Reklama

Reklama

Obsahy(1)

nebo se sebevraždou? Jak sešel ze světa muž s temnou minulostí? Detektivní příběh podle románu Z. Salivarové a J. Škvoreckého a scénáře J. Eismanna vypráví o starých, ale nepromlčitelných zločinech, o odplatě, která nečekala na soud, o spravedlnosti, které se dostalo zadost nejednoznačnou cestou – a také o etice a vlastním svědomí. Do Prahy po letech přilétá emigrantka Anka Lomnická (I. Janžurová), bývalá hraběnka, a v letadle má náhodou za sousedy dvě postavy kriminálního příběhu, který se postupně rozvíjí kolem bývalého dozorce politických vězňů Bubeníka (J. Pohan). Se svou bezprostředností se Anka potkává se starými i novými tvářemi, a jednou z nich je Věra (L. Vondráčková), vnučka někdejšího správce zámku Lomnických (F. Řehák), a její přítel, mladý kriminalista Přemek (P. Liška). Když je Bubeník nalezen zastřelený s pistolí v ruce, Přemek si není jist sebevraždou a začíná rozkrývat minulost nejen mrtvého, ale i svého potenciálního tchána (J. Menzel) a jeho kamarádů, bývalých muklů. Postupně se objevuje celá řada lidí, kterým bezohledný Bubeník v životě ublížil… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (75)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemné překvapení, přitažlivě nasnímaný film s fajn obsazením (Janžurová jako vždy skvostná, Menzel zábavně mlčenlivý...). Příběh je nelichotivé připomenutí komunistické minulosti a složitého vypořádání s ní v 90.letech. Zápory? Pavel Liška není tentokrát za idiota, ale koule jeho postava nemá ani tentokrát. Lucie Vondráčková je už zase divná. Konec je... bez satisfakce, možná jako metafora k tomu, jak sama česká společnost vyřešila komouše (ale to je spíš problém předlohy). A za neustálé narušování budované letní atmosféry tajemna koncertními vložkami se saxofonistkama, z nichž nejlákavější Bára Štěpánová paradoxně nemá podprsenku, bych střílel. Něco mezi 3-4 hvězdičkama. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kvalitní detektivka musí vycházet z kvalitního scénáře, a to tento televizní film bohužel nepotkalo. Vyhodit postavu Ivy Janžurové a jejích debilních saxofonistek (a tím i prostřihy z koncertu = koncertů s rozjásanými komparsisty), vyškrtat pár klišoidních postav (sousedka u dědečka, neagilní policista Kříž, politicko-herecký ztroskotanec a pijan Landovský), míň dělat z diváka blbce, dalo by se na to bývalo koukat. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Po hodně rozpačitém začátku, kdy jsem měl velkou chuť film vypnout, začala konečně klasická detektivka. Bohužel slovo "klasická" nemyslím v dobrém slova smyslu; tolik žánrových klišé jsem už dlouho neviděl. A navíc podtext snímku mi začal brzy lézt krkem; neustálé nadávání na komunisty, narážka na ruskou mafii, divné manévrování s jazyky...do detektivky takové věci prostě nepatří a tvůrci si mohli odpustit cpát to tam (ještě k tomu do TV filmu). Záběry na saxofonový kvintet mi přišly spíš nechutné a konec takový vyznívající do ztracena (poctivý chlapec se správně morálně zachoval). Vzhledem k tomu, jací zde hráli herci, tak dost slabota (no, on je k tomu také potřeba smysluplný scénář a schopný režisér, že? ;-)) Kvůli Liškovi, který konečně začal dělat něco pro to, aby se vymanil ze své škatulky, hodnotím ještě 2*. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Nevím čím, to, ale mě se tato výborně obsazená detektivka líbila, i když se v ní občas trochu moc kecalo, nenudila mě. Hlavně Landovský coby zapšklý důchodce z Hausbótu byl výborný. Proti jazzu vůbec nic nemám, ale koncertovat v bikinách měli zkusit s tak o dvacet let mladšíma herečkama, ještě štěstí, že prostřihy na jazz byly tak krátké. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mne se film az na nekolik pripominek ( soud na zacatku filmu, vsuvky jazzovych zpevacek vcetne jejich kreaci, moc nahodnych setkani na Prahu, intermezzo s Rusem ) celkem libil. Na tv film celkem slusny scenar a vyborne herecke obsazeni, chvalim vsechny za herecke vykony ( Liska byl nejlepsi ), s vyjimkou Stepanove a jazzovych zpevacek. Jeste pridat Vondrackovou do obsazeni v CSFD... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Příběh je inspirován skutečnou snahou gen. Pravomila Raichla zabít prokurátora Vaše. (sator)
  • Film se natáčel mimo jiné v Mařenicích a na zámku Holovousy. (skudiblik)

Reklama

Reklama