Reklama

Reklama

Obsahy(1)

nebo se sebevraždou? Jak sešel ze světa muž s temnou minulostí? Detektivní příběh podle románu Z. Salivarové a J. Škvoreckého a scénáře J. Eismanna vypráví o starých, ale nepromlčitelných zločinech, o odplatě, která nečekala na soud, o spravedlnosti, které se dostalo zadost nejednoznačnou cestou – a také o etice a vlastním svědomí. Do Prahy po letech přilétá emigrantka Anka Lomnická (I. Janžurová), bývalá hraběnka, a v letadle má náhodou za sousedy dvě postavy kriminálního příběhu, který se postupně rozvíjí kolem bývalého dozorce politických vězňů Bubeníka (J. Pohan). Se svou bezprostředností se Anka potkává se starými i novými tvářemi, a jednou z nich je Věra (L. Vondráčková), vnučka někdejšího správce zámku Lomnických (F. Řehák), a její přítel, mladý kriminalista Přemek (P. Liška). Když je Bubeník nalezen zastřelený s pistolí v ruce, Přemek si není jist sebevraždou a začíná rozkrývat minulost nejen mrtvého, ale i svého potenciálního tchána (J. Menzel) a jeho kamarádů, bývalých muklů. Postupně se objevuje celá řada lidí, kterým bezohledný Bubeník v životě ublížil… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (75)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mrtvý komunista, dobrý komunista. Jen pozor, aby se vám po výkonu spravedlnosti nedostal na kobylku detektiv Přema Nejezchleba! On je totiž lubricated as a fox! Typické Škvoreckého tematické rysy i zvučné obsazení v sobě skrývaly jistý potenciál, ale ten byl už od úvodu systematicky zadupán. Ať už nevýrazností, podivnými souhrami náhod (tady asi vládne obsazení trojsedadla v letadle do Prahy) či nekončící sérií prostřihů na jazzovou úlitbu autorovi předlohy. I když tady to spíš než na koncert vypadalo na strip show, kde brzy začnou létat saxofony i poslední zbytky svršků. V rámci bezpečnosti publika doufejme, že ne frontmanky Štěpánové.. ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Po delší době televitní film, na který se "jakžtakž" dalo koukat až do konce. Příčinou toho byl kvalitní scénář s docela rafinovanou zápletkou a překvapivým a netradičním závěrem. Podezřelá osoba byla však hned od počátku podezřelá, což byla asi chyba. Když filmaři nemají prostředky na to, aby natočili kvalitní koncert (je jedno jestli jazzový, rockový nebo jiný), ať ho raději netočí (film by se bez toho obešel a ještě by mu to prospělo. Tohle byla opravdu zrůdnost, a ty rádobyfešandy se saxíkem byly úděšný! Smyl repetitivního ukazování záběrů z jeviště jsem nepochopil vůbec. Co bylo velmi obtížně představitelné, byl vztah té mladé holky s piercingem a starým fízlem. A ještě k tomu těhotenství ? Chtěl jsem dát 3 hvězdičky, ale jak tak nad tím přemýšlím, dávám pouze 2, za děj a Pavla Lišku. ()

Reklama

Katarine 

všechny recenze uživatele

No, nebylo to tak strašné, ale znám teda i mnohem lepší filmy s horšími herci, ale budiž. Tady bylo velké množství skvělých herců (hlavně chci vyzdvihnout Pavla Lišku, ten je v každé roli na pravém místě), bohužel byl ale jejich herecký potenciál nevyužit. A ta intermezza se saxofonistkami? To mělo být co? Šíleně mě to otravovalo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Po hodně rozpačitém začátku, kdy jsem měl velkou chuť film vypnout, začala konečně klasická detektivka. Bohužel slovo "klasická" nemyslím v dobrém slova smyslu; tolik žánrových klišé jsem už dlouho neviděl. A navíc podtext snímku mi začal brzy lézt krkem; neustálé nadávání na komunisty, narážka na ruskou mafii, divné manévrování s jazyky...do detektivky takové věci prostě nepatří a tvůrci si mohli odpustit cpát to tam (ještě k tomu do TV filmu). Záběry na saxofonový kvintet mi přišly spíš nechutné a konec takový vyznívající do ztracena (poctivý chlapec se správně morálně zachoval). Vzhledem k tomu, jací zde hráli herci, tak dost slabota (no, on je k tomu také potřeba smysluplný scénář a schopný režisér, že? ;-)) Kvůli Liškovi, který konečně začal dělat něco pro to, aby se vymanil ze své škatulky, hodnotím ještě 2*. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, dobří herci a přesto nemastný, neslaný výsledek... Co je to za blbou detektivku, když její hlavní hrdina, namísto aby vyšetřoval, zjišťuje všechno zcela náhodou a jaksi mimochodem... aby po hodině a půl došel k závěru, že je to všechno stejně jedno a nikoho to nezajímá.. a proč je proboha každych cca 15 minut zcela nesmyslný záběr na polonahé saxofonistky??? Začátek sliboval zajímavou podívanou... o to větší je zklamání. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Příběh je inspirován skutečnou snahou gen. Pravomila Raichla zabít prokurátora Vaše. (sator)
  • Film se natáčel mimo jiné v Mařenicích a na zámku Holovousy. (skudiblik)

Reklama

Reklama