejpovedenějších co jsem viděl. Za mě 100% :) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, práve naopak celkom fajn film. Ta fínska zima je rozhodne krajšia ako to naša, takže je sa na čo pozerať. Príbeh viac menej tiež fajn, ma čím zaujať a časom sa pekne transformuje na Vianočnú legendu. Škoda, že to tak skoro skončilo, prišlo mi to až zbytočne stručne, rýchle a krátke. 70% - 3* ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Lisakki Järvenpää byl ve skutečnosti slavný finský nožíř. Žil na přelomu 20. století a založil nožířskou firmu, která funguje dodnes. (Facillitant)

Reklama

Reklama