Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harold je černou ovcí rodiny. Zůstává ve stínu svého otce, zasloužilého šerifa Jima Hickoryho (Walter James) i svých hrubiánských bratrů (Leo Willis a Olin Francis). Jak si dobře uvědomuje, aby získal respekt ostatních i srdce dívky Mary (Jobyna Ralston), bude muset zapojit veškerý svůj důvtip. Ukradení městských úspor neznámými pachateli mu k tomu poskytne spoustu prostoru. (Matty)

(více)

Recenze (19)

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Snímek, který příliš nevybočuje z klasické šablony většiny Loydových filmů, má však od doposud shlédnutého, něco navíc a to jsou místy opravdu velice vtipné a nápadité pasáže. Minimálně tři scénky jsou skutečně vynikající, proto se snímku dá lecos odpustit, jako je například právě trochu hloupoučký děj. 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

All-American boy přesídlil z velkoměsta na venkov, aniž by tím utrpěla jeho vtipnost. Vždyť i příroda skýtá nejedno místo vybízející svou výškou k obratnému šplhání do výše a nebezpečným pádům. Chce-li ovšem nabýt absentující mužnosti a získat zpět ztracenou otcovskou lásku, musí Harold v očích své milé a svého otce vyšplhat pěkně vysoko. Lloydův předposlední němý film obsahuje krom perfektních gagů i momenty nezvykle vážné a zrežírované na úrovni těch nejlepších dobových žánrovek. Aby jej ostatní začali nazývat hrdinou dne, bude se muset krom romantických nástrah vypořádat také s nezničitelným padouchem (thriller) a samozvanými strážci zákona (western). Podobně jako u Friga na mašině ani zde nejde o zábavu natřískanou gagy, o řemeslně precizní dílo bezesporu ano. 85% ()

Reklama

wovsi 

všechny recenze uživatele

Oproti Chaplinovskýmu apelu na lidskost a na člověka nabízí Lloyd dobrodružnou a romantickou srandu s happy endem, což občas přijde vhod. Fakt jsem se docela hodně nasmál. Lloydovi nápady neznají mezí. Nejvíc mě snad pobavil jeho způsob umývání nádobí - ten chlapík snad vynalezl automatickou pračku :) Jinak mi taky dost připomíná co do vzhledu a outsiderství Woodyho Allena... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Moje prvé stretnutie s Haroldom Lloydom, takže som sa neubránil porovnávaniu s Busterom Keatonom a Charliem Chaplinom. S tým prvým mal Harold spoločného viac, musím však konštatovať, že v komediálnosti aspoň podľa tohoto filmu a podľa môjho vkusu za ním zaostáva. The kid brother je skôr taký milý rodinný a romantický predvídateľný film, kde sa občas objaví nejaký gag a kde je všetko až príliš na svojom mieste. Napriek tomu sa na to príjemne pozerá a záverečná pasáž, keď konečne Haroldovi dojde, ako sa stať hrdinom dňa pomocou "pomôcok" na lodi a ako sa šikovne dopraviť domov so zlodejom, lupom a za svojou milou a šťaštným koncom, načasovaným presne na sekundy je vtipná a má grády. No a ten záporák vyzerá ako Max Shreck! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5 Harold Lloyd, tento "tretí génius nemej éry" sa na genialitu prvých dvoch nechytal ani náhodou, hoci bol možno vo svojej dobe úspešnejší ako oni. Nemá totiž ani ich charizmu, ani ich kreativitu a čo je najpodstatnejšie, ani ich zmysel pre humor. The Kid Brother je film väčšinu času nevtipný, trochu patetický ("You can be what I think you are." "Do you really believe in me?"), len sem tam nejaká tá napínavejšia scéna, pár originálnych nápadov (lezenie na strom, mačka ako spôsob prekonania zúrivého psa) a tradične pár slušných kaskadérskych kúskov. Musím sa ešte trochu posťažovať na hudbu inokedy výborného Carla Davisa, ktorá mi príde akási príliš detinská. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Haroldův bratr, Gaylord Lloyd, byl asistentem režiséra filmu. (ČSFD)
  • Harold Lloyd (Harold Hickory) vždy říkal, že právě On, hrdina dne je jeho nejoblíbenějším filmem, ve kterém hrál. Rád ho později promítal na různých festivalech nebo filmových školách. (ČSFD)
  • Všechny hlavní mužské role mají stejná křestní jména jako herci, kteří je hrají. Výjimkou je Jim Hickory, jehož křestní jméno pochází od příjmení herce Waltera Jamese. (ČSFD)

Reklama

Reklama